Keris par ārstu streika iemesliem: nevar taču maksāt tikai pusi no nodokļiem

© Foto : Юлия ГрантПредседатель Латвийского профсоюза работников здравоохранения и социального ухода Валдис Керис
Председатель Латвийского профсоюза работников здравоохранения и социального ухода Валдис Керис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja grūtos laikos nevar maksāt nodokli tikai uz pusi, tad arī valdībai nebūtu jāpiedāvā mediķiem tikai pusi no solītās algas.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Medicīnas darbinieki turpina uzstāt, lai valsts piešķir algu palielinājumam solīto finansējumu pilnā apjomā, un neatcels ieplānotos protestus, paziņoja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris radio Baltkom ēterā.

Koalīcijas partneri aizvakar vienojās par to, ka 2020. gada budžetā var atrast līdz 60 miljoniem eiro mediķu algām, novirzot finansējumu no citu ministriju budžetu programmām.

Taču medicīnas darbinieki turpina uzstāt, lai valsts piešķirtu algu palielinājumam solīto finansējumu pilnā apjomā – 120 miljonus eiro, – un neatcels ieplānotos protestus.

Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Caurspīdīgums maksimāls, bet naudas nav: slimnīcas apvainojušās uz premjeru

"Jūs taču nevarat vienoties ar atbildīgajiem dienestiem par to, ka maksāsiet tikai pusi no nodokļiem? Jo esot grūts laiks. Visiem ir jāievēro likums, tostarp arī valdībai un Saeimai. Tādēļ, protams, ja mums piedāvā tikai pusi, mēs neesam ar mieru," pateica Keris.

Tāpat viņš norādīja, ka protesta akcijas gaidās medijos arvien biežāk parādās publikācijas, kuras cenšas kompromitēt mediķus.

"Tajā nav nekā jauna, taču ir zināma evolūcija. Ja agrāk lielākoties runāja, ka mediķi ir kukuļņēmēji, ņem aploksnes un tā tālāk, tad tagad lielākoties uzsvars tiek likts uz to, ka dažiem mediķiem jau tā ir pārāk lielas algas. Taču ļaujiet pateikt – ja 10% ārstu saņem algu, kura ir vairāk vai mazāk konkurētspējīga, salīdzinot ar attīstītām valstīm, tad par to var tikai papriecāties. Un ir jātiecas pēc tā, lai pārējie 90% pietuvotos tam, nevis domātu par to, ka ir jābrauc prom," pateica Keris.

Šo ceturtdien, 7. novembrī, medicīnas darbinieki rīkos akciju "Diena bez ārsta": visiem ārstiem, izņemot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķus, akcijas rīkotāji piedāvā paņemt vienu neapmaksātu brīvdienu. Šajā pašā dienā notiks protesta akcija pie Saeimas ēkas.

Ziņu lente
0