Eksperts: Latvijā ir dārgi būt nabagam un lēti būt bagātam

© Pixabay / anaterateПенсионеры, деньги
Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodokļu sistēma Latvijā gadiem ilgi veidota tā, lai darbinieks tiktu aplikts ar nodokļiem pēc iespējas lielākā apmērā, uzskata Roberts Putnis.

RĪGA, 23. novembris – Sputnik. Mediju lietu eksperts un politiķis Roberts Putnis asi kritizēja pašreizējo Latvijas nodokļu sistēmā telekanālā Riga24 raidījumā "Preses klubs".

Eksperts sacīja, ka visas starptautiskās organizācijas pastāvīgi kritizē Latviju, jo naudas izteiksmē būt nabagam Latvijā ir ļoti dārgi, savukārt būt bagātam ir salīdzinoši lēti. Sākotnēji bija domāts, ka nodokļu reformai ir jāsamazina nodokļu slogs cilvēkiem ar zemiem ienākumiem. Taču cilvēki redz, ka šie mērķi netiek panākti, pateica Putnis.

Ребенок рисует - Sputnik Latvija
Sociālās aizsardzības izdevumi Latvijā ir vieni no zemākajiem ES

Reforma tika pozicionēta tā, ka cilvēki ar apgādājamajiem gūs lielāku izdevību, taču mēs redzam, ka tas nenotiks arī nākamgad. Visvairāk iegūs darbinieki bez bērniem. Nodokļu sistēma Latvijā gadiem ilgi veidota tā, lai darbinieks tiktu aplikts ar nodokļiem pēc iespējas lielākā apmērā. Taču Latvijā ir kapitāls un citas īpašuma formas, kur nodokļi ir salīdzinoši zemi un kur valsts varētu iekasēt vairāk naudas, nekā šobrīd, piebilda Putnis.

Viņš salīdzināja Latviju ar Igauniju, kur valsts iedzīvotāju skaita ziņā ir mazāka, taču iekasēto nodokļu skaits ir lielāks.

Eksperts sacīja, ka Igaunijā ekonomika ir mazāka, nekā Latvijā, tādēļ varbūt mūsu valstī ir nepareizi sakārtotas prioritātes. Viņš pauda viedokli, ka varbūt nav jāreformē nodokļu sistēma, bet gan beidzot jāpadara tā taisnīgāka, lai godīgi nodokļu maksātāji nepaliktu muļķos. Jo, diemžēl, daudzās nozarēs Latvijā tas ir novērojams, norādīja Putnis.

Jauna nodokļu reforma Latvijā, visticamāk, notiks 2021. gadā. Finanšu ministrs Jānis Reirs tostarp uzstājas par to, lai tiek samazināts nodokļu režīmu skaits Latvijā un lai visi uzņēmumi maksā sociālo nodokli.

Акция протеста медиков у здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Valdība jauna, bet problēmas vecās: iedzīvotāji nav apmierināti ar nodokļu izlietošanu

"Nodokļu reformas kontekstā veidosim nodokļu sistēmu, kas būtu taisnīga, un taisnīgums izpaudīsies tajā, ka nodokļu nomaksā piedalīsies visi strādājošie," pateica ministrs telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes".

Pēc viņa sacītā, 1% sociālā nodokļa 600 tūkstošu Latvijas iedzīvotāju jau divus gadus tiek novirzīts veselības aprūpes vajadzībām, kamēr 250 tūkstoši iedzīvotāju nemaksā šo nodokli un nepiedalās medicīnas finansēšanā.

"Tie ir tie iztrūkstošie līdzekļi, kas būtu nepieciešami," pateica ministrs.

Latvijā obligāto sociālo iemaksu likme sastāda 35,09%, tostarp 24,09% maksā darba devējs, savukārt atlikušos 11% maksā darbinieks. Un 1% no šīs likmes tiek novirzīts veselības aprūpes finansēšanai.

Ziņu lente
0