Politika

Vai Latvija pagūs mēneša laikā savākt naudu priekš Gazprom: Nemiro tikās ar Novaku

© Sputnik / Sergey Melkonov5-й туристический форум Китая и стран Центральной и Восточной Европы на высоком уровне. Министр экономики Ральф Немиро
5-й туристический форум Китая и стран Центральной и Восточной Европы на высоком уровне. Министр экономики Ральф Немиро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KF Enerģētikas ministrijas vadītājs Aleksandrs Novaks un Latvijas ekonomikas ministrs sarīkoja tikšanos, kurā apsprieda jautājumus saistībā ar enerģētikas jomu, plašākus komentārus nedz viena, nedz otra puse nesniedz; par ko varēja runāt ministri – Sputnik materiālā.

RĪGA, 23. novembris – Sputnik. Krievijas Enerģētikas ministrijas vadītājs Aleksandrs Novaks apsprieda ar Latvijas ekonomikas ministru Krievijas degvielas un enerģētikas kompleksa kompāniju darbību Latvijā, tiek ziņots Krievijas iestādes mājaslapā. Pats Nemiro savā Facebook lapā paziņojumā ar atzīmi "zibens" norādīja, ka tā ir pirmā šāda līmeņa tikšanās kopš 2012. gada.

Saskaņā ar Enerģētikas ministrijas datiem, tikšanās laikā Novaks un Nemiro apsprieda esošo mijiedarbību un aktuālākos jautājumus divpusējā dienas darba kārtībā enerģētikas jomā. Krievijas Enerģētikas ministrijas vadītājs uzsvēra regulāru divpusēju sakaru svarīgumu abu valstu ministriju līmenī.

Aleksandrs Novaks īpaši atzīmēja, ka Krievija ir ieinteresēta drošā un savstarpēji izdevīgā visu esošo enerģijas loka BRELL dalībnieku energosistēmu funkcionēšanā, kā arī mijiedarbības saglabāšanā starp tām. Turklāt Enerģētikas ministrijas vadītājs uzsvēra energoresursu piegāžu stabilitāti Latvijas patērētājiem.

Krievija ir galvenais gāzes piegādātājs Latvijā, kompānijai "Latvijas Gāze" ir tiešais līgums ar Gazprom holdingu. Neraugoties uz gāzes tirgus liberalizāciju Latvijā, kurā tagad gāzi var tirgot jebkura kompānija, kas saņēmusi attiecīgu licenci, tās visas, izņemot "Latvijas Gāze", faktiski ir degvielas tālākpārdevēji.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Latvija var organizēt enerģijas iegādi no BelAES bez Lietuvas starpniecības

Tāpat Krievijas Gazprom joprojām pieder akciju pakete Latvijas GTS operatorā-kompānijā – Conexus Baltic Grid. Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Ralfs Nemiro grasās atlikušajās nedēļās līdz gada beigām vienoties ar Krieviju par Gazprom piederošās paketes izpirkšanu. Šis nosacījums ietilpst Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas operatora sertifikācijas prasībās. Ja tas netiks izpildīts, Conexus Baltic Grid draud naudas sods.

Iepriekšējā valdība uzsāka pārrunas par akciju izpirkšanu, taču tām neklājās viegli, toreiz ziņoja TV3 raidījums "Nekā pērsonīga". Bijušais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens pastāstīja: "Tur bija grūti vienoties par cenu, un tajā procesā mēs palikām, kad mēs diskutējām, kas ir tā objektīvā cena un mēģinājām tuvoties tajā procesā. Tas ir tik tālu, cik es tiku kā ministrs."

Novembra sākumā tika ziņots, ka ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro tobrīd vēl neveica pārrunas ar Krieviju saistībā ar Conexus akciju izpirkšanu, taču paziņoja, ka cer iekļauties regulatora noteiktajā grafikā.

Опора линии электропередачи - Sputnik Latvija
Krievija samazinājusi elektroenerģijas cenas Baltijā par 10%

Tostarp Krievija, Baltijas valstis un Eiropas Komisijas pārstāvji veic konsultācijas saistībā ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas elektrotīklu sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas tīkliem. Plānots, ka no tā dēvētā enerģijas loka BRELL (Baltkrievija, Krievija, Igaunijas, Latvija, Lietuva) Baltijas valstis izies līdz 2025. gadam.

Attiecībā uz sadarbības jautājumu elektroenerģētikas jomā līdz Latvijas iziešanai no BRELL – Rīga grasās pārcelt elektroenerģijas tirdzniecību ar trešajām valstīm pie Latvijas robežām. Latvijas valdība uzskata, ka Lietuvas nolūks izbeigt elektroenerģijas iegādi no Baltkrievijas pēc BelAES būvniecības rada enerģijas deficīta riskus. Šobrīd elektroenerģijas tirdzniecība starp Baltijas valstīm un trešajām valstīm notiek tikai caur Lietuvu.

Iepriekš jautājumu par elektroenerģijas tirdzniecības apmaiņu ar Baltiju rosināja Krievija, kura palūdza Baltijas padeves tīklu operatoriem pēc iespējas ātrāk sniegt atbildi par iespēju izmantot starpvalstu savienojumu Krievija – Igaunija un Krievija - Latvija caurlaides spējas tirdzniecības apmaiņas īstenošanai.

Ziņu lente
0