Lietuva un Latvija strīdas baltkrievu elektroenerģijas dēļ. Bet Krievija no tā gūs peļņu

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередачи
Линии электропередачи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva grasās atslēgt savienojumus ar Baltkrieviju pēc BelAES palaišanas, Latvija, bažās par elektroenerģijas deficītu, grasās pārcelt tirdzniecību uz robežu ar KF.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. Strīdu starp Lietuvu un Latviju par iespējamo elektroenerģijas importu no BelAES caur Krieviju, iespējams, nāksies izšķirt Eiropas Komisijai, paziņoja Lietuvas elektroenerģijas padeves operatora Litgrid vadītājs Daivis Virbickis 15min.lt intervijā.

Atgādināsim, ka šobrīd elektroenerģijas tirdzniecība starp Baltijas valstīm un trešajām valstīm tiek īstenota tikai caur Lietuvu. Tā kā Lietuva grasās bloķēt elektroenerģijas importu no būvētās BelAES, to grasās importēt Latvijas elektroenerģijas padeves kompānija AST. Latvijas valdība pieņēma lēmumu pārcelt elektroenerģijas tirdzniecību ar trešajām valstīm pie Latvijas robežām.

Virbickis atzina, ka baltkrievu elektroenerģija var nonākt Lietuvā caur Krieviju un Latviju. "Tādā gadījumā baltkrievi pārdos elektroenerģiju Krievijai, bet krievu – Latvijai. Šāds scenārijs ir iespējams," pateica Virbickis.

"Elektrība var ienākt Krievijā no jebkuras vietas pasaulē – no Baltkrievijas, Ukrainas. Taču tā nebūs baltkrievu elektroenerģijas izeja Baltijas valstīs. Tas būs Krievijas elektroenerģijas imports. Elektrība no Latvijas tiek pārdota biržā, kur nav nekādu izcelsmes garantiju," piebilda viņš.

Строительство Белорусской АЭС - Sputnik Latvija
Baltkrievijas ĀM atbildēja uz Lietuvas paziņojumu par BelAES ar Tolstoja citātu

Pēc Virbicka sacītā, Latvijai, lai pārceltu tirdzniecību uz robežu, jāsaņem visu Baltijas valstu energosistēmu operatoru apstiprinājums.

"Ir parakstīts kodekss, kurš jāievēro visiem. Ja latvieši ķersies klāt savas tirdzniecības veidošanai, tas kļūtu par kodeksa pārkāpumu. Šodien Latvijai ir nepieciešams mūsu paraksts," atzīmēja viņš.

Gadījumā, ja Latvija tomēr pārkāps kodeksu un uzsāks elektroenerģijas tirdzniecību, Virbickis atbildēja: "Tad arbitrs būs Brisele, Eiropas Komisija. Un tad strīds tiks noregulēts tur. Mēs arī varam vērsties pie tās."

Baltkrievijas AES tiek būvēta līdzās Astravjecas pilsētai Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tai izraudzīts AES-2006 projekts – Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas projekts "3+" ar uzlabotiem tehniskajiem un ekonomiskajiem rādītājiem, kas atbilst tā saucamajām "postfukusimas" drošības normām, vides aizsardzības un sanitārajām normām. BelAES pirmā bloka ekspluatācija tiks sākta šogad, otrā – 2020. gadā.

Трансформаторы электроподстанции - Sputnik Latvija
Skopais Latvijas tranzīts un BelAES: Lietuvā noteikuši galvenos draudus

Neskatoties uz dialogu ar IAEA un konsekvento sadarbību projekta gaitā, Lietuva regulāri izvirza pretenzijas BelAES. Tās parlaments pieņēma lēmumu, ka elektrostacija apdraudot republikas nacionālo drošību. Lietuvā pieņemts likums, ar ko plānots ierobežot elektroenerģijas importu no Baltkrievijas. Pie tam Viļņa ierosina aizliegt elektroenerģijas iegādi no BelAES Eiropas Savienībā.

Lietuva jau 2016. gada sākumā vērsās pie Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ar ierosinājumu vienoties par BelAES ražotās elektroenerģijas neielaišanu ES tirgū, jo uzskata to par bīstamu, taču iniciatīvu atbalstīja tikai Polija.

Ziņu lente
0