Nepiekrīt asimilācijai: prokurors lūdz piespriest Gapoņenko 22 mēnešu cietumsodu

© Sputnik / Sergey MelkonovАлександр Гапоненко
Александр Гапоненко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prokurors uzstājīgi citēja DP raksturojumu, kurā teikts, ka Aleksandrs Gapoņenko ir nacionālās drošības ienaidnieks, jo piedalījies referenduma organizācijā par otrās valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai 2012. gadā.

RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Prokurors lūdz piespriest tiesībsargam, profesoram Aleksandram Gapoņenko brīvības atņemšanu uz 22 mēnešiem lietā, kas saistīta ar viņa publikācijām Facebook pirms pieciem gadiem. 8. oktobrī notika Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas sēde, kurā tika izskatīta Gapoņenko lieta.

Журналист Юрий Алексеев - Sputnik Latvija
Jurijs Aleksejevs: Valsts valodas diena 15.oktobrī – naida pote krieviem un latviešiem

Prokurors apsūdzēja Gapoņenko par to, ka viņš it kā esot kurinājis naidu pret amerikāņu tankiem kā īpašu etnosa formu un protestējis pret 16. marta gājienu kā nacisma glorifikācijas formu Latvijā. Par to pats tiesībsargs pastāstīja savā lapā Facebook.

"Man šķita, ka manas publikācijas Facebook ir vērstas pret karu un fašismu. Prokurors apsūdzēja mani par naida kurināšanu pret ASV valstspiederīgajiem un Baltijas valstu valstspiederīgajiem. Viņam nebija ne mazāko šaubu par to, ka pavalstnieki pielīdzināmi etnosam.

Publicēto tekstu saturā prokurors neiedziļinājās. Waffen SS latviešu leģionārus viņš pielīdzināja latviešu tautai atbilstoši valdošajai doktrīnai, amerikāņu tankus – amerikāņu etnosam, latviešu žurnālistus – latviešu etnosam kopumā, Baltijas valstu valdošās elites – kaut kādiem Baltijas etnosiem. Pie tam Baltijas etnosiem viņš nez kāpēc pieskaitīja tikai latviešus, igauņus un lietuviešus, bet visus pārējos ignorēja kā sveštautiešus," uzrakstīja Gapoņenko.

Tiesībsargs informēja, ka prokurors viņa lietā pieprasījis sodu – brīvības atņemšanu uz 22 mēnešiem.

"Arguments bija sekojošs: lai viņš turpmāk neveiktu noziedzīgas darbības," paskaidroja Gapoņenko.

Tāpat viņš pastāstīja, ka sēdes laikā prokurors vairākkārt pievērsies lietas materiāliem un nolasījis Drošības policijas (tagadējais Valsts drošības dienests – red.) izziņu par Gapoņenko.

Maršs krievu skolu aizsardzībai - Sputnik Latvija
Viedoklis
Absurds arguments: krievus Latvijā asimilē vardarbīgi

"Tajā izziņā teikts, ka esmu nacionālās drošības ienaidnieks, jo esmu piedalījies referenduma organizācijā par otrās valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai 2012. gadā. Tas jau nekas, ka referendums notika saskaņā ar Latvijas Satversmi un likumiem, ka to organizēja Latvijas valsts aparāts, ka tajā piedalījās Latvijas pilsoņu absolūtais vairākums. Pēc valdošās elites un tās domas atspoguļojošās prokuratūras domām, tas ir noziegums. Viņi gaidīja ilgus septiņus gadus, lai ar aparāta spēkiem izrēķinātos ar tiem, kas aizsargāja tiesības uz savas etniskās piederības saglabāšanu, kas rīkojās likumīgi," konstatēja Gapoņenko.

Viņš atzīmēja, ka prokurors nav apgrūtinājis sevi ar pierādījumiem un, neskatoties uz loģisko kļūdu – jēdzienu aizstāšanu visu septiņu tiesībsargam inkriminēto epizožu vērtējumā, lūdzis iesēdināt Gapoņenko cietumā.

"Kāpēc apgrūtināt sevi ar pierādījumiem jebkurā lietā? Var vienkārši uz vairāk nekā gadu iesēdināt cietumā tos, kas nepiekrīt piespiedu asimilācijai," savā lapā piebilda Gapoņenko.

Nākamā tiesas sēde viņa lietā notiks 4. novembrī.

Военная техника армии США в Риге - Sputnik Latvija
Politika
"Nekādas iecietības krieviem": Lindermans par Latvijas vēlmi saņemt skarbu atbildi

Drošības policija aizturēja A.Gapoņenko aizvadītā gada aprīlī. Viņš tiek apsūdzēts saskaņā ar trim Krimināllikuma pantiem: nacionālā naida kurināšana, pret Latviju vērsta darbība un palīdzība ārvalstij tās darbībā pret Latviju. Atzīmēts, ka apsūdzības saistītas ar sabiedriskā darbinieka publikācijām internetā.

Tiesībsargs tika atbrīvots no ieslodzījuma 23. augustā. Viņam aizliegts izbraukt ārpus valsts.

Gapoņenko uzskata, ka viņa arests ir DP mēģinājums atriebties par krievu iedzīvotāju tiesību un brīvību pārkāpumu kritiku, kā arī apturēt viņa uzsākto materiālu vākšanu par mazākumtautību genocīdu Latvijā. Viņš norāda, ka starp "noziedzīgajām epizodēm" izmeklēšana izskata viņa dalību novērotāja statusā Krievijas prezidenta vēlēšanās, monogrāfijas un Latvijas valsts politikas kritiku. Turklāt tiesībsargs nosūtījis vēstules Eiropas valstu parlamentu vadītājiem ar lūgumu aicināt Rīgu atcelt krievu valodas aizliegumu skolās.

Ziņu lente
0