Saeimas deputāts sadumpojies pret CSP anketas krievu valodā dēļ

CC BY-SA 2.0 / OSCE Parliamentary Assembly / Депутат Сейма Эдвинс Шноре
Депутат Сейма Эдвинс Шноре - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Edvīns Šnore kauninājis Latvijas Centrālo statistikas pārvaldi par iespēju aizpildīt aptaujas anketu krievu valodā.

RĪGA, 17. septembris – Sputnik. Nenogurdināmais Nacionālās apvienības cīnītājs Edvīns Šnore, kurš kļuva plaši pazīstams ar pirmskara Latvijas sabiedrisko lietu ministra Alfrēda Bērziņa izteiciena atkārtošanu par "krievu uti", nesēž rokas salicis.

Šoreiz nacionālpatriota sašutumu izraisījusi anketa, kuru viņam atsūtīja no Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes (CSP). Viss jau būtu labi, taču vērīgais politiķis pievērsa uzmanību tam, ka aptaujā, kura tika nosūtīta zinātņu doktoriem, ir iespēja nomainīt valodu un aizpildīt to krievu valodā.

"Centrālā Statistikas pārvalde izsūtījusi aptaujas anketas LV zinātņu doktoriem. Nav iztikuši bez lišķīgā: ja Jums ērtāk krieviski, tad lūdzu te... Neticu, ka viņi domā, ka LV izstudējis doktors varētu nemācēt latviski, acīmredzot vienkārši pēc vecās inerces "ludzu, pažalsta"," sūdzas Edvīns Šnore Twitter, pievienojot klāt elektroniskās anketas pirmās lapas ekrānbildi.

Tiesa, īpaši aktīvu atbalstu politiķa sašutums viņa sekotāju vidū neizraisīja. "Būtu interesanti arī uzzināt, cik tad bija to krievu valodā pildītāju?" raksta lietotājs GaumīgsJoks.

Uz komentētāju jautājumiem Edvīns Šnore apsolīja, ka vērsīsies CSP un uzdos viņiem divus jautājumus: kas izlēma, ka bez krievu valodas nedrīkst; un cik tika iztērēts naudas anketas iztulkošanai.

Daži komentētāji palūdza arī noskaidrot, kādēļ CDP nepiedāvāja respondentiem atbildēt arī citās valodās. Piemēram, angļu. Savukārt kāds Pēteris izmisīgi rakstīja par to, ka vaicāt ir bezjēdzīgi.

"Nav jēgas uzdot jautājumus, tāpat viss skaidrs – to dara antilatviski noskaņoti cilvēki. Vajag izmantot visu valsts varas spēku, lai no tādiem cilvēkiem atbrīvotos," piedāvā savu veiksmes recepti Pēteris.

Atgādināsim, ka plaši pazīstams politiķis un vēsturnieks Edvīns Šnore, kurš ir arī dokumentālās filmas "Padomju stāsts" autors, kļuva 2017. gadā. Skandālu izraisīja viņa frāze priekšvēlēšanu avīzē: "Kā savulaik teica sabiedrisko lietu ministrs Alfrēds Bērziņš, ja vienreiz ielaidīs krievu uti kažokā, ārā to dabūt būs grūti. Patiešām, redzam, ka PSRS laika krievvalodīgie iebraucēji lai arī pastāvīgi gāna un sunī Latviju, prom nebrauc. Vismaz ne tādā apjomā, kā latvieši to vēlētos."

Neraugoties uz sabiedrības sašutumu, nedz Drošības policija, nedz prokuratūra neatrada Šnores sacītāja par "krievu utīm" nacionālā, etniskā vai rasu naida kurināšanas faktu. Beigās politiķis saņēma vien brīdinājumu no Saeimas Mandātu, ētikas un pieteikumu komisijas – mīkstāko no reglamentā paredzētajiem sodiem.

Ziņu lente
0