Konkurences padome noskaidrojusi, kāpēc Latvijā tik dārgas zāles

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasЛекарства
Лекарства - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zāļu cenu veidošanas mehānisms Latvijā ir īpaši labvēlīgs vairumtirgotājiem un neizdevīgs pircējiem.

RĪGA, 26. novembris — Sputnik. Zāļu cenu veidošanas mehānisms Latvijā ir visneizdevīgākais Baltijas valstīs, vēsta Konkurences padome (KP).

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Pusei Latvijas iedzīvotāju kompensējamās zāles ir pārāk dārgas

Cenas, par kurām zāles pieejamas patērētājiem, veido ražotāja cenas, vairumtirgotāja uzcenojumu, aptiekas uzcenojumu un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) summa. Baltijas valstu tirgi ir relatīvi līdzīgi, un zāļu cenām tajos nevajadzētu būtiski atšķirties, taču realitātē notiek citādi.

Lielāko starpību cenas struktūrā veido vairumtirgotāju un aptieku uzcenojumi, kā arī PVN: Lietuvā tas sastāda 12%, Igaunijā – 9%, Latvijā – 5%.

Latvijā uzcenojums veidojas, lielajiem vairumtirgotājiem pielietojot augošu procentu uzcenojumu ražotāja cenai, savukārt aptiekas aprēķina uzcenojumu vairumtirgotāja cenai.

Lietuvā un Igaunijā, sasniedzot noteiktu cenu, stājas spēkā tā saucamo uzcenojumu griesti, kuri, augot ražotāja cenai, neļauj būtiski pieaugt gala cenai. Latvijā uzcenojumu griesti darbojas tikai aptiekās attiecībā pret valsts kompensējamiem medikamentiem, tas ir, pie vairumtirgotāja cenas 71,14 eiro apmērā aptiekas uzcenojums ir nemainīgs un sastāda 6,05 eiro.

Salīdzinot 20 medikamentus, kas visvairāk pieprasīti Baltijas valstīs, noskaidrojas, ka ražotāji pārsvarā noteikuši pazeminātas cenas vairumtirgotājiem, taču uzcenojuma dēļ tas gala cenu neietekmēja.

Aptuveni 80% tādu zāļu ražotāji noteica Latvijai zemākas cenas nekā Lietuvai un Igaunijai, taču aptuveni tikai 40% no tām patērētāji varēja nopirkt lētāk nekā Lietuvā un Igaunijā.

Проверка таблеток на внешний вид - Sputnik Latvija
Kozlovska: kompensējamās zāles arī jāpārdod pa daļām

Dati liecina, ka patērētāji Latvijā visbiežāk pērk kompensējamās un nekompensējamās zāles, kuru cena nepārsniedz 50 eiro. Maksimālais uzcenojums zālēm, kam ražotājs noteicis cenu 20 eiro apmērā, Latvijā var sasniegt 2,84 eiro, Lietuvā – 1 eiro, Igaunijā — 0,6 eiro. Līdz ar ražotāja cenu pieaugumu, palielinās uzcenojumu starpība Latvijā un kaimiņvalstīs.

Tātad zāļu cenu veidošanas mehānisms Latvijā ir īpaši labvēlīgs vairumtirgotājiem, jo dāvā iespēju noteikt salīdzinoši augstus maksimālos uzcenojumus.

Līdzīgi secinājumi attiecas arī uz aptieku uzcenojumiem Latvijā. Piemēram, aptiekas uzcenojums zālēm, kuru ražotāja cena ir 20 eiro, Latvijā var sasniegt 4,92 eiro, Lietuvā — 3,57 eiro, Igaunijā — 3,09 eiro. Līdz ar ražotāja cenu pieaugumu, aug arī aptieku uzcenojums. Savukārt Lietuvā un Igaunijā nekompensējamo zāļu uzcenojumi paliek nemainīgi noteikto cenu griestu līmenī.

Ziņu lente
0