Latvijas vēstnieks Ukrainā pastāstīja par reiderismu un uzpirktiem tiesnešiem

© МИД ЛатвииПосол Латвии на Украине Юрис Пойканс
Посол Латвии на Украине Юрис Пойканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konflikts Donbasā, konkrētu darba noteikumu trūkums, negodīgi tiesneši un īpašumu atņemšana – šie faktori atbiedē ārvalstu investorus no Ukrainas, atklāja Latvijas vēstnieks Juris Poikāns.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. Ārvalstu investori iet ar līkumu apkārt Ukrainai, jo valstī plaukst korupcija un reiderisms. Biznesu atbaida arī konflikts Donbasā – biznesam vajadzīga politiskā stabilitāte, paziņoja Latvijas vēstnieks Ukrainā Juris Poikāns.

"Lai arī Ukraina ir ļoti liela valsts, jebkurš investors tomēr vispirms skatīsies uz iekšpolitisko, ārpolitisko stabilitāti. Neapšaubāmi, kara jautājums ir ļoti svarīgs, - paziņoja Poikāns programmā "Evrointegratori" Oboz TV. – Neskatoties uz to visu, man šķiet, pēdējos gados arī daudz kas tomēr atturēja investorus. Trūkst precīzu darba noteikumu un visa,  kas skar tiesu varas funkcionēšanu."

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko - Sputnik Latvija
Rinkēvičs aicina Ukrainu pārtraukt biznesa laupīšanas gadījumus

Poikāns uzsvēra, ka pēdējā laikā Ukrainā bija virkne incidentu: ārvalstu biznesam tika konfiscēts īpašums, un tas nevairo biznesa optimismu. Piemēram, lielas problēmas ar biznesu Ukrainā ir Latvijas uzņēmējam Arnoldam Babrim, kuram valstī pieder divas naftas bāzes un DUS tīkls – daļa uzņēmumu ir sagrābti.

"Ja nav simtprocentīgas garantijas, ka tavs īpašums vai tavas investīcijas, ko esi ieguldījis valstī, netiks konfiscēti, neapšaubāmi, tas rada negatīvu valsts imidžu. Ļoti bieži uzņēmējiem, kuri vēlas strādāt ar Ukrainu, ir noteikts svars pašu valstīs – tas viss iet cauri medijiem. (..) Paskatoties uz ES, mums ir ļoti cieši sakari starp valstīm. Gadījums vienā valstī ātri kļūst zināms arī citu valstu pārstāvjiem," konstatēja Poikāns.

Viņš atzīmēja, ka Eiropa cer: Ukrainas jaunais prezidents Vladimirs Zeļenskis spēs grozīt situāciju, taču pagaidām būtu pāragri spriest par viņa darbībām, pārāk maz laika pagājis, kopš Ukrainā nomainījusies vadība.

"Patlaban ir pāragri teikt, ka "esat savākušies – dodiet rezultātu". Es jūtu, un esmu dzirdējis no dažādiem kolēģiem, ka gaidas ir ļoti lielas. Un šajā aspektā, es domāju, pagaidām ir noteikts klusuma režīms attiecībā pret jaunās komandas kritiku. Skaidrs, ka līdz gada beigām jau varēs konkrētāk teikt, vai pirmās cerības ir attaisnojušās," teica Poikāns.

Президент Украины Петр Порошенко (слева) и вице-президент Европейской Комиссии по вопросам евро и социального диалога Валдис Домбровскис - Sputnik Latvija
Dombrovskis apsolīja Porošenko Eiropas Savienības finanšu palīdzību

Iepriekš līdzīgu viedokli par korupciju Ukrainā pauda arī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida. Viņasprāt, Ukraina ievērojami atpaliek no Eiropas korupcijas un reiderisma apkarošanas jautājumos, valstī nav neatkarīgas tiesas. Kijeva nepilda ES padomus, tāpēc Eiropā plaši manāms kļūst nogurums no Ukrainas, un ir aizvien grūtāk aizstāvēt sankcijas, kas vērstas pret Krieviju pēc Krimas atgūšanas.

"Galvenās jomas, kur jūs patiešām atpaliekat, ir korupcijas apkarošana un neatkarīga tiesa. (..) Protams, ir arī citi aktuāli uzdevumi – ir jāaptur reiderisms, jāmaina banku sistēma, lai cilvēkiem būtu pieejami kredīti utt. Tas viss ir svarīgi, taču augšgalā ir cīņa ar korupciju. (..) Ja mēs neredzēsim reālu progresu cīņā ar korupciju, jūs nesaņemsiet divas lietas: ekonomisko izaugsmi un Rietumu atbalsta pieaugumu," paziņoja Kaljulaida.

Ziņu lente
0