Intervija

"Pienācis laiks patiesībai": Sīrijas prezidents Asads pārtraucis ilgu klusumu

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Сирии Башар Асад
Президент Сирии Башар Асад - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ir pienācis laiks parunāt par patiesību bez sensācijām": Sīrijas prezidents Bašars Asads pirmo reizi pusotra gada laikā sniedzis lielu interviju televīzijas kanālam RT

Rietumu mediji nav ieinteresēti saņemt reālu informāciju un sniegt objektīvas ziņas – viņiem nepieciešama sensācija paziņoja Sīrijas prezidents Bašars Asads intervijā Afšinam Rattanzi RT kanālā. Pēc viņa vārdiem, visas Damaskas darbības cīņā pret teroristiem, tostarp ar Maskavas atbalstu, Rietumos pasniedz kā uzbrukumus civiliedzīvotājiem. Tie ir meli. Arābu Republikas vadītājs pastāstīja, ka valsts teritorijā 2021. gadā notiks vispārējas vēlēšanas, kurās varēs piedalīties visi, kas vēlas balotēties. Tāpat Asads pauda viedokli, ka ASV, piesedzoties ar Abu Bakra el Bagdadi likvidācijas operāciju, varētu veikt teroristiskās organizācijas "Islāma valsts"* "rebrendingu".

- Prezidenta kungs, kā zināms, jūs nesniedzat intervijas jau pusotru gadu. Kāpēc jūs nolēmāt aprunāties tagad?

- Mēs ļoti priecājamies, redzot jūs Sīrijā. Notikumi pasaulē kopumā, reģionā un Sīrijā pēc turku iebrukuma atkal izveduši manu valsti priekšplānā. Tas ir pirmkārt. Otrkārt, es uzskatu, ka sabiedriskais viedoklis pasaulē, un īpaši Rietumos, mainās pēdējo gadu laikā. Cilvēki saprot, ka oficiālās personas ir sniegušas ļoti daudz nepatiesu ziņu par to, kas notiek reģionā, Tuvajos Austrumos, Sīrijā, Jemenā... Viņi zina, ka pastāv meli, bet nezina patiesību. Manuprāt, ir pienācis laiks parunāt par šo patiesību. Un treškārt: esmu sniedzis virkni interviju Rietumu medijiem, bet viņi necenšas iegūt kādu reālu informāciju - viņiem ir vajadzīga sensācija. Viņi necenšas objektīvi pastāstīt savai auditorijai par to, kas notiek pasaulē. Tāpēc es dažus gadus neesmu sniedzis intervijas.

- Pa ceļam no lidostas mēs redzējām, kā norit atjaunošanas process... Bet cik karavīru un civiliedzīvotāju nogalināti un ievainoti jūsu valstī kopš 2011. gada? Cik cilvēki bija spiesti pārcelties?

- Stabilitāte, ko jūs vērojāt Damaskā pēdējās 24 stundās, ir vairāk nekā 100 tūkstošu nogalināto un ievainoto Sīrijas karavīru upuru auglis. Zaudēts tik daudz dzīvību, tostarp runa ir par tūkstošiem, pat desmitiem tūkstošu civiliedzīvotāju, nevainīgu cilvēku, kas gājuši bojā mīnmetēju apšaudēs; par tiem, kuri nolaupīti un pēc tam nogalināti; par tiem, kuri pazuduši bez vēsts (ģimenes viņus līdz šim gaida)... Cīņā pret teroristiem bija daudz upuru. Tāpēc tagad jūs redzat stabilitāti un atjaunošanos.

- Jūs zināt, ka NATO valstu medijos jūsu valdība un jūs personīgi asociējaties ar ķīmiskajiem uzbrukumiem... Atcerēsimies 2013. gada 21. augustu Gutā. Vai jūsu valdība todien - 2013. gada 21. augustā pielietoja ķīmiskos ieročus Gutā?

Baltās ķiveres. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
CBS: ASV Valsts departaments pārtrauc "Balto ķiveru" finansēšanu

- Lūk, kas ir interesanti saistībā ar šo datumu: tā ir arī diena, kad Damaskā (tikai dažu kilometru attālumā) ieradās starptautiskā delegācija, lai veiktu izmeklēšanu... Tāpēc, spriežot pēc loģikas, pat ja Sīrijas armijas rīcībā būtu bijuši ķīmiskie ieroči un tā gribētu tos izmantot, tajā dienā tā to nedarītu. Tas – pirmkārt. Otrkārt, tika ziņots, ka tur bojā gājuši 200 civiliedzīvotāji. Ķīmisko ieroču uzbrukumā rajonā, kur cilvēki dzīvo diezgan kompakti, var iet bojā desmitiem tūkstošu cilvēku. Tas ir ļoti blīvi apdzīvots rajons. Un treškārt: incidents notika tikai un vienīgi Rietumu oficiālo personu iztēlē - šo stāstu izmantoja kā ieganstu uzbrukumam Sīrijai. Lūk, ko es gribu teikt. Viņi nav snieguši nekādus būtiskus pierādījumu, bija arī liels skaits pārskatu, kas apgāza šos ziņojumus, šīs apsūdzības... Sīrijas armija nekad nav izmantojusi ķīmiskos ieročus.

- Tad jūs nolēmāt uzaicināt Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju, lai tos izvestu.

- Mēs viņus pasaucām un ierosinājām veikt izmeklēšanu, jo bijām pārliecināti, ka šī apsūdzība ir nepamatota. Tomēr delegācija ne vienmēr bija objektīva, lielākoties tā darbojās aizspriedumaini...

- Fernando Ariasam Gonsalesam, tagadējām ĶIAO vadītājam, šķiet, pašam ier problēmas ar atmaskotājiem... Bijušais ĶIAO ģenerāldirektors Ahmets Uzumdžu, kura uzraudzībā tika iznīcināts Sīrijas ķīmiskais arsenāls, paziņoja par neskaidrībām un nesakritībām sakarā ar šo jautājumu.

- Par nesakrītībām mūsu pārskatā?

- Jā.

Эвакуация пострадавших в результате предполагаемой химатаки в Идлибе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sievietes, bērni un hlora mucas: Sīrijā uzņem inscenētu ķīmisko uzbrukumu

- Kāpēc tad viņi to visu neuzrāda? Tādi pieņēmumi izskan kopš 2013. gada. Pagājuši jau seši gadi. Vai viņi joprojām nevar tos pierādīt? Katru reizi, kad viņi apsūdz Sīriju par ķīmisko ieroču lietošanu, rodas jautājums: vai tad ir iespējams, esot, tā sakot, Rietumu pasaules acu priekšā, pielietot tos atkal un atkal?
stāstam vispār trūkst racionālā kodola. Uzbrukuma laikā ķīmiskie ieroči mums nav vajadzīgi. Par ķīmiskajiem uzbrukumiem viņi runā tikai tad, kad mēs uzbrūkam, nevis tad, kad ciešam sakāves. Pat no militārā viedokļa (es tagad nerunāju par Sīrijas armiju, jo mums vairs nav ķīmisko ieroču, es vienkārši spriežu loģiski) ir jēga izmantot tādus ieročus tad, kad tiek nodotas pozīcijas, nevis uzbrūkot.

- Tātad jūs atspēkojat apgalvojumus, ka Sīrijas valdība ir pielietojusi ķīmiskos ieročus Džobarā, Šeihmaksudā, Sarakibā, Alepo apkaimē, kā arī Hanšeihunā 2017. gada 4. aprīlī?

- Visi šie stāsti ir tikai nepamatotas apsūdzības. Ja kāds ir ziņo par ķīmisko ieroču pielietošanu, tam ir jāpamato sava versija ar attiecīgiem pierādījumiem.

- Pamatojoties uz informāciju no ĶIAO, Lielbritānija, ASV un Francija secināja, ka jūsu valstij jāsoda.

- "Secināt" ir viens, bet uzrādīt pierādījumus - pavisam cits. Mēs runājam par pierādījumiem. Kur ir pierādījumi, kas apstiprina viņu versiju? Pierādījumu nav. Viņiem nekā nav.

- Vai ziņojumi (domājams, tos izplatījusi jūsu puse), ka video pieradījumi safabricēti, bet ķīmiskos ieročus pielietojuši tā saucamie dumpinieki ar Saūda Arābijas varas iestāžu atbalstu, ir patiesi?

- Jā, šie materiāli ir YouTube vietnē, un jūs varat tos apskatīt. Tika organizēts liela mēroga inscenējums, un daži tā dalībnieki upuru lomā piedalījās vairākos "incidentos", kas saistīti ne tikai ar ķīmiju, bet arī ar uzlidojumiem... Cilvēks tēlo upuri, pēc filmēšanas ceļas kājās, it kā nekas nebūtu noticis – tas arī ir YouTube. Tur viss ir labi redzams. Mēs varam sniegt jums pierādījumus.

- Tomēr nekādu citu pierādījumu nav. "Baltās ķiveres", kam ir Lielbritānijas valdības - Ārlietu ministrijas - atbalsts un kas nesen saņēmušas papildu finansējumu no Trampa administrācijas, apgalvo, ka šie videoieraksti ir pilnīgi patiesi, un to autori līdz 2018. gadam izglābuši 150 tūkstošus cilvēku jūsu valstī.

- Starp "eņģeļiem" no "Baltajām ķiverēm" ir redzamas personas, kas bija "Al Qaeda" rindās. Tie ir lieliski redzami, attēli ir ļoti skaidri. Tai skaitā viņu rindās ir kāds, kurš nogrieza cilvēkiem galvas, un cits – kas ēda nogalinātā karavīra sirdi. Tas viss ir atrodam internetā. Neviens mūsu reģionā netic šīm "Balto ķiveru" reklāmas akcijām. Tās ir "An Nusra"* spārns.

-Taču Lielbritānijas atbalstīto "Balto ķiveru" vadītājs Raeds Salehs mūsu programmas ēterā paziņoja, ka tā ir humanitāra organizācija, tās dalībnieki (pretēji jūsu un Krievijas valdības pieņēmumiem) nav teroristi.

- Taču ir attēli, ir videoieraksti. Pierādījumi ir. Tie nav mūsu pieņēmumi, mēs to zinām. No kurienes? Tas ir redzams viņu pašu ierakstos. Mēs varam sniegt jums šos pierādījumus. Mums tie ir.

- Kāds bija jūsu viedoklis par Lielbritānijas valdības lēmumu nosūtīt Karalisko jūras kājnieku vienību Irānas kuģa aizturēšanai? Tika apgalvots, ka Irānas valdība veda naftu uz Sīriju. Vai var teikt, ka šoziem Eiropas Savienības sankcijas smagi skars nabadzīgākos Sīrijas iedzīvotāju slāņus?

- Tieši tā. Pirmkārt, tas ir pirātisms, un ar to nodarbojas Apvienotās Karalistes režīms. Otrkārt, viņi gribēja ietekmēt Sīrijas tautu... Kāpēc? Tika gaidīts, ka tauta sacelsies pret savu valdību kādā kara posmā. Bet tas nenotika. Tika gaidīts, ka tauta atbalstīs tā sauktos dumpiniekus un "Baltās ķiveres", bet tā tos neatbalstīja un palika valdības pusē. Tāpēc tagad cilvēki cietīs un maksās par to.

- Lai gan "globālie Dienvidi", jūs un jūsu ministri uzskatāt par dabisku apsūdzēt NATO valstu valdības par "Al Qaeda" vai "Islāma valsts" atbalstu, skatītāji NATO valstīs, var uzskatīt šos apgalvojumus par smieklīgiem... Kāpēc britu valdība vai Obamas administrācija (Donalds Tramps, iespējams, tomēr saprata kas te notiek) varētu vēlēties atbalstīt "Al Qaeda" un ISIS? Kā jūs domājat?

- Kāpēc? Paskatieties uz faktiem. Sāksim ar to, ka par to sāka runāt amerikāņu oficiālās personas (piemēram, Džons Kerijs, Hilarija Klintone un daudzi citi)... Viņi runāja par ASV lomu "Al Qaeda" atbalstā Afganistānā. Viņu mērķis bija izmantot šo grupējumu cīņai pret Padomju Savienību... Viņi par to runāja. Tā viņi strādā. Mēs to neesam izdomājuši.

- Kāpēc viņi pieļāva to pašu kļūdu pēc (2001. gada – red.) 11. septembra?

- Tāpēc ka ASV politikas pamatā kopumā ir mēģinājumu un kļūdu metode. Viņi iebruka Afganistānā. Iebruka Irākā, nekas nesanāca. Sāka iebrukumus citās valstīs, tikai mainīja metodi. Viņi nomainīja pieeju.

Бандитизм на государственном уровне. Как США воруют у Сирии нефть - Sputnik Latvija
Video
Bandītisms valsts līmenī: kā ASV zog Sīrijas naftu

Šobrīd ASV problēma ir tā, ka, no viņu viedokļa, viņi tagad karo par izdzīvošanu, jo zaudē savu hegemoniju.
Viņi nolēma cīnīties ar Krieviju, Irānu, Sīriju, ar visiem, kas saka "nē". Pat ar sabiedrotajiem, pat ar Rietumu valdībām, ja tie teiks "nē". Viņi ir gatavi cīnīties. Viņiem ir vajadzīgi "instrumenti". Viņi nosūtīja savu armiju uz Irāku, bet saprata, ka šī ideja nav nostrādājusi. Zaudējumi bija lieli, un par to nācās maksāt pat Savienotajās Valstīs.
Tāpēc viņiem ir daudz vieglāk izmantot trešo pusi. "Al Qaeda" ir trešā puse cīņā pret Sīrijas, Krievijas un Irānas valdībām. Tāpēc viņi izmanto tādu pieeju. Tam ir gan ierādījumi. Kā "Islāma valsts" pēkšņi parādījās 2014. gadā? It kā no nekurienes. Vienlaikus gan Irākā, gan Sīrijā, ar amerikāņu ieročiem! Viss ir skaidrs. Kā viņiem izdevās nogādāt Turcijā miljoniem barelu naftas amerikāņu aviācijas acu priekšā? Kā? Lieta tāda, ka amerikāņi gribēja to izmantot pret Sīrijas armiju. Ne jau mēs to apgalvojam, bet gan amerikāņi, un fakti to apstiprina.

- Vai jūs piekrītat Krievijas interesantajai versijai par to, ka ASV kontrabandas ceļā izved no Sīrijas ziemeļiem naftu par vairāk nekā $30 miljoniem mēnesī? Vai tas ir Trampa trampis sarunās Ženēvā? Kāpēc ASV, naftas neto eksportētāju, varētu interesēts resurss par tādu summu?

- Kopš 2014. gada ISIS* sāka izlaupīt un izves Sīrijas naftas krājumus. Viņiem bija divi partneri: Erdogans ar savām aprindām un ASV - CIP vai kāda cita personā.

Военнослужащий сирийской армии в районе Алеппо - Sputnik Latvija
Viedoklis
Turcijas operācija Sīrijā: viss ir pret Erdoganu

Pat tad, kad kurdi sāka nelikumīgi iegūt Sīrijas naftu, viņu partneri arī bija amerikāņi.
Runa ir par naudu, runa ir par naftu - tā ir Trampa pēdējā apgalvojuma būtība. Taču tas nav nekāds jaunums, tam nav nekāda sakara ar pārrunām.
Amerikāņi vienmēr tiecas tā vai citādi izlaupīt citas valstis, atņemt tām naftu, naudu un vispār finanšu resursus un tiesības — gan politiskās, gan arī visas pārējās. Tāda ir viņu vēsturiskā loma, vismaz kopš Otrā pasaules kara beigām.
Tāpēc te nav nekā jauna vai dīvaina, nekādu jaunu iezīmju viņu politikā. Tikai retumis ASV metodes iegūst jaunas formas. Šajā gadījumā naftas atradņu izlaupīšana kalpo par kliedzošu praktisku piemēru amerikāņu politikai, kuras pamatā ir tiesību piesavināšanās.

- Es gribētu jums pajautāt par valsts atjaunošanu. Daži apgalvo, ka Sīrija būs pārāk atkarīga no Ķīnas un Irānas. Pēc aplēsēm, runa ir par 230 miljardiem dolāru. Vai uzskatāt, ka sīrieši, kas devušies bēgļu gaitās, atgriezīsies dzimtenē un sāksies plaša atjaunošana? Vai tas varētu notikt pārredzamā nākotnē?

- Ne tik drīz. Kā jūs zināt, šobrīd pret mums vērsts embargo. Amerikāņi pēdējos divus gadus ir darījuši visu, lai nepieļautu ne juridisku, ne fizisku personu ierašanos, kas vēlētos ieguldīt Sīrijā – pret viņiem tiks vērsts embargo. Tāpēc daudzi investori baidās novirzīt kapitālu uz Sīriju. Bet tā nav lielākā problēma. Mums ir pietiekami daudz cilvēku resursu, lai atjaunotu valsti. Atjaunošanu var turpināt pakāpeniski, un es neuztrauktos par šo embargo. Bet draudzīgās valstis, piemēram, Ķīna, Krievija un Irāna, protams, būs prioritāri Sīrijas atjaunošanas procesa dalībnieki.

- Kā jums šķiet, vai (šis jautājums jau ir uzdots), teroristu atgriešanās un imigrantu masveida pieplūdums pēc militāro darbību sākuma Lībijā un Sīrijā kādā veidā ir ietekmējis Lielbritānijas lēmumu izstāties no ES? Es runāju par imigrāciju uz...

Situācija Austrumgutā - Sputnik Latvija
"Ķīmiskā uzbrukuma" inscenējuma dalībnieks pastāstījis par video ieraksta niansēm

- Uz Eiropu? Protams, ultralabējie politiskie spēki ir izmantojuši situāciju savās interesēs. Ja novērsties no politiskajiem aspektiem, tad svarīgākais šādu izmaiņu apstākļos ir tas, cik lielā mērā Eiropa ir gatava un vispār spēj integrēt imigrantus.
Pat pirms pašreizējiem notikumiem Eiropas valstis pēdējo desmit gadu laikā saskaras ar imigrantu masveida pieplūdumu un to integrācijas grūtībām. Tagad šī problēma ir pilnīgi reāla, Francija, Lielbritānija un citas valstis saskārušās ar terorismu. Tas ir skaidrs, jo daļa imigrantu ir ekstrēmisti, teroristi un tie, kuri nevēlas integrēties. Viņi tiecas uz Eiropu tikai tāpēc, ka vēlas pamest dzimto reģionu dažādu iemeslu dēļ. Tie ir drošības faktori un ekonomiskie aspekti.

- Vai nepastāv nekāda sadarbība drošības jomā, lai palīdzētu šīm valstīm tikt galā ar grūtībām?

- Tagad tās nav, un mēs tai neesam gatavi. Mēs skaidri paziņojām, ka negrasāmies palīdzēt drošības jomā jebkurai valstij, kamēr tā darbojas pret Sīriju kaut kādos virzienos - ekonomikā, drošībā, politikā…

- Britu izlūkdienesta vadītājs Alekss Jangers teica par jums un Vladimiru Putinu: "Viņi grib pārvērst Sīriju par tuksnesi un nosaukt to par "mieru". Sirdi plosoša cilvēciskā traģēdija."

- Neviens britu ierēdnis nav tiesīgs spriest par humanitāro situāciju jebkur pasaulē. Lielbritānija piedalījās iebrukumā Irākā, vairāk nekā pusotra miljonu Irākas iedzīvotāju slepkavībās, apšaudīja ar raķetēm Sīrijas teritoriju, ieviesa embargo pret mūsu valsti, ir līdzvainīga simtiem tūkstošu sīriešu bojāejā. Galu galā Londona ir Vašingtonas marionete. Tāpēc britiem nav tiesību domāt par humānismu kādā pasaules valstī. Es pat nerunāju par to, kā viņi pagātnē uzvedās Indijā. Nerunāsim par koloniālo laikmetu, ierobežosimies ar mūsdienām. Viņiem vienkārši nav tiesību par to runāt.

- Pēdējais jautājums ir par vēlēšanām. Vai Sīrijā notiks vispārējās vēlēšanas 2021. gadā?

- Noteikti.

- Vai vēlēšanu biļetenā būs vairāk nekā viens kandidāts?

- Pagājušajā reizē bija trīs kandidāti, nākamreiz būs tik daudz cilvēku, cik vēlēsies kandidēt. Tie būs vairāki cilvēki.
Pilnu intervijas versiju skatiet RTD.

 

* teroristiskā organizācija, kas aizliegta Krievijā un vairākās citās pasaules valstīs.

Ziņu lente
0