Starp biedriem nav saskaņas: BelAES boikota tēma grauj Baltijas valstu vienotību

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроящаяся БелАЭС
Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas ārlietu ministrs pastāstīja, kāpēc, viņaprāt, Baltijas valstīm pagaidām neizdodas rast kompromisu jautājumā par BelAES elektroenerģijas boikotu.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Baltijas valstu valdības nespēj rast kompromisu jautājumā par topošās Baltkrievijas AES (BelAES) ražotās elektroenerģijas iepirkumiem. Par solidaritātes trūkumu šajā aspektā informēja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs, vēsta Sputnik Igaunija.  

Vaicāts par BelAES produkcijas iespējamo boikotu, Lietuvas ārlietu ministrs atzina, ka šajā jautājumā, izstrādājot vienotu viedokli ar Latviju un Igauniju, "viss nav tik vienkārši".

Яблоко раздора: Латвия и Литва ссорятся из-за БелАЭС - Sputnik Latvija
Video
Nekādu siltu kaimiņattiecību: Latvija un Lietuva strīdas BelAES dēļ

"Politiku ietekmē dažādi faktori – arī ekonomiskās intereses, kaut kādas nacionālās īpatnības. Iespējams, tas nav attainojums, vairāk gan skaidrojums," Linkēvičs konstatēja intervijā radiostacijai Ziniu radijas.

Jautājumā par Viļņas oficiālo viedokli politiķis uzsvēra, ka viņa valstij nav iespēju atkāpties.

"Mēs noteikti nedomājam mainīt Seimā pieņemtos likumus par atteikšanos pirkt elektroenerģiju, ņemot vērā mūsu nacionāās drošības nozīmi," paziņoja Linkēvičs.

Iepriekš vēstīts, ka pēc atomelektrostacijas būvdarbu sākuma Baltkrievijā Lietuvas valdība organizēja spēcīgu propagandas kampaņu, lai projektu nomelnotu.

Viļņa nenogurstoši klāsta par draudiem, ko Baltkrievijas atomenerģētikas projekts it kā radot ne tikai kaimiņvalstīm, bet arī visai Eiropai.

Линии электропередачи - Sputnik Latvija
Lietuva un Latvija strīdas baltkrievu elektroenerģijas dēļ. Bet Krievija no tā gūs peļņu

Minska jau vairākkārt ir norādījusi, ka Viļņas histērija ap BelAES balstīta uz fantāzijām, nevis reāliem faktiem. Baltkrievijas ārlietu ministrs Aleksandrs Makejs pauda, ka spriedze tiek radīta mākslīgi.

Viņš atgādināja, ka pēc Ignalinas AES slēgšanas Lietuvas vadība nolēma būvēt Visaginas AES, taču projektu neizdevās īstenot finanšu trūkuma dēļ.

"Rezultātā ir skaidrs, ka esam apsteiguši Lietuvu šajā jautājumā," uzsvēra A.Makejs.

Ziņu lente
0