Politika

Lielbritānija pamet ES? Brisele atbalsta vienošanos par Brexit

© REUTERS / HENRY NICHOLLSФлаги Великобритании и Евросоюза
Флаги Великобритании и Евросоюза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība atbalstījusi atjaunināto Brexit vienošanās variantu, taču patur Lielbritānijai atvērtas durvis.

RĪGA, 18. oktobris – Sputnik. Eiropas Savienības valstis atbalstīja atjaunināto Brexit vienošanos samitā Briselē informēja Eiropas Padomes vadītājs Donalds Tusks, vēsta RIA Novosti.

Tusks sacīja žurnālistiem, ka "viss izskatās tā, it kā mēs būtu tuvi ceļa noslēgumam". Tāpat viņš paziņoja, ka, pateicoties atjauninātajam darījumam, izdosies izvairīties no haosa Lielbritānijas un ES attiecībās.

Доцент факультета международных отношений СПбГУ Наталья Еремина - Sputnik Latvija
Politika
Eksperte: Boriss Džonsons darīs visu iespējamo "cīņā" par Brexit

Samita paziņojumā teikts, ka "Eiropas Padome atbalsta vienošanos par Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības", un piedāvā Eiropas Komisijai, Eiropas Parlamentam un Eiropas Padomei "spert nepieciešamos soļus", lai vienošanās varētu stāties spēkā 1. novembrī.

Turklāt Eiropas Savienība atbalstījusi politisko deklarāciju, kas nosaka ES un Lielbritānijas turpmākās attiecības.

Neraugoties uz to, ka šoreiz lieta par Apvienotās Karalistes šķiršanos ar Eiropas Savienību patiešām tuvojas noslēgumam, Tusks tomēr pauda klusu cerību, ka reiz Lielbritānija pārdomās un atgriezīsies.

"Durvis paliek atvērtas," paziņoja viņš.

Iepriekš Eiropas Komisijas (EK) vadītājs Žans Klods Junkers savā Twitter paziņoja, ka pārrunu dalībnieki no Eiropas Savienības un Lielbritānijas noslēguši kompromisa vienošanos par Brexit, un ieteica to pieņemt.

Viņa sacīto atkārtoja premjers Boriss Džonsons, kurš arī aicināja Lielbritānijas parlamentu pieņemt šo "teicamo dokumentu" un pāriet jau pie valsts galvenajām problēmām, tādām kā dzīves līmenis, veselības aprūpe, noziedzība un ekoloģija.

Parlamentam ir jānobalso par jauno vienošanos sestdien, 19. oktobrī. Taču, kā radio Sputnik intervijā norādīja politoloģe Nataļja Jerjomina, britu valdībā ir tik daudz domstarpību, ka paredzēt viņu lēmumu ir praktiski neiespējami.

Taču, ja viss noritēs veiksmīgi, tad Lielbritānija izies no lielās Eiropas ģimenes 31. oktobrī.

Ziņu lente
0