Ierobežota "Gazprom" piekļuve gāzesvadam Opal

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазопровод
Газопровод - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ierobežojumi noteikti saskaņā ar Vācijas Federālās tīkla aģentūras lēmumu, kas paredz: "Gazprom" ir alternatīvi transporta maršruti un piegādes punkti saistību izpildei Eiropas Savienības priekšā.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Vācijas kompānija Opal Gastransport, gāzesvada Opal operators, ierobežojusi Krievijas koncerna "Gazprom" piekļuvi cauruļvada tranzīta jaudām, vēsta RIA Novosti. Ierobežojumi, kas stājās spēkā 14.septembrī, noteikti saskaņā ar Vācijas Federālās tīkla aģentūras lēmumu, kas paredz: OPAL Gastransport GmbH vairs nevarēs pārdot tranzīta jaudas gāzes iesūknēšanai un atsūknēšanai 15,86 milj. KW/h apjomā, kā arī veikt tādas jaudas apjoma transportēšanu.

Savu lēmumu Federālā tīkla aģentūra pamatoja ar to, ka "Gazprom" ir alternatīvi transporta maršruti un piegādes punkti saistību izpildei Eiropas Savienības priekšā.

Магистральный газопровод - Sputnik Latvija
Naftogaz pastāstīja, par cik samazinājies gāzes tranzīts caur Ukrainu

Iepriekš Eiropas Savienības tiesa izskatīja Polijas valdības sūdzību un atcēla 2016.gadā pieņemto Eiropas Komisijas lēmumu par piekļuves paplašināšanu "Gazprom" OPAL jaudai. Pamatojot lēmumu, tiesas instance atsaucās uz enerģētiskās solidaritātes principa pārkāpumu.

Atceltais lēmums dāvāja "Gazprom" iespēju papildus transportēt līdz 10,2 miljardus kubikmetru gāzes gadā, piedaloties atbilstošajās izsolēs. Spēkā esošās ES normas paredz, ka "Gazprom" var rēķināties tikai ar 50% šī cauruļvada tranzīta jaudas, jeb 12,8 miljardiem kubikmetru.

"Gazprom" un Krievijas valdība izstrādā oficiālu atbildi uz tiesas lēmumu. Enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks atzīmēja, ka ierobežojumi ietekmēs pārrunas gāzes tranzīta jautājumā ar Ukrainu un EK, kā arī skars energoresursu piegādi Eiropas valstīm. vicepremjers Dmitrijs Kozaks pieļāva, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

OPAL ir cauruļvads-atzarojums, kas savieno "Ziemeļu straumi" ar Centrālās un Rietumeiropas gāzes transporta sistēmu. Gāze nonāk Vācijā līdz Čehijas robežai.

Ziņu lente
0