Nelieniet, kur nevajag: KF atbildēja uz ASV aicinājumu ieviest sankcijas "par mītiņiem"

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasГосударственная Дума РФ
Государственная Дума РФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV kongresmeņu aicinājums ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju par "cilvēktiesību pārkāpumiem" radījis asu kritiku Maskavā.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Iecere ieviest sankcijas pret Krieviju par "cilvēktiesību pārkāpumiem" nesankcionētajos mītiņos ir rupja iejaukšanās valsts iekšējās lietās, uzskata Maskava.

Политик Алексей Навальный у здания Замоскворецкого суда Москвы - Sputnik Latvija
Krievijas Izmeklēšanas komiteja laidusi klajā speciālu reportāžu par protestiem Maskavā

Jaunās sankcijas izdomājis ASV Pārstāvju palātas Starptautisko lietu komitejas vadītājs, Demokrātiskās partijas loceklis Eliots Engels un Pārstāvju palātas loceklis, republikānis Maikls Makkols. Pēc viņu domām, valsts prezidenta Donalda Trampa pienākums ir ieviest sankcijas pret personām, kas atbildīgas par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas esot pieļauti Krievijā – protestu gaitā Maskavā.

Tamlīdzīgi aicinājumi ir iejaukšanās vēlēšanās, uzskata Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas priekšsēdētājs Konstantins Kosačovs, vēsta Sputnik Igaunija.

Līdzīgu viedokli pauž arī Valsts domes Starptautiskās komitejas priekšsēdētājs Leonīds Sluckis, kurš ASV kongresmeņu aicinājumus nosauca par "kārtējo rupjo iejaukšanos Krievijas lietās".

"Tamlīdzīgi paziņojumi vēlreiz apliecina, cik pareizs bija Valsts domes lēmums izveidot speciālu komisiju, kuras uzdevums būtu izmeklēt ārvalstu iejaukšanos Krievijas iekšējās lietās," atzīmēja Sluckis.

Federācijas Padomes Valsts suverenitātes aizsardzības komisijas loceklis Oļegs Morozovs ir pārliecināts, ka ASV kongresmeņu aicinājums ieviest sankcijas pēc nelikumīgajiem mītiņiem ir ne tikai iejaukšanās iekšējās lietās, bet arī atklāts atbalsts nelikumīgajām darbībām, kuru mērķis ir graut politisko stabilitāti Krievijā.

Акция оппозиции в Москве 05.05.2018 - Sputnik Latvija
Meli, imitatori, draudi un pārspīlējumi: kā tika organizēti protesti Maskavā

"Tas ir juridisks nonsenss, protams, un jebkādu vispārpieņemto priekšstatu par valsts suverenitāti atklāta mīdīšana kājām. Ņemot vērā esošo informāciju par to, ka nelikumīgās protesta akcijas ne tikai guva informatīvu atbalstu, bet arī finansējumu no ārvalstīm, tamlīdzīgas darbības iespējams vērtēt tikai kā plānveida gatavošanos masveida nekārtībām valstī," teica senators.

Pie tam Morozovs pievērsa uzmanību ASV Kongresa pārsteidzošajai selektīvajai pieejai.

"Teiksim, vairākus mēnešus ilgās asiņainās nekārtības Francijā to nesatrauca. Amerikāņu likumdevēji uzvedas ļoti rupji un atklāti nekaunīgi," secināja politiķis.

Iepriekš vēstīts, ka vasarā Maskavā notika vairāki ar varasiestādēm nesaskaņoti mītiņi. Tos organizēja Maskavas domes vēlēšanām nereģistrētie kandidāti. Policija šajās akcijās aizturēja aptuveni 1,7 tūkstošus cilvēku, vēlāk gandrīz visi tika atlaisti brīvībā. Pret vairākiem cilvēkiem Izmeklēšanas komiteja ierosināja krimināllietas par masu nekārtībām un uzbrukumiem varas pārstāvjiem. Patlaban pasludināti pirmie spriedumi.

Несанкционированная акция в поддержку незарегистрированных кандидатов в Мосгордуму - Sputnik Latvija
Viedoklis
Neiejaucaties? Tad Rietumi iet pie jums. Kā Krieviju aicina iet protestos

Izmeklēšanas gaitā tika konstatēta ārvalstu iejaukšanās Krievijas iekšējās lietās. Piemēram, ASV vēstniecība publicēja savā lapā Twitter detalizētu 3. augustā organizētā nesankcionētā gājiena maršrutu un aicināja "izvairīties no gājiena".

Krievijas Ārlietu ministrija oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka Maskava informēs ASV un Vācijas valdību par to, kā šo valstu diplomātiskie darbinieki un mediji iejaucas Krievijas iekšējās lietās, sniedzot informāciju par nesaskaņotajiem mītiņiem Maskavā.

Ziņu lente
0