Jaunie Tūrisma likuma grozījumi legalizēs dzīvokļu īstermiņa izīrēšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovТуристы фотографируются с участниками фестиваля Майский граф - 2018 в Риге
Туристы фотографируются с участниками фестиваля Майский граф - 2018 в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzīvokļu nama dzīvoklis var tikt atzīts par tūrisma naktsvietu.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Jaunie Tūrisma likuma grozījumi var "izvest no ēnas" privātdzīvokļu izīrēšanu tūristiem, vēsta LTV.

Arvien vairāk ārzemnieku, viesojoties Latvijā, nerezervē viesnīcas numuru, bet īrē dzīvokli – saskaņā ar Viesnīcu un restorānu asociācijas datiem, šādu tūristu skaits jau ir sasniedzis 10-20%. Portālos AirBnb un Booking Rīgā vien tiek piedāvāti 980 dzīvokļi. To pieejamība ir atkarīga no gadalaika, taču kopējais skaits pamazām palielinās. Līdz šim situācija šajā biznesa nišā netika pienācīgi kontrolēta: nav nedz noteikumu, kuri nosaka īpašnieku tiesības un pienākumus, nedz skaidri aprakstītus noteikumu par to, kā viņiem ir jāmaksā nodokļi.

Sociālie tīkli. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
VID kontrolē sludinājumus par dzīvokļu izīrēšanu sociālajos tīklos

Valsts ieņēmumu dienestā, kurš jau pirms dažiem gadiem sāka sazināties ar dzīvokļu īpašniekiem un aicināt viņus maksāt nodokļus par saimniecisko darbību, atzīst: izvairīšanās no nodokļu nomaksas šajā biznesā joprojām ir aktuāla. No 3820 personām, attiecībā uz kurām tika konstatēts, ka tās nodarbojas ar mājokļa izīrēšanu tūristiem, 398 nebija reģistrējušies, paziņoja VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Borance.

Šobrīd valdībā ir uzsākta Tūrisma likumu grozījumu virzīšana, kuros būs tieši norādīts, ka tūristu naktsvietas (un šādām vietām tiek izvirzīts noteiktu prasību saraksts) nav tikai viesnīcas. Tādējādi, arī dzīvoklis daudzīvokļu namā var tikt atzīts par tūrisma naktsvietu, saka Ekonomikas ministrijas pārstāvis Gatis Silovs.

Viesnīcu un restorānu asociācijā likumprojektu jau ir novērtējuši pozitīvi. Tā konkurenti tiks "izvesti no ēnas", sakot: jā, ir šāds produkts, šāds pakalpojums, skaidro asociācijas prezidents Jānis Pinnis. Privātdzīvokļu īpašniekus varēs uzskatīt par tirgus dalībniekiem, savukārt likums liks tiem parādīties oficiālajā statistikā, un būs skaidrs, kāds naudas apjoms apgrozās šajā biznesā.

Diagrammas - Sputnik Latvija
Nodokļi un neparedzami likumi: biznesu neapmierina Latvijas valdība

Jaunās normas var stāties spēkā nākamgad.

Naktsvietas meklēšanas tiešsaistes platforma īstermiņa braucieniem AirBnb tika dibināta 2008. gadā Sanfrancisko. Desmit gadu laikā tās pakalpojumus izmantojuši vairāk nekā 150 miljoni cilvēku. Šobrīd AirBnb darbojas 191 valstī, piedāvājot tūristiem īstermiņa naktsvietu – visu, vai ar saimniekiem kaimiņu istabā.

Kompānijas darbība bieži izraisa neapmierinātību populārās tūristu pilsētās -  skaitās, ka dzīvokļu īstermiņa izīrēšana izved tos no pieejamo mājokļu tirgus un paaugstina cenas.

Ziņu lente
0