Krievija palielina zelta rezerves. Kāpēc tas nobiedējis Eiropu?

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Pāriet pie mediju bankasЗолотые банковские слитки
Золотые банковские слитки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu zinātniekus steidz nomainīt britu žurnālisti. Krievijas zelta rezervju izaugsmi viņi nosaukuši par draudu pasaulei. Visa analīze balstījās uz kļūdainas statistikas, bet vai tam būtu jātraucē rusofobijai?

Britu mediji saskatījuši jaunu Krievijas draudu pasaulei, raksta radio Sputnik autore Tatjana Golovanova. Šoreiz ekonomisku. Krievija ilgā laika periodā palielināja savas zelta rezerves, taču 2019. gada pirmajā ceturksnī to līmenis sasniedzis rekordlielu atzīmi pēdējo sešu gadu laikā, uzrakstīja avīze Daily Express.

Izskatās, ka drīzumā jokiem par britu zinātniekiem pievienosies joks par britu žurnālistiem. Dzenoties pēc sensācijas, kura pakutinātu lasītāju nervus, Londonas žurnālisti aizmirsa par faktu pārbaudi. Galvenais skaitlis, uz kuru balstās autori un veido savu biedējošo materiālu, neatbilst patiesībai. Liekas, ka viss atbilst Fen Šui likumiem: 2019. gada pirmajā ceturksnī Maskava "palielināja savas zelta rezerves par 145,5 tonnām". Ir pat hipersaite uz Pasaules Zelta padomi (World Gold Council). Tikai šī organizācija sniedz šos datus par visu pasauli kopumā, nevis atsevišķi par Krieviju. Bet vai tas nav iemesls sarīkot paniku?

Золотые слитки  - Sputnik Latvija
Krievija atzīta par 2019. gada pasaules zelta iepirkumu līderi

Avīzes aptaujātie eksperti saka, Krievijas zelta iepirkumu izaugsme ir "slikta zīme mieram visā pasaulē". Tas nozīmē, ka Maskava nevis vienkārši aiziet no dolāra un atkarības no ASV ekonomikas, bet arī gatavojas jaunai pasaules krīzei. Acīmredzot, kaut kur pie Kremļa zina kaut kādu noslēpumu, liek saprast britu raksts.

Noslēpums patiesībā ir gaužām vienkāršs, te pat nav jābūt ekonomistam. Sankciju spiediens nesamazinās, Maskavu ik pa laikam draud atslēgt no starptautisko maksājumu sistēmas, aizliegt tirgot dolāros. Bet zelts vēsturiski ir stingrākā valūta, to nav iespējams aizliegt.

Krievija patiešām kļūst par vienu no lielākajiem dārgmetāla pircējiem. Bet kāpēc jākrīt panikā, kad Krievijas zelta rezerves, pēc tās pašas Daily Express datiem, sastāda mazāk nekā 20% no visām valsts rezervēm. Svarīgi atzīmēt, ka ASV ir 75%, Eiropai – 50% (pēc tā paša izdevuma datiem). Vai tas ir tik milzīgs drauds pasaulei? Vienīgais jaunās ekonomiskās politikas "drauds" ir nokāpt no dolāra adatas, samazinot ieguldījumus Amerikas astronomiskajā valsts parādā un tirgojot alternatīvajās valūtās. Taču šāda pasaules aina neiekļaujas vienpolārajā anglosakšu domāšanā. Varbūt, par draudiem tieši šādai pasaulei rakstīja britu žurnālisti, bet viņus pārprata?

Ziņu lente
0