Korens: Latvijas tagadējie varasvīri ir parādījuši, cik tuvi viņiem ir Salaspils apsargi

© SputnikИосиф Корен
Иосиф Корен - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairs nav palikušas ne mazākās ilūzijas par tagadējiem Latvijas valstsvīriem – viņiem daudz tuvāki ir tie, kas apsargāja koncentrācijas nometni Salaspilī, tie, kas karoja Hitlera pusē.

RĪGA, 1. oktobris – Sputnik. Svētdien, 29. septembrī Salaspils memoriālā kompleksa teritorijā notika Salaspils koncentrācijas nometnes atbrīvošanas 75. gadadienai veltīta piemiņas ceremonija. Pasākumā piedalījās Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs, Krievijas, Azerbaidžānas un Baltkrievijas diplomāti, kā arī Latvijas sabiedrisko un veterānu organizāciju pārstāvji. Tāpat kā pirms gada, Latvijas vadības pārstāvji pasākumā neieradās.

"Latvijai tas ir ļoti nozīmīgs notikums – tieši koncentrācijas nometnē "Salaspils" bija ieslodzīti nacionālās komitejas locekļi, kas pretojās nacistu okupācijai. Taču, spriežot pēc visa, Latvijas tagadējiem vadītājiem daudz tuvāki ir tie, kas apsargāja koncentrācijas nometni, un tie, kas karoja Hitlera pusē. Droši vien tāpēc viņi neapmeklē piemiņas pasākumus," sarunā ar Sputnik Latvija teica Latvijas Antifašistiskās komitejas līdzpriekšsēdētājs, starptautiskās kustības "Pasaule bez fašisma" prezidija loceklis Josifs Korens.

Viņš konstatēja, ka tas īpaši labi manāms aizsardzības ministra Arta Pabrika nesenajos izteikumos – augstā valsts amatpersona paziņoja, ka, izrādās, Waffen SS latviešu leģionāri esot "Latvijas lepnums un varoņi". "Mani pārsteidz, kāpēc pasaules sabiedrība klusē, neskatoties uz virkni ANO rezolūciju par to, ka nacisma noziegumu atkārtošanās nav pieļaujama," atzīmēja Korens.

Кружки на на нацистской ярмарке в Валге - Sputnik Latvija
Pimenovs aicina Pabriku demisionēt pēc izteikumiem par SS leģionāriem

"Man nav nekādu ilūziju par Latvijas tagadējo varasvīru viedokli un ideoloģiju. Viņi apskaužami regulāri apmeklē visus pasākumus nacistu kareivju, latviešu SS leģionāru piemiņai, deklarē starptautiskajā arēnā, ka latvieši bijuši spiesti karot Hitlera pusē. Pie tam viņi vienkārši neievēro tādus pasākumus, kā ceremonija Salaspilī, un aizmirst, ka nacistiskās okupācijas laikā Latvija zaudēja vairāk nekā 200 tūkstošus tikai civiliedzīvotāju vien, nerunājot jau par tiem, kas krituši frontēs, tostarp arī 130. Latviešu strēlnieku korpusa sastāvā," uzsvēra Korens.

Koncentrācijas nometne Salaspilī darbojās no 1941. gada oktobra līdz 1944. gada oktobrim. Padomju avoti liecina, ka Salaspils koncentrācijas nometnē tika noslepkavoti vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku, tostarp – arī septiņi tūkstoši bērnu. Latvijas vadība klāsta, ka Salaspils koncentrācijas nometnes upuru skaits ir būtiski pārspīlēts.

Ziņu lente
0