Cilvēki izmirst, nav pasažieru: "Latvijas dzelzceļš" slēdz stacijas

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasЖелезнодорожный светофор
Железнодорожный светофор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzelzceļa pasažieru skaits negrozāmi sarūk, un dažas no tām ir neizdevīgi uzturēt. Noskaidrojies, kādas stacijas tiks slēgtas un kas notiks tālāk.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. Šī gada decembrī "Latvijas dzelzceļš" (LDz) slēgs astoņas stacijas. Vilcieni vairs neapstāsies stacijā "Dendrārijs" (Skrīveru novads) un "Ozolsala" (Krustpils novads), Valkas virzienā – stacijās "Baltezers" (Ādažu novads), "Silciems" (Inčukalna novads), "Bāle" (Beverīnas novads), "Brenguļi (Beverīnas novads), "Seda" (Strenču novads) un "Saule" (Beverīnas novads), informēja EADaily. Stacijas tiek slēgtas, ņemot vērā nelielo pasažieru skaitu šajās pieturvietās.

Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone pastāstīja, ka sakarā ar vilcienu kustības grafika maiņu izmaiņas skars arī reģionālo autobusu maršrutus. Viņa uzskata, ka ikviena atceltā pieturvieta ietaupīs kopējo maršruta laiku par 1-5 minūtēm elektriskajiem vilcieniem un par 3 minūtēm – dīzeļvilcieniem.

Каменный мост через Даугаву и здание Национальной библиотеки Латвии - Sputnik Latvija
Rīga izmirst: 20 gadu laikā galvaspilsēta zaudējusi gandrīz 20% iedzīvotāju

Minētie pasākumi ļaus ieekonomēt arī degvielu, elektrību, infrastruktūras ekspluatāciju un darba spēku. Izdevumi elektrovilcienam sastāda 2,56 eiro par pieturu, dīzeļvilcienam – degvielas un darba spēka izdevumi patlaban sastāda 4,18 eiro par pieturu.

Aplēses liecina, ka patlaban pasažieru plūsma minētajās pieturās sasniedz tikai 0,2-2,6 pasažierus dienā – tas ir ļoti maz. Iemesls – cilvēku skaita sarukums reģions. Rīgas pašvaldības deputāts Igors Kuzmuks savā lapā Facebook, komentējot informāciju, piezīmēja: "Pieturas vairs nav vajadzīgas. Cilvēku nav, valsts mirst. "Baltijas lauva"... "Panākumu" stāsts Kopš PSRS laikiem cilvēku skaits Latvijā samazinājies apmēram par 800 tūkstošiem cilvēku.

Šobrīd gandrīz trešajā daļā ciemu Latvijā iedzīvotāju skaits nepārsniedz piecdesmit cilvēkus. 2019.gada sākumā deviņos ciemos nepalika neviena iedzīvotāja. Centrālās statistikas pārvaldes pētījums liecina, ka gada laikā iedzīvotāju skaits valstī sarucis par 14,4 tūkstošiem cilvēku.

Вид Риги. Ратушная площадь - Sputnik Latvija
Latvija slikti pārdodas: "zelta vīzu" izsniegšana ir praktiski apstājusies

Pērnā gada beigās valstī dzīvoja 1 920 000 cilvēku. 2018. gada laikā Latviju pameta 15,8 tūkstoši cilvēku (par 1,9 tūkst. mazāk nekā gadu iepriekš), atbrauca 10,9 tūkstoši cilvēku (par 1 tūkstošti vairāk nekā 2017. gadā). Tātad migrācijas rezulātā iedzīvotāju skaits sarucis par 4,9 tūkstošiem cilvēku. Visbiežāk Latvijas valstspiederīgie dodas uz Vāciju un Lielbritāniju.

Iedzīvotāju dabiskais pieaugums vēl joprojām ir negatīvs. 2018.gadā dzimuši 19,3 tūkst. bērnu (par 1 514 mazāk nekā 2017.gadā), miruši 28,8 tūkstoši (par 63 cilvēkiem vairāk nekā gadu iepriekš). Negatīvais dabiskais pieaugums – 9,5 tūkstoši cilvēku. Jāpiebilst, ka negatīvs dabiskais pieaugums Latvijā vērojams kopš 1991.gada.

Ziņu lente
0