Politika

Izkratīs no Latvijas pastkastēm: aizliegums krievu un angļu valodām

© Foto : pixabayГазета в почтовом ящике
Газета в почтовом ящике - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība nolēmusi vienkāršot administratīvo likumdošanu un pieņēma dažus īsus likumus, tostarp - par valsts valodas lietošanu; tagad bez saņēmēja pieprasījuma nevar nosūtīt korespondenci, kur līdzās valsts valodai tiek izmantota arī svešvaloda.

RĪGA, 29. oktobris — Sputnik. Iepriekš Sputnik ziņoja, ka valdība un Saeima uzsākusi administratīvās likumdošanas kodifikācijas procesu, t.i., likumu kopojuma grozīšanu un sistematizāciju. Tagadējais administratīvo pārkāpumu likums mainīts jau simtiem reižu, un rezultātā ir pārāk saputrots. Tāpēc valdība nolēma vienkāršot administratīvo likumdošanu un pieņemt dažus īsākus likumus.

Tā, savu ceļu Saeimas komisijās iesācis Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā. Bija domāts, ka šīs likums atkārtos dažus Administratīvo pārkāpumu kodeksa punktus. Tomēr Tieslietu ministrijā, pēc Valsts valodas centra (VVC) rekomendācijas, nolēma izmantot kodifikāciju jaunu sodu ieviešanai valodas pielietošanas jomā un cīņai ar svešvalodām, raksta laikraksts "Segodņa".

Noziedzīgas skrejlapas

Pirmo reizi likumā tiek ieviests jauns termins "klajas necieņas izrādīšana pret valsts valodu". Likumprojektā teikts, ka par acīmredzamu (klaji rupju) necieņas izrādīšanu pret valsts valodu tiks piemērots naudas sods no 7 līdz 140 eiro. Tā kā tam nav nekāda sakara ar šo jēdzienu, tad CGI tiek atklāts liels radošuma plašums.

Krievu valoda Latvijā - Sputnik Latvija
Infografika
Krievu valoda Latvijā nav sveša

Taču šī norma izskatās par nieku salīdzinājumā ar citu normu, kas vēsta: "Par prospektu, biļetenu, katalogu un citu materiālu nosūtīšanu vai izsniegšanu fiziskām vai juridiskām personām līdztekus valsts valodai arī svešvalodā bez šo personu pieprasījuma  – piemēro brīdinājumu vai naudas sodu..."

Tas nozīmē, ka valsts aizliedz iemest valsts iedzīvotāju pastkastēs jebkurus informatīvus materiālus, kur kopā ar valsts valodu izmantotas jebkuras citas valodas, piemēram, krievu vai angļu valoda. Ar prospektiem var būt saprotamās, piemēram, gan skrejlapas ar priekšvēlēšanu aģitāciju, gan ziņojumi par veselību un drošību, gan informācija par ūdens skaitītāju nomaiņu utt.

Ārpus veselā saprāta robežām

Jāpiebilst, ka šāda aizlieguma uz informāciju no komercorganizācijām nav pat valsts valodas likumā. Ja tā turpināsies, tad drīz vien juridiskām un pat fiziskām personām privātajos pasākumos aizliegs izmantot svešvalodas vai pat nodrošināt tulkojumu no latviešu valodas citās valodās.

Skaidrs, ka tāda norma, ko atbalstīja Saeimas vairākums pirmajā lasījumā, ir pretrunā ar starptautiskajām normām un veselo saprātu.

Ziņu lente
0