Krima reaģēja uz Ukrainas plāniem piekļūt Baltijas valstīm caur jūru

© Sputnik / Андрей Иглов / Pāriet pie mediju bankasКрым на карте
Крым на карте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par "lielīšanos" un "neadekvātu azartu" Krimā nosauca Ukrainas nolūku iekārtot jūras ceļu, kurš savienos Melno un Baltijas jūru.

RĪGA, 16. septembris – Sputnik. Ukrainas premjerministra Alekseja Gončaruka piedāvājumu savienot Melno un Baltijas jūru "Izvestija" intervijā komentējis KF Valsts domes deputāts no Krimas Ruslans Baļbeks.

Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Viedoklis
Visi mūk: Polija izsūknē Ukrainas darbaspēka resursus

Pēc viņa sacītā, augstprātīgais Ukrainas paziņojums pielīdzināms "kalnus nolīdzināsim, upes pagriezīsim pretējā virzienā". Baļbeks uzskata, ka šādai globālai reljefa pārbūvei nav jēgas.

Tāpat Baļbeks izteica pieņēmumu, kādēļ Ukrainas varasiestādēm vispār savajadzējies tik skaļš paziņojums. Deputāts uzskata, ka tādējādi Kijeva vēlas parādīt darbspēju. Tikai neviens no nenovērtēs, uzskata deputāts. Turklāt pret jūras ceļa ideju, kurš savieno divas jūras, var uzstāties dabas aizstāvji.

"Globālas stratēģijas šeit nav. Ir lielīšanās un neadekvāts azarts, redzi, kā mēs varam," uzsvēra Baļbeks.

Ukrainas premjers Gončaruks sestdien, 14. septembrī, Jaltas Eiropas stratēģijas (YES) tikšanās laikā Kijevā paziņoja, ka Ukrainai ir jāmēģina uzbūvēt un savienot ar ūdens ceļu Baltijas un Melno jūru. Turklāt Gončaruks atzīmēja, ka projekta īstenošanai jāvienojas tikai ar Poliju un Baltkrieviju, ko Kijeva jau ir sākusi darīt.

Savienot ostas

Iepriekš ziņots, ka tikai 2019. gadā vien Ukraina ieplānojusi iztērēt 141,5 miljonus dolāru, lai savienotu ostas Melnajā un Baltijas jūrā – pa sauszemi. Jeb ielikt ceļus.

Флаги Российской Федерации, Республики Крым и крымских татар - Sputnik Latvija
Kā "atgūt" Krimu? Ukrainu aicina stāties Krievijas sastāvā

Transporta koridors saucas Go Highway. Tam ir jāsavieno Ukrainas Melnās jūras ostas Odesā un Mikolajivā ar poļu ostām Baltijas jūrā Gdaņskā un Gdiņā. Šis projekts tiek īstenots ar nolūku vienkāršot un samazināt kravu pārvadājumu izmaksas no Baltijas līdz Melnajai jūrai.

2018. gadā projektam tika iztērēti aptuveni 25 miljoni eiro. Go Highway maršruts iekļauj trases Ternopiļa – Ļvova – Rava-Ruska (M-09); Strija – Ternopiļa – Kropivņicka – Znamjanka (M-12); Kijeva – Odesa (Bila Cerkva – Umaņa – Odesa – M-05); Odesa – Melitopole – Novoazovska (Odesa – Mikolajiva – Hersona – M-14). Go Highway Polijas maršruta daļa sastāv no divām daļām: autoceļš A4 no Ukrainas robežas līdz Katovicei – jau ir ieviests ekspluatācijā; autoceļš A1 Katovice – Gdaņska – vēl tiek būvēts.

Ziņu lente
0