CTP loceklis: Gapoņenko grib apklusināt, lai netraucē "izšķīdināt" krievu iedzīvotājus

© Sputnik / Sergey MelkonovРеконструкция форсирования Киш-озера советскими войсками в день 75-годовщины освобождения Риги от немецко-фашистских захватчиков. Памятную медаль в честь 75-годовщины освобождения Риги получил Александр Гапоненко.
Реконструкция форсирования Киш-озера советскими войсками в день 75-годовщины освобождения Риги от немецко-фашистских захватчиков. Памятную медаль в честь 75-годовщины освобождения Риги получил Александр Гапоненко. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
CTP loceklis Aleksandrs Brods plāno vērsties pie Eiropas Padomes komisāres cilvēktiesību jautājumos Duņas Mijatovičas sakarā ar Latvijas tiesību aizstāvja Aleksandra Gapoņenko lietu, kuram draud pusotrs gads cietumsoda.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Tiesību aizstāvja Aleksandra Gapoņenko kriminālvajāšana Latvijā ir nepamatota, apsūdzētājs vēlas ietupināt viņu uz pusotru gadu cietumā, lai "aizvērtu viņam muti", paziņoja KF prezidenta Pilsoņu sabiedrības attīstības un cilvēktiesību padomes (CTP) loceklis Aleksandrs Brods. Viņš grasās piedāvāt kolēģiem vērsties pie Eiropas Padomes komisāres cilvēktiesību jautājumos Duņas Mijatovičas sakarā ar Gapoņenko lietu, vēsta RAPSI.

"Šajās dienās aktivizējusies izmeklēšana Gapoņenko lietā, kurš jau 20 gadus pastāvīgi aizstāv krievvalodīgos pilsoņus un izglītību krievu valodā Baltijā. Viņš vairākkārt tika pakļauts arestiem, kratīšanām, neslavas celšanai medijos," norādīja Brods.

Viņš uzsvēra, ka kārtējās krimināllietas ietvaros Gapoņenko vairākus mēnešus pavadīja arestā, kā dēļ cietusi viņa veselība. Šobrīd viņš ir atbrīvots pret parakstu par neizbraukšanu no valsts, valsts apsūdzība tiesā prasa Gapoņenko reālu cietumsodu uz pusotru gadu.

Brods uzskata, ka šāda pasākuma mērķis ir tikai un vienīgi "aizvērt viņam muti".

"Gapoņenko ir viena no manāmākajām figūrām tiesību aizstāvju vidū, kuri uzstājās par krievu valodas aizsardzību. es piedāvāju kolēģiem vērsties pie Duņas Mijatovičas un palūgt viņu sazināties ar Latvijas tiesībsargu un republikas varasiestādēm. Domāju, ka tam būs sava nozīme un zināms efekts," pastāstīja Brods.

Tāpat viņš grasās vērsties pie tiesību aizstāvjiem Eiropas valstīs, kuri jau bija snieguši atbalstu Gapoņenko.

"Viņa lieta ir politiska, varasiestāžu safabricēta un virzīta tiesību aizstāvju, žurnālistu, aktīvistu iebiedēšanai, lai tie netraucē varasiestādēm rosināt savu diskriminējošo politiku, cenšoties izšķīdināt krievvalodīgos iedzīvotājus," pateica Brods.

Латвийским правозащитникам грозят тюрьмой за защиту русского языка - Sputnik Latvija
Video
Latvijas tiesībsargiem draud ar cietumu par krievu valodas aizstāvību

Kā jau iepriekš ziņoja Sputnik Latvija, Aleksandrs Gapoņenko tiek apsūdzēts pēc Latvijas Krimināllikuma 78. panta "Nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšana". Pēdējās sēdes laikā prokurors, pēc Gapoņenko sacītā, izvirzījis viņam galīgās apsūdzības – septiņi nelieli tekstu fragmenti, kuri publicēti Facebook, tiek traktēti kā naida kurināšana.

Kārtējā tiesas sēde viņa lietā notika 8. oktobrī. Uzstāšanās laikā prokurors apsūdzēja Gapoņenko tajā, ka viņš it kā "izraisīja naidu pret amerikāņu tankiem kā pret īpašu etnosa formu un protestēju pret 16. marta gājiena rīkošanu, kā pret nacisma glorifikācijas formu Latvijā", pastāstīja Gapoņenko.

Pēc viņa teiktā, ka prokurors viņa lietā pieprasījis sodu – reālu brīvības atņemšanu uz 22 mēnešiem. "Arguments bija sekojošs: lai viņš turpmāk neveiktu noziedzīgas darbības," paskaidroja Gapoņenko.

Nākamā tiesas sēde viņa lietā notiks 4. novembrī.

Ziņu lente
0