Rīgas krematorija var sabrukt pār skumstošo aizgājēja pavadītāju galvām

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasАкция "Ночь в музее"
Акция Ночь в музее  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Rīgas krematorijai netiks piešķirti aptuveni 50 tūkstoši eiro jumta remontam, sēru ceremoniju turpmāka organizācija var būt neiespējama.

RĪGA, 23. septembris — Sputnik. Rīgas krematorijā Varoņu ielā 3A ir nepieciešams jumta seguma remonts. Ja tas netiks veikts, bēres ēkā nebūs iespējams organizēt, vēsta TVnet.lv.

Pie tam neizdosies vienkārši aizlāpīt radušos caurumus. Rīgas domes Mājokļu un vides departaments apliecināja, ka krematorijas jumts ir jānomaina. Speciālisti paskaidroja, ka jumta koka konstrukcijas sabojājis mitrums no caurā skārda seguma.

Kamēr jumts ir avārijas stāvoklī, apmeklētājiem ir bīstami uzturēties ēkā – gan lielajā, gan mazajā krematorijas zālē. Kā zināms, rudens ir lietus laiks, turklāt drīz gaidāms arī sniegs. Nokrišņi tikai padziļinās grūtības, un jumts jebkurā brīdī var sabrukt uz apmeklētāju galvām.

Statuja kapsētā - Sputnik Latvija
Kapsētas ir pārpildītas, Latvijā kļūst populārāka kremācija

Šī iemesla dēļ krematorijas pārstāvji paziņoja, ka nevar garantēt atvadu ceremoniju organizācijas iespēju krematorijas lielajā zālē rudens un ziemas sezonā.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments jau ir ņēmis vērā krematorijas problēmu un palūdzis Rīgas budžeta grozījumu ietvaros piešķirt 47 435 eiro jumta nomaiņai. Tagad Rīgas domes deputātam jāizlemj, vai piešķirt līdzekļus krematorijas jumta remontam vai atstāt visu, kā tagad un pavadīt rīdziniekus pēdējā ceļā kādā citā vietā.

Kapsētas ir pārpildītas

Iepriekš vēstīts, ka Aizgājēju kremācija Latvijā kļūst aizvien populārāka. Viens no galvenajiem iemesliem ir pārpildītās kapsētas, it īpaši Rīgā.

Kapa krusts - Sputnik Latvija
Rūjienas kapsētā nelaiķiem atgādina par parādiem

Rīgas kapsētu pārvaldes priekšnieks Gints Zēla pastāstīja, ka ik gadus par 10% pieaug cilvēku skaits, kuri izvēlas savu tuvinieku kremāciju. Pēc Zēlas domām, kremācijas popularitāte aug kapu vietu trūkuma dēļ. Pie tam, viņš atgādināja, likums neparedz obligātu urnas apglabāšanu kapos vai izvietošanu kolumbārijā, - tās var pat glabāt mājās vai izkaisīt pīšļus jūrā.

Tiesa, baznīcas viedoklis ir atšķirīgs. Rīgas Kristus Karaļa Romas katoļu draudzes prāvests Ilmārs Tolstovs uzskata, ka ar urnu tomēr nevar darīt visu, kas ienāk prātā – tā ir jāapglabā kapos.

Atgādināsim, ka 2016. gada aprīlī Latvijā darbu sāka otrā krematorija — Valmierā. Iepriekš kremācijas pakalpojumi tika sniegti tikai Rīgā. Tiek plānots organizēt kremāciju Jūrmalā un celt otru kolumbāriju Torņakalnā. Līdz krematorijas atklāšanai Latvijā pastāvēja tā saucamais bēru tūrisms: nelaiķus kremēja Igaunijā, jo tur šis pakalpojums izmaksāja lētāk.   

Ziņu lente
0