Vēsturnieks: aizsardzības ministram jānodarbojas ar karaspēkiem, nevis mītu veidošanu

© Sputnik / Евгений Халдей / Pāriet pie mediju bankasВеликая Отечественная война 1941-1945 г.г. Знамя Победы над Берлином
Великая Отечественная война 1941-1945 г.г. Знамя Победы над Берлином - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks nav tiesīgs publiski spriest par jautājumiem, kuros viņš nav kompetents, uzskata Krievijas vēsturnieks.

RĪGA, 3. oktobris – Sputnik. Pazīstams Krievijas vēsturnieks Semjons Ekštuts radio Baltkom ēterā komentēja neseno Latvijas aizsardzības ministrs Arta Pabrika uzstāšanos sakarā ar Latvijas leģionāriem.

Ceļš uz ešafotu. Atmaksas akts — Nirnbergas tribunāls arhīva kadros - Sputnik Latvija
Video
Ceļš uz ešafotu. Atmaksas akts — Nirnbergas tribunāls arhīva kadros

Pagājušajā nedēļā Pabriks piedalījās piemiņas pasākumos par godu Mores pagasta kauju 75. gadadienai, kuru laikā 1944. gadā 19. Latviešu SS leģiona izrādīja pretestību Sarkanās armijas virzībai uz Rīgu. Uzstāšanās laikā latviešu leģionāru brāļu kapos Pabriks nosauca viņus par "latviešu tautas un valsts lepnumu".

"Tas ir starptautisko tiesību normu pārkāpums un vēstures falsificēšana. Jo bija Nirnbergas tribunāls, un viņš izsprieda, ka SS – tā ir noziedzīga organizācija. Un ka Waffen SS – tie ir noziedzīgi veidojumi. Punkt. Ja jūs vēlaties pārdomāt un pārskatīt šo lēmumu – panāciet jauna tribunāla sasaukšanu, centieties apelēt, operēt ar faktiem, pieprasies lietas pārskatīšanu sakarā ar jauniem atklātiem apstākļiem. Cita lieta, ka nekādu jaunu atklātu apstākļu šeit nav. Un, pēc manām, kā profesionāla vēsturnieka, domām, tas ir neprofesionāls un amorāls paziņojums.

Es nevēlos iejaukties Latvijas iekšlietās, taču es uzskatu, ka katram ir jānodarbojas ar savu lietu. Aizsardzības ministram ir jānodarbojas ar karaspēkiem, militāro būvniecību, plāniem un aizsardzības izdevumiem. Viņam nav jānodarbojas ar to, kam viņš nav apmācīts un kur viņš nav kompetents. Un vēl jo vairāk nav jānodarbojas ar mītu veidošanu, kuri ir pretrunā ar starptautisko tiesību normām.

Vēsture ir nopietna zinātne. Nezinu, vai jūsu aizsardzības ministrs ir uzrakstījis kaut vienu grāmatu, taču, pēc manām domām, viņam nav tiesības publiskajā telpā spriest par notikumiem, par kuriem ir uzrakstīts desmitiem un simtiem grāmatu. Un kamēr jebkurš cilvēks neizlasīs visas šīs grāmatas, viņš nav kompetents publiskajā telpā izteikt savu viedokli par šo jautājumu. Jo, kolīdz sākas vēstures falsifikācija, beidzas zinātne. Es aicinu palikt zinātnes telpas ietvaros," pateica Ekštuts.

Депутат Рижской городской думы Максим Толстой - Sputnik Latvija
"Pilda grabuļa funkciju": Tolstojs paskaidroja Pabrika izteikumus par latviešu leģionāriem

Iepriekš ar Pabrika sacītā kritiku uzstājās Latvijas vēsturnieks Edgars Engīzers. Pēc viņa sacītā, SS leģionārus nekādā gadījumā nedrīkst saukt par varoņiem, jo viņi necīnījās par Latvijas neatkarību: lielāko daļu no viņiem piespiedu kārtā iesauca karot nacistiskās Vācijas varasiestādes.

"Ja godīgi, man trūkst vārdu... tik viegli ar plašu politisku žestu aizslaucīt visu, ko vēsturnieki gadiem ilgi ir būvējuši... skaidrojuši... drusku kauns par valsti palika, ja tā pavisam godīgi..." uzrakstīja Engīzers savā Twitter.

Ziņu lente
0