Tas taču ir lieliski: franči sajūsmināti par Krievijas centieniem atteikties no dolāra

CC BY 2.0 / Images Money / DollarАмериканский доллар
Американский доллар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas mediji detalizēti izanalizējuši Krievijas ekonomikas "dedolarizācijas" procesu un atzīmējuši tā galvenos aspektus.

RĪGA, 17. novembris — Sputnik. Krievijai sekmīgi izdodas turpināt darbu ar mērķi panākt neatkarību no ASV dolāra, konstatēja Francijas specializētais izdevums Les Echos.

Ar šo mērķi Maskava noslēgusi līgumus par valūtas svopiem ar valstīm, kuru attiecības ar ASV tāpat nav īpaši pozitīvas, piemēram, Irānu, Ķīnu un Turciju. Tāpat Krievija palielinājusi rezerves BRICS valstu valūtās un tādējādi veicina tirdzniecību ar bloka valstīm, kuras kopapjoms 2018.gadā sasniedza 125 miljardus dolāru, vēsta Sputnik Igaunija.

Золотые банковские слитки - Sputnik Latvija
Krievija palielina zelta rezerves. Kāpēc tas nobiedējis Eiropu?

Dolāru pārdošana ļāva Krievijai celt un stabilizēt rubļa kursu, kas 2018.gadā kritās par 17%. No 2019.gada sākuma rubļa kurss atkal pieaug – attiecībā pret dolāru tas palielinājies par 7,6%.

Krievijas finanšu ministra vietnieks Vladimirs Količovs informēja, ka 2020.gadā Finanšu ministrija, mainot Nacionālās labklājības fonda valūtu struktūru, plāno samazināt dolāra proporciju. Savukārt bankas "VTB" valdes priekšsēdētājs Andrejs Kostins pavēstīja, ka Krievijai ir ekonomiskās izaugsmes priekšnoteikumi, valsts turpina "dedolarizācijas" kursu starptautiskajās tirdznieciskajās operācijās.

"Nedolāra eksporta norēķinu daļa ar ES, Ķīnu un BRICS valstīm jau pārsniegusi 50%. Krievijas bankām un uzņēmumiem izdevies samazinat atkarību no ārvalstu (pārsvarā – dolāros) finansējuma. Aktīvu daļa ASV dolāros Krievijas valūtas rezervēs jau samazinājusies divas reizes," uzsvēra Kostins.

"Mums ir laba nauda, stabila. Kāpēc gan neizmantot to starptautiskajos darījumos?" Francijas mediji citēja Krievijas ekonomiskās attīstības ministra Maksima Oreškina retorisko jautājumu.

Krievija novērsīsies no dolāra un izvēlēsies citas diversifikācijas valūtas, piemēram, juaņu vai eiro. Dedolarizācija joprojām būs diplomātisks instruments, kas veicinās BRICS valstu saliedētību pret Savienotajām Valstīm," secināja franču izdevums.

Ziņu lente
0