Meli, imitatori, draudi un pārspīlējumi: kā tika organizēti protesti Maskavā

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasАкция оппозиции в Москве 05.05.2018
Акция оппозиции в Москве 05.05.2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociologi noskaidrojuši, ar kādiem instrumentiem un metodēm nesankcionēto protesta pasākumu organizatori pievilināja cilvēkus Maskavā.

RĪGA, 21. augusts — Sputnik. Sociālie tīkli, saziņas servisi, interaktīvās kartes, pat iepazīšanās lietotnes – visi šie populārie saziņas līdzekļi kļuva par instrumentiem protesta akciju organizēšanai un koordinēšanai Maskavā, vēsta Sputnik Igaunija.

Aģitācija visstiprāk ietekmē jauniešus

Socioloģe, kompāniju grupas "Socioloģijas ZPI" direktore Marija Fiļa pastāstīja RT, kādas iedzīvotāju grupas vislabāk pakļaujas apstrādei un aicinājumiem piedalīties nesankcionētos protestos. Viņa konstatēja, ka jaunieši jebkurā sabiedrībā protestiem vislabāk gatavais elektorāts.

Двойные стандарты: Латвия и Литва вступились за несанкционированные митинги в России - Sputnik Latvija
Video
Dubulti standarti: Latvija un Lietuva atbalsta nesankcionētās akcijas Krievijā

"Runa ir par paaudžu konfliktu, jo vara asociējas ar zināmu vecāku cilvēku pārsvaru, kuri it kā uzspiež savus spēles noteikumus, uzvedību. Tātad plašā nozīmē tā ir tēvu un dēlu problema: jaunieši grib parādīt sevi, vēlas panākt plašākas iespējas, un viņiem šķiet, varbūt pat propagandistu iespaidā, ka šīs iespējas tagad nav tik pieejamas, kā būtu, ja mainītos vara," paskaidroja socioloģe.

Marija Fiļa uzskata, ka lielākajai daļa mītiņu un gājienu dalībnieku drīzāk bija emocionāli, nevis racionāli iemesli. "Viņi neanalizēja, kāpēc tika noraidīta kandidātu reģistrācija, kāds bija juridiskais pamats vai kādas bija kandidātu iespējas šo lēmumu apstrīdēt. Pats fakts, ka "mums atņem izvēles iespējas", ir dziļi emocionāli aizskarošs. Esmu pārliecināta: ja apjautāties pašreizējo akciju dalībniekiem, kādus vēlēšanās nepielaistus kandidātus viņi zina, labākajā gadījumā tiks nosaukti pieci vai septiņi uzvārdi. Taču sabiedrības acīs tāds masveidīgs reģistrācijas noraidījums izskatās, it kā šie kandidāti būtu organizēti nobīdīti pie malas," uzskata Fiļa.

Aģitatori ķer cilvēkus ar sociālo tīklu starpniecību

Galvenais informācijas avots, kas ziņoja par protesta akcijām, bija sociālie tīkli. 64% aptaujāto par mītiņu dzirdējuši no Facebook, Instagram, Telegram, YouTube vai VKontakte. Jauniešu vidū liela nozīme ir modernām tendencēm.

Журналист Юрий Светов - Sputnik Latvija
Politologs: Baltijas valstu reakcija pēc nelegālajiem mītiņiem Maskavā ir neadekvāta

Protesta akciju koordinācijai Maskavā tika aktīvi izmantoti sociālie tikli, saziņas lietotnes, interaktīvas kartes un pat iepazīšanās lietotnes. Mītiņu un gājienu priekšvakarā opozīcijas aktīvisti slēgtos Telegram kanālos izplatīja metodiskos norādījumus, kuros bija sīki paskaidrots, kā piesaistīt akcijām tuviniekus, draugus un neitrāli noskaņotus pilsoņus.

Sociologi uzskata, ka aģitācija orientēta uz jauno paaudzi, organizatori rotaļājas ar jauniešu vēlmi celt savu pašvērtējumu un izbaudīt jaunas emocijas. Protesti īpaši izcēlās ar geimifikāciju – tīšu mēģinājumu pārvērst nelikumīgos aicinājumus uz masveida akcijām par spēli. Protestu dalībniekus aicināja "pastaigāties" pa Bulvāru loku, aģitācijai tika izmantotas pat iepazīšanās lietotnes.

"Aicinājumi uz mītiņu tika aktīvi tiražēti sociālajos tīklos, pie tam ļoti bieži bija redzami ar politiku un galvaspilsētas problemātiku nesasitītu cilvēku Instagram Stories, - atzīmēja Marija Fiļa. – Viņu vidū bija šovbiznesa zvaigznes un vienkārši publiski cilvēki, tāpēc tas izvērtās par lavīnu."

Izskanēja politiska terora aicinājumi

Koordinācijai reālajā laikā tika izmantotas saziņas lietotnes, kurās tika aktīvi apspriesta izturēšanās taktika, pulcēšanās vietas un cita svarīga informācija. Pie tam bieži vien aicinājumi bija maksimāli agresīvi. To autori parasti izmantoja izdomātu vārdu un avataru. Viņi "uzskrūvēja" jauniešus un atklāja ielu protestu noslēpumus. Aģitatori jau iepriekš sakaitēja atmosfēru, it kā gatavotu dalībniekus nevis mierīgai pastaigai, bet gan slaktiņam.

Несанкционированная акция в поддержку кандидатов в депутаты Мосгордумы - Sputnik Latvija
Viedoklis
Brīvība uzvarējusi protestu. Akcija Maskavā nedēļas nogalē

Daži aicināja pat ne uz nekārtībām un vardarbību, bet gan uz īsta politiskā terora formām. Lai iesaistītu neitrālu, "nosacīti neapmierinātu" auditoriju, ko var saaģitēt protesta akcijām, tika izmantoti roboti un reklāma.

Nesaskaņoto protestu priekšvakarā absolūti apolitiskās grupās sociālajā tīklā "VKontakte" tika publicēti pasūtījuma materiāli ar nepārprotami opozicionāru zemtekstu. Piemēram, sporta apavu interneta veikalā parādījās ieraksti ar aicinājumiem atbalstīt opozīciju un sociāli ekonomisko parādību pseidoanalīzi ar noslieci uz polemiku "līdz kam valsti noveduši".

"Politiskās" publikācijas ar identisku saturu un fotogrāfikām parādījās piecās neitrālās automašīnu un mūzikas tematikas grupās, kā arī vēl vienā interneta veikalā. Statistika liecina, ka septiņās grupās publikācijas caurskatītas vairāk nekā 1,5 milj. reižu. Reklāmas publikācijas tamlīdzīgās grupās var izmaksāt no vairākiem desmitiem līdz simtiem tūkstošu rubļu.

"Oranžo revolūciju" tēva padomi

Īsi pirms akcijām sociālajos tīklos tika aktīvi izplatīta instrukcija, kā pierunāt tuviniekus apmeklēt mītiņu, kā iesaistīt protestos neitrāli noskaņotus pilsoņus un pat tuviniekus.

Виды Москвы - Sputnik Latvija
Rietumvalstu vēstnieki tiks izsaukti uz pārrunām par iejaukšanos vēlēšanās Krievijā

Krievijas Medicīnas zinātņu akadēmijas Klīniskās psiholoģijas nodaļas vadītājs, psiholoģijas zinātņu kandidāts Sergejs Jeņikolopovs, kurš izpētīja metodiskā materiāla sastādīšanai izmantotos paņēmienus, atzīmēja, ka to mērķis ir radīt cilvēkā paša nozīmīguma un izcilības sajūtu. Materiāls viņam atgādināja amerikaņu polittehnologa Džina Šārpa – "maigā spēka" pielietošanas ideologa - baušļus.

"Šārpu uzskata par "krāsaino revolūciju" tēvu. Viņš analizēja, kā notiek tādi masveida pasākumi, kā īstenojas protestu scenāriji. Viņa grāmatā iekļautas konkrētas tehnoloģijas varas nevardarbīgai gāšanai. Šīs metodes jau izmēģinātas Ēģiptē, Tunisijā, Dienvidslāvijā un Gruzijā. Tas, ko redzam šajā dokumentā, pēc būtības, ir mūsdienu reālijām atbilstoši pārstrādāta viņa koncepcijas versija," secināja Jeņikolopovs.

"Sveiks, cīnītāj!" – tas nav abstrakts aicinājums, tas ir konkrēts. Cilvēkiem vienmēr patīk, kad pie viņiem vēršas personīgi. Pati kareivīgā leksika – "cīnītājs", "īpaša misija" – tā "uzskrūvē" ne tikai mītiņam. Kad jūs uzrunā "cīnītāj", jūs jūtat konfrontāciju, zemapziņā pretnostādāt "mēs" un "viņi". Pie tam "viņi" tiek depersonalizēti, pārvēršas par Mordoru, "melno spēku", bet "mēs" – protams, par gaišo. Šī iemesla dēļ aug pašnovērtējums un iekšējā gatavība būt "cīnītājam". Solis tiek atspoguļots kā varoņdarbs, rodas gatavība kaut kādām konkrētām darbībām. Iespējams, dokumentu sastādījuši profesionāļi, labi psihologi," viņš pastāstīja.

Несанкционированная акция в поддержку кандидатов в депутаты Мосгордумы - Sputnik Latvija
Nesankcionētā akcijā Maskavā aizturēti vairāk nekā tūkstoš cilvēki

Marija Fiļa piekrita tam, ka mobilizācijas izteikumiem piesātināto tekstu, iespējams, izstrādājuši speciālisti. "Viņi mēģina pārliecināt, ka no jūsu individuālās uzvedības kaut kas ir atkarīgs: "Tev viss izdosies, tā ir tava iespēja. Tu esi tāds Gavrošs, kam jānāk uz barikādēm un jāved līdzi mamma." Tā ir ļoti pievilcīga tēma mūsdienu cilvēkam, kurš reti izjūt savu nozīmi vai pat nemaz to neizjūt. Visai pievilcīga ir arī cīņa ar kaut kādu ļaunumu, kas tiek atainots pārspīlēti. Visi Holivudas produkti, visas datorspēles vienmēr demonstrē varoņa un ļaundara konfrontāciju. Tāda propaganda ļauj jaunietim justies kā spēles varonim," konstatēja socioloģe.

Ziņu lente
0