Igaunijas varasiestādes apsūdz naudas tērēšanā gejiem, nevis slimnīcām

© Sputnik / Вадим АнцуповПикет под названием "Гомопропаганду вон из школы!" перед зданием Министерства образования и науки в Таллинне
Пикет под названием Гомопропаганду вон из школы! перед зданием Министерства образования и науки в Таллинне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Parlamenta deputāts rosinājis jautājumu par budžeta līdzekļu piešķiršanu LGBT sabiedrībai, kamēr slimnīcu vajadzībām lūdz ziedot valsts iedzīvotājus.

RĪGA, 18. septembris – Sputnik. Igaunijas parlamenta deputāts no Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) Urmass Reitelmans paziņoja, ka valsts atdod nodokļu maksātāju naudu seksuālajām minoritātēm, savukārt slimnīcām nepieciešamajām iekārtām naudu vāc ar sabiedriskās labdarības palīdzību, raksta Sputnik Igaunija.

Во время участия в Baltic Pride 2013 в июле 2013 года, Вильнюс - Sputnik Latvija
Eiropas pēdās: Igaunijas augstskolas ievieš LGBT mācību

Pēc Reitelmana domām vairāku gadu garumā Igaunijas Sociālo lietu ministrija tērē miljoniem eiro no nodokļu maksātāju kabatām pētījumiem "dzimumu vienlīdzības" jomā un visiespējamākajām "cilvēktiesību" un "sodomītu" asociācijām.

Kopējie izdevumi minoritāšu projektu finansējumam nākamo divu gadu laikā sastādīs 400 tūkstošus eiro. Deputāts ir pārliecināts, ka šī nauda, kas ir pielīdzināma parlamenta partijas vēlēšanu kampaņai, tiks iztērēta netradicionālu seksuālo attiecību propagandai un ierasto ģimenes vērtību piekritēju "smadzeņu skalošanai".

"Tikmēr cilvēki nevar atļauties regulāri apmeklēt stomatologu, nevar nokļūt pie ārsta, kā vien par naudu, trīs bērnu māte ar vēzi ir spiesta lūgt ārstēšanu, bet valsts ar "Ziemassvētku tuneļa" starpniecību rīko dažu dzīvībai svarīgu iekārtu iegādes kampaņu," paziņoja dusmās igacuņu parlamentārietis.

Iepriekš EKRE valdes locekļi Marts un Martins Helme, valsts IeM un Finanšu ministrijas vadītāji, rosināja jautājumu, ka ir nepieņemami, kad valsts finansē LGBT sabiedrības. Par nacionālkonservatoru sašutuma iemeslu kļuva viņu valdošās koalīcijas centriskā partnera – sociālo lietu ministra Taneļa Kijka – nesenā vizīte vietējā LGBT nodaļā.

2019. gadā Igaunijas Sociālo lietu ministrija kopumā piešķīra aptuveni 250 tūkstošus eiro tādām organizācijām kā Igaunijas LGBT sabiedrība, portāls Feministeerium, Igaunijas Cilvēktiesību centrs un nevalstiskā apvienība "Oma Tuba" ("Sava istaba").

Шествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018 - Sputnik Latvija
Igaunijas pilsētas deputātus piespiež sponsorēt geju festivālu

Igaunijā veselības aprūpei tiek piešķirti 6,5% no IKP, savukārt ES izdevumi veselības aprūpei sastāda vidēji 9,9% no IKP. Saskaņā ar Eurostat 2016. gada datiem Igaunija ieņem vietu ES autsaideru vidū vispārējās prakses un ģimenes ārstu skaita ziņā, rēķinot uz vienu iedzīvotāju: 81 ārsts uz katriem 100 tūkstošiem iedzīvotājiem (vairāk nekā Latvijā, taču mazāk nekā Lietuvā).

Vairāk nekā 40% nāvju Igaunijā katru gadu būtu iespējams novērst savlaicīgas medicīniskās palīdzības sniegšanas gadījumā. ES šis rādītājs vidēji sastāda 33,1%. Valstī uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem ir vien 0,38 staru terapijas aparātu. Tas ir viens no sliktākajiem rādītājiem ES.

Taču tikai 15% Igaunijas iedzīvotāju veselības pakalpojumu apmaksa ir slogs ģimenes budžetam – tikpat, cik Francijā. Savukārt medikamentu izmaksas rada smagu finanšu slogu tikai 2,4% igauņu.

Ziņu lente
0