Viedoklis

"Kara laika" dzīve: kāpēc Latvijas karavīriem vajadzīga ūdensnecaurlaidīga "Jaunā derība"

© Latvijas armija / SG Ēriks KukutisМеждународные военные учения в Латвии
Международные военные учения в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunums ir noderīgs un noteikti visiem spēkiem stiprinās Latvijas aizsardzības spējas. Gaidām turpinājumu – ložu necaurlaidīgu, asaru nesamērcējamu, asiņu noturīgu, sviedrus absorbējošu "Jauno derību".

Ziniet, iespiedās prātā ziņa par to, ka Latvijā nākusi klajā mitrumizturīga "Jaunā derība" zaldātiem. Ziņots, ka arhibīskapa vadītajā dievkalpojumā tika prezentēts jaunais militarizētais Evaņģēlija izdevums. Tam izmantots mitrumnoturīgs papīrs, tāpēc izdevums piemērots lasīšanai kareivjiem lauka apstākļos.

Pasākumā piedalījās arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, apvienotā štāba priekšnieks, Nacionālo bruiņoto spēku vecākais kapelāns un Latvijas Bībeles biedrības ģenerālsekretārs Valdis Tēraudkalns. Par muzikālo pavadījumu parūpējās NBS orķestra kvartets.

Военные учения - Sputnik Latvija
Viedoklis
Neidentificēti droni, nejauši lādiņi un citas Baltijas militārisma iezīmes

Patiešām, jaunums ir noderīgs un noteikti visiem spēkiem stiprinās Latvijas aizsardzības spējas. Gaidām turpinājumu – ložu necaurlaidīgu, asaru nesamērcējamu, asiņu noturīgu, sviedrus absorbējošu "Jauno derību".

Jā, visās armijās ir kapelānu dienesti. Labi, ja ir kāds, kam noskaitīt lūgšanu par nogalinātajiem. Savējiem un svešajiem. Pa kareivjiem. Un, protams, arī par politiķiem, uz viņu pleciem taču gulstas smagākais kara grēks. Tomēr jāpatur prātā tas, ka arī uz fašistu zaldātu siksnu sprādzēm bija rakstīts "Gott mit uns". Kaut kādi kareivju korporatīvie sakari ar debesu kanceleju izskatās apšaubāmi, un, manuprāt, pašos pamatos ir liekulīgi.

Musulmaņiem ir pavisam labi – nekādi komisāri nav vajadzīgi, karavīri ir pārliecināti: ja nu kas, viņi pa taisno dosies uz Paradīzi, kur viņus nepacietīgi gaida simt jaunavas.

Taču, nopietni runājot, ūdensnecaurlaidīgajā grāmatiņā, Mateja evaņģēlijā ir vārdi (ceru, ka cenzūra neattiecas uz svētajiem rakstiem), ko vajadzētu iemācīties no galvas visiem zaldātiem, ģenerāļiem, aizsardzības ministriem un politiķiem visā pasaulē.

Латвийские военные - Sputnik Latvija
Latvijas NBS pieļāvuši noplūdi: nevar notriekt dronus, kareivji dzer un iekļūst CSN

"Mīliet savus ienaidniekus un lūdziet Dievu par tiem, kas jūs vajā. Kas tev sit labajā vaigā, tam pagriez arī otru. Kas ar tevi grib tiesāties un ņemt tavus svārkus, tam atdod arī apmetni. Jūs esat dzirdējuši, ka ir sacīts: tev būs savu tuvāku mīlēt un savu ienaidnieku ienīst. Bet Es jums saku: mīliet savus ienaidniekus un lūdziet Dievu par tiem, kas jūs vajā, ka jūs topat sava Debesu Tēva bērni, jo Viņš liek Savai saulei uzlēkt pār ļauniem un labiem un liek lietum līt pār taisniem un netaisniem. Jo, ja jūs tos mīlat, kas jūs mīl, kāda alga jums nākas? Vai muitnieki nedara tāpat?" (No Mateja evaņģēlija 5:44).

Taču mums nez kāpēc šķiet, ka tas nav domāts mums. Ka kara laika apstākļos (kā nu ne, ja visapkārt plosās hibrīdkarš) klusē ne tikai mūzas. Ka mums noderēs kaut kāda "Vieglā derība", kas piemērota skarbajiem kara laika apstākļiem, kad klusu cieš sirdsapziņa, žēlsirdība, mīlestība un gudrība. Jo tās ir svarīgākas. Bet svarīgais, kas runā skaļāk nekā sirdsapziņa, žēlsirdība, mīlestība un gudrība, kļūst par patriotismu.

Vārdu sakot, lai Latvijā nekad nesamirkst "Jaunā derība" un tajā rakstītais Dieva Vārds.

Ziņu lente
0