VID uzsāks naktsvietas izīrētāju medības Airbnb

© Sputnik / Sergey MelkonovВ преддверии праздника Лиго на Домской площади открылся Травяной рынок
В преддверии праздника Лиго на Домской площади открылся Травяной рынок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viesmīlības nozares pārstāvji pieprasa sakārtot apartamentu izīrēšanas biznesu tādā veidā, lai tūristu nodokli maksā visi izīrētāji.

RĪGA, 9. septembris – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests (VID) pastiprināti pārbaudīs cilvēkus, kuri izīrē dzīvokļus Rīgā, vēsta LNT Ziņas.

Туристы фотографируются с участниками фестиваля Майский граф - 2018 в Риге - Sputnik Latvija
Jaunie Tūrisma likuma grozījumi legalizēs dzīvokļu īstermiņa izīrēšanu

Iepriekš kļuva zināms, ka Rīga var ieviest tūristu nodokli viena eiro apmērā par vienu diennakti, taču ne vairāk par 10 eiro no cilvēka. Šonedēļ pašvaldības, tūrisma nozares pārstāvji un VID apspriedīs, kā panākt, lai šo nodevu maksātu visi, kas izīrē mājokli tūristiem.

Legālie mājokļu izīrētāji norāda, ka pēc 2021. gadā plānotās tūristu nodevas ieviešanas konkurence "pelēko" izīrētāju dēļ tikai pastiprināsies. Viesmīlības nozares pārstāvji ir gatavi maksāt plānoto nodevu, taču pieprasa sakārtot apartamentu izīrēšanas biznesu tā, lai nodevu maksā visi izīrētāji. VID solās pievērst tam pastiprinātu uzmanību.

"Mēs darām analītiskās darbības diezgan vienkāršas. Mēs paši lasām sludinājumus, kas ir ielikti Booking.com, kas ir Airbnb, un tur mēs arī redzam tās personas, kuras izīrē īpašumus un nav deklarējušās kā saimnieciskās darbības veicēji," norāda VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Pērn VID atklāja vairāk nekā 2300 nelegālo apartamentu izīrētāju. Šogad aicinājumu reģistrēties saņēma 832 fiziskas personas.

Презентация квартир - Sputnik Latvija
Populārais tūrisma serviss Airbnb apņemas strādāt godīgi

Saskaņā ar Viesnīcu un restorānu asociācijas datiem, 10-20% ārzemnieku, ierodoties Latvijā, nerezervē numuru viesnīcā, bet gan īrē dzīvokli. Portālos Airbnb un Booking Rīgā vien tiek piedāvāti 980 dzīvokļu.

Naktsvietas meklēšanas tiešsaistes platforma īstermiņa braucieniem Airbnb tika dibināta 2008. gadā Sanfrancisko. Desmit gadu laikā tās pakalpojumus izmantojuši vairāk nekā 150 miljoni cilvēku. Šobrīd Airbnb darbojas 191 valstī, piedāvājot tūristiem īstermiņa naktsvietu – visu, vai ar saimniekiem kaimiņu istabā.

Kompānijas darbība bieži izraisa neapmierinātību populārās tūristu pilsētās - skaitās, ka dzīvokļu īstermiņa izīrēšana izved tos no pieejamo mājokļu tirgus un paaugstina cenas.

Ziņu lente
0