Silenieks vēlas izdzīt visus automobilistus no Rīgas centra

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasАвтомобильная пробка на дороге
Автомобильная пробка на дороге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja gājējiem Rīgas centrā būtu prioritāte, automobilisti tur pat nelīstu, uzskata Viesturs Silenieks.

RĪGA, 25. septembris – Sputnik. Pēc Latvijas Zaļās partijas locekļa un Latvijas Velosipēdistu apvienības vadītāja Viestura Silenieka sacītā, priekšroka ceļu satiksmē Rīgas centrā būtu jādod gājējiem un velosipēdistiem, vēsta Mixnews.lv.

Пункт проката электросамокатов - Sputnik Latvija
Tikai pēc 14 gadu vecuma: bērniem aizliegs izmantot elektriskos skrejriteņus

Rīgas attīstības stratēģijā jau sen norādīts, ka Latvijas galvaspilsētas centrā priekšrocība ir gājējiem, pēc tam seko velosipēdisti un tad sabiedriskais transports. Problēma tajā, ka, pēc Silenieka domām, šo stratēģiju raksta vieni cilvēki, bet īsteno jau citi. Un Satiksmes departaments rīkojas absolūti pretrunā ar pilsētas plāniem. Politiķis uzsvēra, ka šiem diviem departamentiem neiznāk strādāt kopīgiem spēkiem viena mērķa labad.

Lai saprastu, kam dotajā brīdī pilsētā ir prioritāte, pietiek aiziet uz Raiņa bulvāri, pie Brīvības pieminekļa, kurs luksofors automobiļiem rāda zaļo gaismu 70 sekundes, bet gājējiem – vien 8. Un tā, pēc Silenieka sacītā, ir visur. Gājēji ir spiesti uzvesties tā, lai nekas netraucē autovadītājiem. Bet ja prioritāte būtu gājējiem, tad vadītāji pat nebrauktu uz Rīgas centru, viņiem tas nebūtu ērti.

Pēc Silenieka domām, šī mērķa īstenošanai traucē arī Rīgas domes pretrunīgā politika.

Taču, pat ja neņem vērā automobiļu lielo skaitu Rīgas centrā, nepatīkamas situācijas gājējiem gadās arī citu transportlīdzekļu lietotāju vainas dēļ. Pēdējā laikā arvien vairāk incidentu notiek ar elektrisko skrejriteņu dalību. Nesen Latvijā pat tika ierosināta pirmā krimināllieta sakarā ar elektriskā skrejriteņa uzbraukšanas faktu gājējam.

Советник по культуре Кейлаской мэрии Яанус Вяльямяэ - Sputnik Latvija
Igaunijas pilsētā ierēdņus pārsēdināja no automobiļiem uz skrejriteņiem

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas darbiniece Daina Baidekalne gāja pa trotuāru Dzirnavu ielā, kad negaidīti no mugurpuses viņai virsū uzbrauca jauniete ar elektrisko skrejriteni. Sadursmes rezultātā rīdziniece guva smadzeņu satricinājumu.

Sākumā policija atteicās ierosināt krimināllietu, jo elektriskie skrejriteņi tika pielīdzināti sporta inventāram, taču nesen Latvijas iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens pielīdzināja elektriskos skrejriteņus transportlīdzekļiem.

Atgādināsim, ka Latvija iekļuvusi Eiropas Savienības valstu trijniekā ceļu satiksmes negadījumu upuru skaita ziņā, rēķinot uz vienu miljonu iedzīvotāju. Tikai Rumānijā un Bulgārijā 2018. gadā mirstības līmenis uz ceļa bijis augstāks.

Ziņu lente
0