Politika

ASV Kongress uzsāk prezidenta Trampa impīčmenta procedūru

© REUTERS / CARLOS BARRIAПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta procedūru oficiāli paziņojusi pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi.

RĪGA, 25. septembris – Sputnik. Demokrātiskās partijas pārstāvji, kas kontrolē Kongresa lejas palātu, paziņojuši par esošā prezidenta-republikāņa Donalda Trampa impīčmenta procedūras uzsākšanu, vēsta RIA Novosti.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps aicina Eiropu nežēlot naudu Ukrainai

Par iemeslu šādam solim kļuva it kā Trampa mēģinājums izmantot Ukrainas varasiestādes sava galvenā vēlēšanu pretinieka Džo Baidena kompromitēšanai, kā arī mēģinājumi slēpt šīs darbības.

ASV prezidents uzskata šīs apsūdzības par kārtējām "raganu medībām", kategoriski noliedz, ka lūdzis Ukrainas prezidentu Vladimiru Zeļenski par kaut ko nelikumīgu, un sola publiskot savas sarunas ierakstu ar viņu. Pēc Trampa domām, viss šis stāsts ir safabricēts, lai piesegtu Baidenu, kura dēls var būt iesaistīts korupcijā Ukrainā.

Kā tas bija

Iepriekš vairākos amerikāņu medijos parādījās publikācijas par to, ka sarunā ar kādu ārzemju līderi Tramps atklājis kaut kādus noslēpumus. Rezultātā kļuva zināms, ka runa ir par jūlija sarunu ar Zeļenski, un, visbeidzot, mediji paziņoja, ka ASV prezidents centās izdarīt spiedienu uz Ukrainas līderi izmeklēšanas uzsākšanai pret Baidena dēļu, draudot pretējā gadījumā iesaldēt ikgadējo finanšu palīdzības piešķiršanu Ukrainai drošības nodrošināšanai.

Президент США Дональд Трамп и бывший президент США Барак Обама на инаугурации - Sputnik Latvija
Politika
Tas smird! Latvija izrādās iesaistīta Trampa un Baidena skandālā

Jāatzīmē, ka otrdien ASV prezidents apstiprināja, ka līdzekļu piešķiršana Ukrainai tiks aizkavēta, taču cita iemesla dēļ: līdz brīdim, kamēr savu ieguldījumu neveiks Eiropa un citas valstis.

Amerikas izlūkdienesta darbinieks, kuram kļuva zināms par sarunas saturu, ir gatavs sniegt liecību Kongresam, savukārt Baltais nams, saskaņā ar Politico paziņojumu, ir gatavs publiskot viņa sūdzību.

Par impīčmenta procedūras uzsākšanu oficiāli paziņoja pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi. Tāpat viņa paziņoja, ka uzdevusi iesākt izmeklēšanu sešām palātas komitejām. Pēc viņas teiktā, prezidenta rīcība liecina, ka viņš "ir nodevis prezidenta amatu, nacionālo drošību un mūsu vēlēšanu integritāti".

"Tik svarīga diena Apvienoto Nāciju Organizācijā tik daudz darba un tik daudz panākumu, savukārt demokrāti apzināti sagrāvuši un diskreditējuši to ar jaunu steidzamu raganu medību paziņojumu sārņiem. Tik slikti mūsu valstij!" uzrakstīja Tramps savā Twitter.

"Prezidenta vajāšana!" piebilda viņš.

Ukrainas ĀM paziņoja, ka Tramps sarunā ar Zeļenski nebija viņu spiedis neko darīt, un skaidri deva saprast, ka Kijeva negrasās iesaistīties politiskajā cīņā ASV.

Kā tas būs

Saskaņā ar ASV Konstitūcijas kārtību impīčmenta procedūra paredz izmeklēšanu pārstāvju palātā. Rezultātiem konkrētu apsūdzību veidā jābūt apstiprinātiem ar vienkāršu palātas locekļu balsu vairākumu un nodotiem Senātā, kurš izpilda tiesas funkciju. Senātā apsūdzībām jābūt apstiprinātām ar divām trešdaļām balsu. Tikai pēc tam prezidents tiks atstādināts no amata.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps piedraudēja atņemt finansējumu Ukrainai

Impīčmenta procedūras ietvaros demokrāti palātā iegūs tiesības obligātā kārtībā izsaukt lieciniekus un pieprasīt dažādus dokumentus, kurus viņi uzskatīs par nepieciešamiem. Iepriekš Trampa administrācija vairākkārt ignorējusi šādus pieprasījumus un pārveda strīdus ar demokrātiem tiesās, kur process ievilkās vēl ilgāk. Turklāt administrācijai ir iespēja vērsties Augstākajā tiesā, kur lielāka daļa tiesnešu tika norīkota pēc prezidentu-republikāņu ierosinājuma.

No 2019. gada janvāra vairākums pārstāvju palātā ir demokrātiem, savukārt Senātā – republikāņiem. Nākošās Kongresa vēlēšanas notiks vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām 2020. gada novembrī (tiks pārvēlēts viss pārstāvju palātas un trešdaļas Senāta sastāvs).

Ziņu lente
0