Pusei Latvijas iedzīvotāju kompensējamās zāles ir pārāk dārgas

© Pixabay / HayleybarcarМедицинские препараты в аптеке
Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz puse aptaujāto bija spiesta iegādāties vien daļu kompensējamo zāļu to augstās cenas dēļ.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Gandrīz trešdaļa Latvijas iedzīvotāju (28,4%) pēdējo gadu laikā izjutuši finanšu grūtības, pērkot ārstu izrakstītās kompensējamās zāles, liecina pēc Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas pasūtījuma kompānijas Berg Research veiktā aptauja, raksta Mixnews.lv.

Visbiežāk aptaujas dalībnieki iegādājās kompensējamos medikamentus sirds un asinsvadu slimību, diabēta, astmas, kā arī onkoloģisku un reimatisku slimību ārstēšanai.

Северное кладбище в Лиепае - Sputnik Latvija
Viedoklis
Un jums mēs nozīmēsim genocīdu: Latvijas medicīna – izdzīvojušie maksās par visu

Taču gandrīz puse aptaujāto (45,8%) atzinās, ka bija spiesti iegādāties vien daļu kompensēto zāļu, jo visu nepieciešamo medikamentu kopējā summa bijusi pārāk augsta.

Turklāt arī tie, kas tomēr spēja nopirkt zāles, uzskata, ka kompensējamo zāļu izmaksas Latvijā ir ļoti augstas – šim viedoklim piekrita 36,4% aptaujāto.

Uz lūgumu novērtēt, kas viņus neapmierina esošajā kompensējamo zāļu sistēmā, gandrīz puse respondentu (44,8%) paziņoja, ka zāļu cena ir pārāk augsta. Tā, piemēram, 44,9% norādīja, ka netiek kompensēti inovatīvie medikamenti. Savukārt 32,3% nepamierina tas, ka zāles paredzētas pārāk mazam diagnožu skaitam.

Absolūtais vairākums aptaujas dalībnieku, jeb 70%, pilnībā atbalstīja domu, ka budžeta izdevumi kompensējamām zālēm Latvijā derētu palielināt. Tāpat 68% pilnībā piekrīt tam, ka valsts kompensējamās zāles ir jāparedz plašākam pacientu lokam, savukārt vēl 68% pilnībā atbalsta ideju, ka valstij jākompensē inovatīvi medikamenti.

В цехе по упаковке таблеток - Sputnik Latvija
Nonāks Saeimā: savākti 10 tūkstoši parakstu par zāļu cenu samazināšanu

Atzīmēsim, ka no šī gada augusta kompensējamo medikamentu sarakstā ietilpst tikai lētākie preparāti, orģinālo preparātu analogi, jeb ģenēriskās zāles, – tādējādi Veselības ministrija cer padarīt zāles pieejamas plašākam pacientu lokam un noturēties piešķirtā finansējuma rāmjos.

No 2020. gada 1. aprīļa ārstiem aizliegs receptēs norādīt konkrētu medikamentu nosaukumus no kompensējamo zāļu saraksta – tikai starptautisko nepatentēto nosaukumu, jeb ārstnieciskā līdzekļa aktīvās vielas unikālo nosaukumu, kuru iesaka Pasaules veselības organizācija (PVO). Izņēmumus sastādīs vien tie gadījumi, kad pacientam ir kontrindikācijas un viņam der tikai noteikta ražotāja konkrēts preparāts.

Lauku ģimenes ārstu asociācija iepriekš paziņoja, ka vēlas panākt, lai Veselības ministrija atceļ ierobežojumus, kuri neļauj iegādāties kompensējamās zāles pa daļām, jo nepieciešamība iegādāties visus izrakstītos medikamentus vienlaicīgi dažkārt kļūst par pārāk smagu finanšu slogu.

Latvija ir Eiropas Savienības valstu pieciniekā, kuru iedzīvotājiem medicīnisko preparātu izmaksas izvēršas būtiskā finanšu slogā.

Ziņu lente
0