Latvijas aizsardzības ministram ieteica noskaidrot pie kareivjiem, kā atbrīvoja Rīgu

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийСтарый город
Старый город - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais eirodeputāts uzskata, ka Pabrikam derētu pakonsultēties pie speciālistiem un ka centieni pārrakstīt vēsturi ne ar ko labu nebeigsies.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs pauda sašutumu par to, ka Latvijas aizsardzības ministrs nodarbojas ar nacistu armijas slavēšanu un cenšas noniecināt Sarkanās armijas lomu Rīgas atbrīvošanā, un ieteica viņam noskaidrot pie speciālistiem, kā atbrīvoja pilsētu.

Iepriekš Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks paziņoja, ka Waffen SS leģionāri ir latviešu tautas un valsts lepnums. Pēc tam Latvijas Aizsardzības ministrija laida klajā video, kurā stāsta par to, ka Sarkanā armija ienāca tukšā Rīgā, jo nacistu karaspēki nolēma atdot to bez cīņas.

Колокольня Домского кафедрального собора в Риге в Латвии - Sputnik Latvija
Nacisti plānoja uzspridzināt Rīgu: ģenerāļa Jerjomenko arhīvs

"Mani līdz asarām aizkustināja Latvijas aizsardzības ministra Arta Pabrika maigās rūpes par nacistu karaspēku godu. Lai pierādītu mums viņu neuzvaramību un cēlumu, Aizsardzības ministrija par nodokļu maksātāju naudu salika kopā video, kuram ir jāpierāda sabiedrībai, ka Padomju armija neatbrīvoja Rīgu, necīnījās par pilsētu, un vācieši paši to cēli un tālredzīgi pameta, savukārt padomju karaspēks bez pūliņiem uzreiz izmantoja šo iespēju," pateica Mitrofanovs RIA Novosti.

Tāpat viņš uzskata, ka Pabrikam derētu pakonsultēties pie speciālistiem. "Es, protams, saprotu, ka Pabrikam nav militārās izglītības, taču viņš varētu iegriezties pie kadru kareivjiem Nacionālo bruņoto spēku Štābā un pavaicāt, kā tas ir iespējams bez cīņas ņemt pilsētas. Viņam paskaidrotu, ka Padomju armijas Rīgas ieņemšana 1044. gadā kļuva par rezultātu tieši izplānotai un veiksmīgi īstenotai Baltijas operācijai, kurā bija iesaistīti 900 tūkstoši padomju kareivju un pamata kaujām, kurās Pabrika no kauna maigi saudzētā vācu armija tika sakauta pie tālās pieejas Latvijas galvaspilsētai," sacīja Mitrofanovs.

Bijušais EP deputāts ir pārliecināts, ka centieni pārrakstīt vēsturi ne ar ko labu nebeigsies. "Kaujas par pašu pilsētu ilga gandrīz četras dienas. Ja runājam bez jokiem, es nespēju iedomāties, kas notiek aizsardzības ministra galvā, kad viņš nodarbojas ar nacistu okupantu armijas slavēšanu un nobaltošanu. Agri vai vēlu šīs "neķītrības" sāks pamanīt Rietumos, un Pabrikam nāksies kaut kā skaidroties kolēģu priekšā no valstīm, kuru kareivji masveidā mira Otrā pasaules kara karalaukos viena galvenā iemesla dēļ – vācu karaspēku tiekšanās iznīcināt Eiropas valstis," pateica Mitrofanovs.

Великая Отечественная война 1941-1945 г.г. Знамя Победы над Берлином - Sputnik Latvija
NVS valstu līderi atgādināja pasaulei par vēstures pārrakstīšanas nepieļaujamību

Padomju karaspēki atbrīvoja Rīgu no vācu iekarotājiem 1944. gada 13. oktobra vakarā. Tā bija daļa no lielās Baltijas valstu atbrīvošanas operācijas, kurā piedalījās vairākas frontes: trīs Baltijas frontes, daļa trešās Baltkrievijas un Ļeņingradas frontes, kā arī Baltijas jūras flotes. Uzbrukuma rezultātā tika atbrīvota Igaunija, Latvija un Lietuva. No 59 vācu divīzijām 29 tika sakautas, pārējās aizgāja uz Kurzemi.

Baltijas valstis uzskata, ka no 1940. līdz 1991. gadam tās okupēja PSRS. Krievija kā PSRS tiesību mantiniece kategoriski neatzīst tā dēvēto "padomju okupāciju". Krievijas valdība jau vairākkārt norādījusi, ka ne par kādu Baltijas valstu okupāciju 1940. gadā no PSRS puses nevar būt ne runas. Krievijas Ārlietu ministrija ir paskaidrojusi, ka Baltijas valstu iestāšanos PSRS uzskata par atbilstošu tā laika starptautiskajām tiesībām.

Ziņu lente
0