Politika

Vīķe-Freiberga: jaunā Saeima nav atbildīga par iepriekšējā parlamenta "dzeguzes olām"

© Sputnik / Sergey MelkonovЭкс-президенты Раймондс Вейонис и Вайра Вике-Фрейберга
Экс-президенты Раймондс Вейонис и Вайра Вике-Фрейберга - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja iepriekšējā Saeima atstājusi "dzeguzes olas" likumdošanā, tad esošos deputātus pie tā nevar vainot, uzskata bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

RĪGA, 21. novembris – Sputnik. Tas, ka iepriekšējā parlamenta sasaukuma deputāti pieņēma likumu par medicīnas finansējuma palielinājumu, savukārt jaunā Saeima atteicās ieplānotajā apjomā piešķirt šo naudu, nav iemesls Saeimas atlaišanai, uzskata bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, vēsta Mixnews.

Акция протеста медиков у здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Politika
Levits: likums par mediķu algu palielinājumu ir jāpārraksta, lai nemuļķotu viņus

Pēc viņas sacītā, ja iepriekšējā Saeima atstājusi "dzeguzes olas", piemēram, likumdošanā, tad esošo parlamentu tajā vainot nedrīkst.

Uz jautājumu, vai koalīcija nav pieļāvusi kļūdu budžeta pieņemšanā, un vai budžeta projekts nebūtu jāpārskata atkārtoti, bijusī Latvijas prezidente norādīja, ka visām valsts iestādēm ir jāplāno savs darbs, jāturpina pildīt savi uzdevumi, jāmaksā algas saviem darbiniekiem.

"Viss tas pats, kas notiek ASV - kad bloķējas valdības [darbs], tam ir smagas sekas. Mēs kā maza valsts tādus jokus nevaram atļauties. Absolūti nē," paziņoja bijusī prezidente.

Saskaņā ar Veselības aprūpes finansējuma likumu, 2020. gadā nozares valsts finansējumam jāsasniedz 4% no iekšējā kopprodukta (IKP). Dokuments paredz, ka nākamgad veselības aprūpes papildu finansējumam bija jāsastāda 120 miljonus eiro, taču budžetā tika paredzēta tikai aptuveni puse no prasītās summas.

Tas izraisīja ārstu sašutumu, kuri jau ir sarīkojuši vienu mītiņu pie Saeimas un plāno jaunas akcijas. Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības padomes sēdē 19. novembrī tika pieņemts lēmums vērsties pie prezidenta Egila Levita ar aicinājumu neizsludināt nākamā gada budžetu un atgriezt to izskatīšanai Saeimā.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Piektā daļa parakstu par Saeimas atlaišanu jau ir savākta

Izņemot mediķus, ar lūgumu nodot vairākus steidzamā kārtā pieņemtos budžeta paketes likumus, tostarp Partiju finansējuma palielinājuma likumu, atkārtotai Saeimas izskatīšanai pie prezidenta vērsās 36 Saeimas opozīcijas deputāti

Tikmēr Centrālā vēlēšanu komisija 15. novembrī piereģistrēja divas tautas iniciatīvas par parakstu vākšanu Saeimas atlaišanas procedūras iesākšanai. Lai savāktu nedaudz vairāk par 150 tūkstošiem parakstu un iesniegtu jautājumu referendumam, saskaņā ar likumu, tika dots termiņš viena gada apmērā. Piecās dienās parakstu skaits pārvarējis atzīmi 34 600.

Ziņu lente
0