Zviedrija iebrūk Latvijas mežos: deputāti pārdevuši, iedzīvotāji - sašutuši

CC0 / NeONBRAND on Unsplash / Грунтовая дорога
Грунтовая дорога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gulbenē izcēlies skandāls – vietējās varasiestādes vēlas pārdot 1242 hektārus meža investoram no Skandināvijas.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Gulbenes novada iedzīvotāji nevēlas pārdot mežu 142 hektāru platībā zviedru investoram, vēsta BB.lv.

Oficiālos dokumentos meža teritorija Jaungulbenes pagastā pieder kompānijai "Sils". Gulbenes novada dome organizējusi izsoli ar mērķi atrast jaunu īpašnieku. Patlaban pircējs jau atrasts, nauda saņemta, taču pēdējās sēdes rezultāti liecina, ka deputātu balsu skaits meža pārdošanai izrādījies nepietiekams, vairākums nav saņemts.

Domes vadība pastāstīja, ka deputāti ir gatavi pārdot mežu, bet vairāk nekā 800 vietējie iedzīvotāji iebilst. Domes priekšsēdētājs Normunds Audziņš (ZZS) uzskata, ka, neskatoties uz protestiem, izredzes, ka mežs netiks pārdots zviedru investoram, ir ļoti mazas.

Сосны - Sputnik Latvija
Latvija sekmīgi pārdod mežu un tikpat sekmīgi pērk papīru un kartonu

Iepriekš vēstīts, ka 2018. gadā meža izciršanas apjomi Latvijā pieauguši par 1,15 miljoniem kubikmetru salīdzinājumā ar 2017. gadu. To veicinājis koksnes cenu pieaugums.

Privātajos mežos 2018. gadā izcirtuma apjoms pieaudzis par 0,97 miljoniem kubikmetru, valsts mežos – par 0,18 miljoniem kubikmetru salīdzinājumā ar apjomu gadu iepriekš, liecina Valsts mežu dienesta dati. Kopējais mežu izcirtuma apjoms pērn sasniedzis 12,59 miljonus kubikmetru – tas ir augstākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā.

2019. gada martā Jūrmalas dome piedāvāja izcirst 20 ha meža mājokļu celtniecībai. Plānots apbūvēt lielāko daļu Vārnukroga meža, kas aizņem 234 410 kvadrātmetrus. Pretēji iebildumiem projekts tika nodots sabiedriskai apspriešanai. Opozīcija ir pārliecināta, ka diskusija tiks organizēta tā, lai meža izciršana un apbūve visiem šķistu kā lieliska ideja.

Ziņu lente
0