Latvija nespēs jūs aizstāvēt: Rinkēvičs atgādināja latviešiem par Brexit sekām

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz Brexit sliekšņa Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs atgādina Latvijas valstspiederīgajiem, kuri dzīvo Lielbritānijā, par nepieciešamību reģistrēties, citādi Latvijai var nepietikt instrumentu, lai viņiem palīdzētu.

RĪGA, 19. oktobris – Sputnik. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs kārtējo reizi lūdz Latvijas pilsoņus, kuri dzīvo Lielbritānijā, veikt nesarežģītu savas pastāvīgās dzīvesvietas reģistrācijas procedūru, vēsta Bb.lv.

Девушка с флагами Великобритании и ЕС - Sputnik Latvija
Kols: Latvijas uzņēmējiem jāsagatavojas Brexit

Taču šoreiz ĀM vadītāja vārdi skan daudz nopietnāk, jo Brexit vienošanos britu parlaments skatīs jau šodien, 19. oktobrī. Savukārt Eiropas Savienības valstis to jau ir atbalstījušas. Tātad Apvienotās Karalistes izstāšanās no draudzīgās ES ģimenes, iespējams, praktiski jau ir notikusi.

Šajā sakarā Rinkēvičs paziņoja, ka uz Brexit sliekšņa savu dzīvesvietu piereģistrējuši vien 16 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo, kuri dzīvo Lielbritānijā. Taču tas ir mazāk, nekā puse no tiem Latvijas pilsoņiem, kuri tur šobrīd atrodas.

Rinkēvičs aicina veltīt reģistrācijai īpašu uzmanību. Viņš norādīja, ka tas ir vienkāršs process, taču tas ir nepieciešams, jo tikai šāds statuss juridiski pierādīs Latvijas valstspiederīgo tiesības dzīvot un strādāt Lielbritānijā un turpināt izmantot tur visas tiesības un garantijas.

"Pretējā gadījumā, ja Lielbritānija izstājas bez vienošanās, Latvijai varētu arī nebūt instrumenti savu tautiešu aizstāvībai," brīdina ministrs.

Latviju deportē no Lielbritānijas?

Jāatzīmē, ka Lielbritānijas ministrs drošības jautājumos Brendons Luiss paziņoja, ka, ja Lielbritānijā dzīvojošie Eiropas Savienības, tostarp arī Latvijas pilsoņi līdz 2021. gadam neiesniegs pieteikumu pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai, viņi var tikt deportēti.

Turklāt tika atzīmēts, ka saskaņā ar Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas rīcībā esošo informāciju, no trīs miljoniem valstī dzīvojošo ES pilsoņu aptuveni miljons vēl nav iesnieguši pieteikumus pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai. Luiss paskaidroja, ka nepiereģistrēti cilvēki pakļauj sevi deportācijas riskam atbilstoši migrācijas noteikumiem.

Колесо обозрения Лондонский глаз - Sputnik Latvija
Kādas grūtības Latvijas piederīgajiem radīs Brexit

Ekonomists un politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs intervijā pastāstīja, ka trīs miljonu ES pilsoņu deportācija no Lielbritānijas teritorijas pilnībā var notikt kā Ministru kabineta vadītāja Borisa Džonsona rosināta šantāža, tādā gadījumā miljoniem poļu, simtiem tūkstošu latviešu, lietuviešu un igauņu piespiedu kārtā atgriezīsies mājās.

Starp 2008. un 2017. gadu no Latvijas aizbrauca 260 tūkstoši cilvēku. Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) vērtējumu, aptuveni 119 tūkstoši latviešu, jeb gandrīz puse no kopējā aizbraukušo skaita, dzīvo tieši Lielbritānijā.

Ja šodien britu parlaments atbalstīs Brexit vienošanos, Lielbritānija izstāsies no Eiropas Savienības 31. oktobrī, atstājot aiz borta 27 ES dalībvalstis.

Ziņu lente
0