Panākumu atslēga: kādēļ franču "dzeltenās vestes" dod priekšroku telekanālam RT

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasОфис телеканала RT в Москве
Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viens no neatkarīgajiem Krievijas izdevumiem veltījis sižetu Krievijas telekanāla RT popularitātes iemeslu izpētei masveida protestu kustības "dzeltenās vestes" dalībnieku vidū Francijā.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Izdevums The Moscow Times (MT) centās noskaidrot, kādēļ telekanāls RT ir tik neticami populārs protesta kustības "dzeltenās vestes" vidū un laida klajā video, kurā uzdod šo jautājumu pašiem akcijas dalībniekiem Francijā.

The Moscow Times video sākas ar kadriem no Parīzes, kur protestējošās "dzeltenās vestes" iet pa ielu un skandē: "Paldies, RT". Titros tanī brīdī parādās uzraksts: "Bet kāpēc?".

Vērts atzīmēt, ka "dzeltenās vestes" – tā ir protesta kustība, kas tika izveidota aptuveni pirms gada, tai nav līderu. Sākumā dalībniekus neapmierināja degvielas sadārdzināšanās, taču pēc tam prasības paplašinājās līdz pat Francijas prezidenta Emanuela Makrona demisijai.

Lai noskaidrotu, ko tad mītiņotāji atraduši Krievijas telekanālā, ir jājautā viņiem pašiem. To MT korespondenti arī izdarīja.

"Daudzi francūži agrāk skatījās (tradicionālos medijus), pirms sākās "dzelteno vestu" kustība 2018. gada novembrī. Tieši tad mēs atklājām, ka visi mūsu mediji – tās ir viltus ziņas. Es pats dodos (pēc ziņām) uz Internetu. Es skatos RT France. Tur skatos ziņas tiešraidē. Un mani tas absolūti apmierina," pateica viens no respondentiem.

Студия радио Sputnik в Экспофоруме на Санкт-Петербургском международном экономическом форуме 2017 - Sputnik Latvija
Skolēniem Francijā piedāvā "kritiski novērtēt" Sputnik materiālus

Cits protestētājs norādīja, ka valdība "piespiedusi medijus pie sienas", un tie sāka ignorēt protestus, pārstāja veidot reportāžas par šo tēmu, rāda tikai pašas protesta beigas, kad kāds no cilvēkiem zaudē pacietību un notiek sadursmes ar policiju, demonstrantu padzīšana. Gandrīz visi aptaujātie uzsvēra, ka kritiski pret notiekošo attiecas tikai ārzemju mediji, tostarp RT un Sputnik.

"Man liekas, šis kanāls (RT) ir "dzelteno vestu" pusē atšķirībā no citiem medijiem. Ar to tas arī atšķiras. Mēs redzam un dzirdam to, kas mums patīk, kā arī to, ka mūsu mediji vienkārši nepievērš uzmanību. Diemžēl," pastāstīja demonstrante.

MT sagatavotais sižets beidzas ar kāda vietējā franču telekanāla vakara ziņu izlaidumu, tajā par "dzelteno vestu" protestiem tiek pateikti vien daži vārdi, kamēr RT šo notikumu atspoguļo detalizēti.

Nepalika malā stāvam arī RT telekanāla galvenā redaktore. Viņai šī MT video sižeta publicēšana kļuva par absolūti negaidītu notikumu. Ironiski viņa komentēja sižetu savā Facebook lapā: "Šis Moscow Times ir salūzis, nesiet citu."

Ziņu lente
0