"Patvaļa": ārsts par Veselības ministrijas atteikšanos no solītā algu pielikuma

© Photo из личного архива Григория СеменоваЧлен правления Даугавпилсской региональной больницы Григорий Семенов
Член правления Даугавпилсской региональной больницы Григорий Семенов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpils reģionālās slimnīcas mediķi atbildēs uz valdības atteikšanos palielināt algas, informēja DRS valdes loceklis Grigorijs Semjonovs.

RĪGA, 31. augusts – Sputnik. Veselības ministre Ilze Viņķele paziņoja, ka mediķu algas nākamgad netiks palielinātas solītajā apmērā – par 20%, kā tas norādīts Veselības aprūpes finansēšanas likumā. Viņa skaidroja, ka bāzes budžetā neiekļautās papildu vajadzības izmaksās 100 miljonus eiro.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš - Sputnik Latvija
Neapliekamais minimums un mediķu algas: Kariņš risinās partiju ultimātus

Skaidrs, ka Veselības ministrijas finansējuma pieprasījums pilnā apmērā netiks apmierināts, viņa piebilda. Taču, pēc Viņķeles vārdiem, ministrija strādā, lai atsevišķu specialitāšu veselības aprūpes darbinieki tomēr saņemtu atalgojuma pielikumu. Tāpat esot jāskatās, kādi medicīnas darbinieki saņem vismazākās algas un kur vērojams lielākais speciālistu trūkums.

Pērnā gada decembrī Saeima pieņēma grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kuri paredzēja: valdībai jāatrod līdzekļi mediķu algu palielināšanai par 20% tuvāko triju gadu laikā.

Mediķus vairs par nepārsteidz atteikšanās no solījumiem, ko devusi valdība, tomēr situācija jau pārkāpj visas robežas, sarunā ar Sputnik Latvija pauda Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Grigorijs Semjonovs.

"Rīta kopsapulcē ārsti paziņoja, ka neko citu no valdības nav gaidījuši. Šogad mēs jau nesagaidījām finansējumu apjomā, kas nepieciešams solītajam algu palielinājumam par 20%. Cilvēki vairs pat nebrīnās, ka tā vietā viņi saņem piemaksas, labi vēl ja par 6-7%," pastāstīja Semjonovs.

Viņš atgādināja, ka bažas par to, ka algas nepieaugs, tika izteiktas jau gada sākumā.

В операционной - Sputnik Latvija
Jūs visu esat pārpratuši: lielākā daļa mediķu nesaņems algas pielikumu 20% apmērā

"Pēc tam, kad krīze veselības aprūpē padziļinājās, saglabājās cerība, ka valdība turēs doto vārdu. Valdošā koalīcija teica, ka veselības aprūpes finansējums tiks nodrošināts nepieciešamajā apjomā. Ja valdība atļaujas atteikties ne tikai no priekšvēlēšanu solījumiem, bet arī likuma līmenī nostiprinātiem lēmumiem, tā ir jau sava veida patvaļa," uzsvēra Semjonovs.

DRS valdes loceklis konstatēja, ka tiks organizēta tikšanās ar slimnīcas nodaļu vadītājiem, arodbiedrību pārstāvjiem, lai izvērtētu, kā, nekaitējot pacientiem, paust neapmierinātību ar situāciju veselības aprūpes sistēmā Latvijā.

Ziņu lente
0