Latvija nokļuvusi starp autsaideriem ES veselības aprūpes izdevumu jomā

© Sputnik / Sergey MelkonovОперационный зал Даугавпилсской региональной больницы
Операционный зал Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija un Igaunija atvēl veselības aprūpei mazāk nekā 7% no iekšzemes kopprodukta, taču abu valstu iedzīvotāji medicīnas pakalpojumiem nepieciešamos izdevumus neizjūt vienādi.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Pirms trim gadiem Latvija atvēlēja veselības aprūpei gandrīz vismazāk starp ES dalībvalstīm, liecina Eurostat dati.

Veselības aprūpes sistēmas ES valstīs ir organizētas un tiek finansētas dažādi, taču vispārēja piekļuve kvalitatīvai veselības aprūpei par pieejamām cenām tiek uzskatīta par ES pamatvērtību un kopēju principu.

Kopumā ES izdevumi veselības aprūpei sastādīja 9,9% IKP. Visvairāk medicīnai atvēl Francija – 11,5% IKP, tai seko Vācija (11,1%) un Zviedrija (11%).

​Divpadsmit ES valstīs izdevumi veselības aprūpei nesasniedz 7,5% IKP. Pēdējā vietā ir Rumānija (5% IKP), otrajā – Luksemburga (6,2%), lai arī eksperti atzīmē, ka tas saistīts ar augsto IKP līmeni valstī, trešajā – Latvija (6,2% IKP).

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Pusei Latvijas iedzīvotāju kompensējamās zāles ir pārāk dārgas

Citās Baltijas valstīs situācija ir labāka, taču ne īpaši: Igaunijā veselības aprūpei tiek atvēlēti 6,5% IKP, Lietuvā - 6,7%.

Pie tam, lai arī veselības aprūpei nepieciešamo izdevumu daļa Latvijā un Igaunijā gandrīz neatšķiras, šo valstu iedzīvotājiem medicīnas pakalpojumi izmaksā dažādi: 28% Latvijas iedzīvotāji uzskata veselības aprūpes izdevumus par vērā ņemamu slogu ģimenes budžetā, Igaunijā – tikai 15%, tikpat, cik Francijā.

Igaunijas iedzīvotājiem ir arī vienkāršāk iegādāties zāles – tikai 2,4% igauņu medikamentiem nepieciešamos izdevumus uzskata par smagu finansiālo slogu, bet Latvijā 27,9% iedzīvotāju uzskata, ka zāles ir pārāk dārgas.

Ziņu lente
0