Latvijas NBS pieļāvuši noplūdi: nevar notriekt dronus, kareivji dzer un iekļūst CSN

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pusotru mēnesi Latvijas armija kļūdaini izsūtījusi nepiederošām personām īsziņas, kas saturējušas konfidenciālu informāciju; Aizsardzības ministrija to uzzinājusi tikai pēc mediju pieprasījuma.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki pieļāvuši operatīvās informācijas, arī konfidenciālu ziņu noplūdi, piemēram, par bezpilota lidaparātiem virs militārajiem objektiem, izsludinātām trauksmēm, par CSN iekļuvušiem kareivjiem, par alkohola vai narkotisko vielu reibuma stāvoklī esošu karavīru aizturēšanu, raksta avīze Diena.

Latvijas armijas karavīri ierindā - Sputnik Latvija
Rozenbaums: karavīri Latvijā ir psiholoģiski slikti sagatavoti dienestam

Vismaz pusotru mēnesi, iespējams, pat ilgāk NBS operatīvā informācija kļūdaini ik dienas izsūtīta arī absolūti nepiederošām personām.

Avīzes rīcībā ir ekrānšāviņi ar desmitiem teksta paziņojumu. Tajos ir operatīvā informācija par dažādiem notikumiem NBS ar konkrēta datuma un laika norādi. Ja tamlīdzīga informācija nonāks profesionāļu rokās, viņi varēs radīt visnotaļ detalizētu priekšstatu par apziņošanas sistēmas darbības īpatnībām un Latvijas armijas ikdienu, stāstīts rakstā.

Liela daļa ziņu attiecas uz ārvalstu – faktiski tikai Krievijas – kara kuģiem, zemūdenēm un kara lidmašīnām, kas manītas Latvijas teritoriālo ūdeņu un gaisa telpas tuvumā. Par dažiem no tiem NBS vēlāk ziņo medijos, par citiem sabiedrība nav informēta.

Tomēr ilgu laiku nezināmam personu lokam sūtīta arī konfidenciālāka informācija, piemēram, par NBS izziņotām trauksmēm, palielinātu kaujas gatavību utt.

Turklāt kļūdas rezultātā nezināmām personām nosūtītas ziņas par karavīriem, kas iekļuvuši jebkādos incidentos. Piemēram, 6. augustā Rīgā speciālo uzdevumu vienības kareivis dienesta automašīnā nokļuva CSN ar civilo automašīnu TOYOTA RAV4. Cietušo nav. 9. augustā NBS aviācijas bāzē medicīnas pārvalde konstatēja pozitīvu rezultātu narkotisko vielu pārbaudē reģionālā sagādes centra civilajam darbiniekam.

Šādi kļūdaini paziņojumi apstiprina iepriekš medijos izskanējušos pieņēmumus par to, ka Latvijas armija nespēj tikt gala pat ar bezpilota lidaparātiem, kuri lido līdzās militārajiem objektiem. Piemēram, vienā no ziņojumiem teikts, ka pie bāzes Ādažos konstatēti divi BPLA. To operatori nav aizturēti. Līdzīga situācija radusies Rīgā – pie militārā objekta Ezermalas ielā 6/8 konstatēts BPLA. Karavīriem neizdevās ne aizturēt aparāta operatoru, ne arī konfiscēt aparātu.

Andreja karogs uz Krievijas Jūras kara flotes kuģa Ladniy - Sputnik Latvija
Latvijas karavīrus nobiedējis Krievijas muzeja eksponāts

Avīze vērsusies Aizsardzības ministrijā un Militārās izlūkošanas un drošības dienestā (MIDD) ar lūgumu komentēt operatīvās informācijas noplūdi.

Dienesta tiešais pienākums ir nepieļaut tamlīdzīgas situācijas un nodrošināt informācijas konfidencialitāti. Tā vadītājs Indulis Krēķis uz jautājumiem neatbildēja, taču no AM tuviem informācijas avotiem Diena uzzināja, ka informācijas noplūdes fakts dienestam bijis negaidīts. Uz jautājumiem neatbildēja arī aizsardzības ministrs Pabriks, savukārt AM preses dienests netieši lika noprast, ka arī ministrijai tas sagādājis nepatīkamu pārsteigumu, kura dēļ tā vērsusies NBS pēc skaidrojuma.

Ziņu lente
0