Latvijā slēdz simtiem uzņēmumu, kas nav atklājuši beneficiārus

CC0 / pxhere / Подпись документов
Подпись документов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
380 uzņēmumos atceltas valdes, kompānijas vairs nevar nodarboties ar biznesu, likvidatori uzaicināti iesniegt pieteikumus.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Latvijā tiek likvidēti 380 uzņēmumi ar ārvalstu kapitālu, kas nav atklājuši īstenos labuma guvējus – fiziskās personas, raksta avīze Dienas Bizness, atsaucoties uz Uzņēmumu reģistra datiem. Uzņēmumi tiks slēgti, neskatoties uz kārtīgi nomaksātajiem nodokļiem.

2017.gada nogalē Latvijā visām juridiskajām personām tika uzdots norādīt savus beneficiārus un iesniegt ziņas par tiem Uzņēmumu reģistrā. Par labuma guvēju tiek uzskatīta fiziska persona, ja tai tieši vai netieši pieder vairāk nekā 25% kapitāla daļu vai akciju ar balsstiesībām; ja tā tieši vai netieši kontrolē juridisko personu; ja tā labā vai interesēs tiek veikti juridiskās personas darījumi.

В хранилище коммерческого банка - Sputnik Latvija
Totāla tīrīšana: no Latvijas bēg gan cilvēki, gan uzņēmumi

Saskaņā ar datiem par 2017.gada rudeni, Latvijā bija aptuveni 5 tūkstoši uzņēmumu, kuru īpašnieki ir ārvalstīs reģistrētas juridiskas personas. Tie nokļuva paaugstināta riska kategorijā. 2019.gada jūlijā Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere atklāja, ka tobrīd bija runa par 900 šī tipa uzņēmumu likvidāciju. Reģistrs tiem lika mēneša laikā atklāt beneficiārus. Pretējā gadījumā tiem draudēja slēgšana augustā, lai arī kopumā tie samaksājuši valsts kasē nodokļus desmitiem miljonu eiro apmērā.

Patlaban beneficiārus nav atklājuši 540 uzņēmumi no sākotnēji konstatētajiem 5 tūkstošiem. No tiek aptuveni 160 jau iesnieguši informāciju, taču tā pagaidām nav reģistrēta, jo nepieciešamas papildu ziņas. 380 gadījumos pieņemts lēmums par likvidāciju, jo firmas nav reaģējušas uz Uzņēmumu reģistra brīdinājumiem.

Oktobra sākumā reģistrs sāka pastiprinātu darbu arī ar akciju sabiedrībām, kas nav nosaukušas beneficiārus. Tām nosūtīti vairāk nekā 200 brīdinājumu, un informācija pakāpeniski ienāk. Patiesos labuma guvējus nosaukuši 83% juridisko personu, sabiedrību ar ierobežotu atbildību segmentā – 97%.

Jūnijā Latvijā pirmo reizi tika publicēts Latvijas uzņēmumu beneficiāru reitings. Tā galvenais rādītājs – konkrētiem uzņēmējiem piederošo kompāniju peļņa par 2017.gadu. Reitingā ir viens Krievijas pilsonis – "Uralhim" direktoru padomes priekšsēdētājs Dmitrijs Mazepins. Viņš ir labuma guvējs vienā no lielākajiem uzņēmumiem Latvijā – Uralchem Trading, kas nodarbojas ar minerālmēslu eksportu.

Ziņu lente
0