EDSO pastāstīja par Sputnik žurnālistu diskriminācijas gadījumiem

© Sputnik / Vladimir TrefilovЛоготип Sputnik
Логотип Sputnik - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņojumā tika minēts gadījums ar Sputnik Lietuva galvenā redaktora aizturēšanu Viļņas lidostā.

RĪGA, 9. jūlijs – Sputnik. EDSO pārstāvis mediju brīvības jautājumos Arlems Dezīrs ziņojumā par diskriminācijas gadījumiem attiecībā pret aģentūras Sputnik žurnālistiem, vēsta RIA Novosti.

Ziņojums pa biroja darbību no 2018. gada 22. novembra līdz 2019. gada 4. jūlijam tika prezentēts EDSO pastāvīgajā padomē.

Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija
Politika
Dženija neļauj: Londona nelaiž RT un Sputnik piedalīties mediju brīvības konferencē

Dezīrs pauda raizes sakarā ar to, ka Kanādas varasiestādes atteica Sputnik un RIA Novosti žurnālistiem akreditācijā uz Limas Grupas tikšanos Otavā.

Turklāt oficiālajā Twitter mikroblogā Dezīrs reaģēja arī uz situāciju ar Sputnik Lietuva galveno redaktoru Maratu Kasemu Viļņas lidostā – žurnālistu aizturēja un aizliedza ieceļot valstī piecu gadu garumā.

Tiek norādīts, ka RIA Novosti regulāri lūdz Dezīru komentēt vienu vai otru incidentu attiecībā pret aģentūru un citiem medijiem.

Sputnik Lietuva galvenā redaktora aizturēšana

Kasemu aizturēja pēc atlidošanas no Maskavas uz Viļņu. Lidostā viņu pārmeklēja un nopratināja. Lietuvas varasiestāžu pārstāvji interesējās par redakcijas darbu, ziņu avotiem un kontaktiem.

Žurnālistam uz pieciem gadiem aizliedza iebraukt valstī, un viņam nācās aizlidot uz Rīgu.

Микрофон в студии радио Sputnik, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sputnik rusofobu uzmanības un naida centrā

Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs nosauca notikušo par "nejēdzīgu akciju", kura "apkauno Lietuvu". Pēc viņa sacītā, republikā norisinās karš pret citādu domāšanu, jebkādu uzskatu, vērtējumu un domu apkarošana, kura atšķiras no oficiālās doktrīnas. Udaļcovs norādīja, ka šajā cīņā Krievijas izdevumu žurnālisti ir galvenie ienaidnieki.

Sputnik Lietuva norādīja, ka incidents ar Kasema aizturēšanu notika praktiski uzreiz pēc Lietuvas prezidenta otrās vēlēšanu kārtas, kurās uzvaru guva neatkarīgais kandidāts Gitans Nausēda.

Baltijas republikas prezidenta un Eiropas Parlamenta vēlēšanu laikā Sputnik Lietuva bija viens no nedaudziem medijiem ārpus Lietuvas, kurās aktīvi stāstīja par šiem notikumiem. Tostarp, aģentūrai izdevās iegūt ekskluzīvus materiālus un pazīstamu Lietuvas sabiedrisko un politisko aktīvistu komentārus.

Ziņu lente
0