Politika

ASV īpašais pārstāvis Ukrainā Kurts Volkers nolēmis atstāt savu amatu

© CC BY-ND 2.0 / U.S. Embassy Kyiv UkraineСпецпредставитель США по Украине Курт Волкер, архивное фото
Спецпредставитель США по Украине Курт Волкер, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Būs ļoti sarežģīti atrast speciālistu, kurš spēs aizstāt Kurtu Volkeru ASV speciālā pārstāvja Ukrainā postenī, taču Vašingtonas politika nemainīsies, uzskata bijušais ASV vēstnieks Ukrainā Džons Herbsts.

RĪGA, 29. septembris - Sputnik. ASV īpašais pārstāvis Ukrainā Kurts Volkers nolēmis atstāt savu amatu, pavēstīja telekanāls CNN, atsaucoties uz saviem avotiem, informē RIA Novosti. Aģentūrai neizdevās saņemt operatīvu komentāru ASV Valsts departamentā un Volkera ofisā.

Būs ļoti sarežģīti atrast speciālistu, kurš spēs aizstāt Kurtu Volkeru ASV speciālā pārstāvja Ukrainā postenī, taču Vašingtonas politika nemainīsies, uzskata Atlantijas padomes Eirāxijas centra direktors, bijušais ASV vēstnieks Ukrainā Džons Herbsts.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
ASV Kongress uzsāk prezidenta Trampa impīčmenta procedūru

"Kurts bija pieredzējis un efektīvs diplomāts. Viņu būs grūti aizstāt, taču politika nemainīsies," viņš paziņoja aģentūrai.

Pēc Herbsta domām, Volkera demisija neietekmēs Minskas pārrunas, taču var uz zināmu laiku mazināt ASV lomu diplomātiskajā darbā ar mērķi pielikt punktu karam Donbasā.

"Laikā, kad lielākā daļa republikāņu un demokrātu silti atbalsta Ukrainu un kursu, pie kura pieturējās Kurts, Tampa specifiskā pieeja radīja partiju domstarpības. Šajos sarežģītajos apstākļos Kurta darbības kļuva pretrunīgas," tā eksperts komentēja Volkera demisijas iespējamos iemeslus.

Savukārt Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Čepa pauda uzskatu, ka Kurta Volkera aiziešana no posteņa, iespējams, saistīta ar nevēlēšanos nokļūt starp amerikāņu iekšpolitisko strīdu "dzirnakmeņiem", taču kopumā viņa darbs nav devis nekādus jūtamus rezultātus.

"Kas attiecas uz manu personisko viedokli par Volkera darbu, varu tikai spriest pēc rezultātiem. Kādi rezultāti sasniegti Ukrainā, laikā, kad viņš ieņēma speciālā pārstāja posteni? Mēs neredzam nopietnus rezultātus," RIA Novosti norādīja Aleksejs Čepa.

Президент США Дональд Трамп и бывший президент США Барак Обама на инаугурации - Sputnik Latvija
Politika
Tas smird! Latvija izrādās iesaistīta Trampa un Baidena skandālā

Taujāts par pārmaiņām Ukrainā Volkera darbības laikā, deputāts atzīmēja tikai varas maiņu, taču piebilda, ka ir ļoti sarežģīti spriest par to, vai tas bijis Volkera nopelns.

"Galvenais Ukrainai un svarīgs aspekts Eiropai ir Minskas protokolu izpilde. Es uzskatu, ka šeit amerikāņi ne tikai nepalīdzēja risināt šo uzdevumu, viņi ilgu laiku tam pretojās, bet patlaban nedara neko. Es neuzskatu, ka Volkers būtu panācis kaut kādus redzamus rezultātus, es personīgi tos neredzu," uzsvēra Čepa.

Politiķis uzskata, ka Volkera pēkšņā demisija, iespējams, saistīta ar ilgstošajiem iekšējiem strīdiem starp demokrātiem un republikāņiem, kā arī ar situāciju ap Džo Baidena – ASV prezidenta Donalda Trampa galvenā oponenta vēlēšanās – dēlu.

"Volkeram ir jāuzstājas kā lieciniekam, un, protams, tas ir iemesls, kāpēc viņš tagad aiziet no speciālā pārstāvja posteņa, lai nenokļūtu starp amerikāņu iekšpolitisko strīdu "dzirnakmeņiem"," piebilda deputāts.

Volkera vārds bija pieminēts ceturtdien publicētajā anonīma ziņotāja sūdzībā par spiedienu, ko ASV prezidents Donalds Tramps vērsis pret Ukrainas līderi Vladimiru Zeļenski. Pēc tam Volkeru ar pavēsti izsauca uz ASV Kongresu, kur sākta parlamentārā izmeklēšana ar mērķi panākt Trampa impīčmentu.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps piedraudēja atņemt finansējumu Ukrainai

Sūdzības autors apgalvoja, ka nākamajā dienā pēc Trampa sarunas ar Zeļenski Volkers kopā ar ASV vēstnieku ES Gordonu Sondlandu tikās Kijevā ar Zeļenski un citiem ierēdņiem un it kā devis padomus, kā rīkoties, ņemot vērā Trampa vēlmes. Pie tam, pēc anonīmā informatora vārdiem, galvenais prezidenta idejas virzītājs bija viņa advokāts Rūdijs Džuliani, ar kuru Volkers un Sondlands tikušies un sarunā mēģinājuši mazināt Trampa ideju "kaitējumu" ASV nacionālajai drošībai.

Dokumentā teikts, ka abi diplomāti centušies palīdzēt Ukrainas administrācijas pārstāvjiem izprast atšķirīgo informāciju, kas no vienas puses nāca pa oficiāliem kanāliem, no otras – no Džuliani.

Šajā kontekstā valsts sekretārs Maiks Pompeo iepriekš paziņoja, ka visi Valsts departamenta darbniek Ukrainā rīkojušies korekti, abu valstu interesēs, taču niansēs neiedziļinājās.

Ziņu lente
0