Krievijas vēstniecība uzskata, ka Latvijas ārlietu ministram trūkst loģikas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas diplomātiskā misija Latvijā atbildēja uz vēsturiskajai patiesibai neatbalstošo ārlietu ministra Edgara Rinkēviča paziņojumu.

RĪGA, 30. augusts — Sputnik. Krievijas vēstniecība Latvijā nespēj saprast Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča "loģiku", kurš nesen apgalvoja, ka Padomju Latvija nekad nav pastāvējusi.

Atgādināsim, ka latviešu politiķis, kurš kritiski komentē teju vai katru Krievijas ĀM un citu diplomātisko struktūru ziņu, kas skar Baltiju, 27.augustā publicēja domu, kurā veselo saprātu atrast ir grūti. Savā lapā Twitter Rinkēvičs klāstīja, ka padomju Baltijas republikas nekad neesot pastāvējušas.

Секретный дополнительный протокол к договору о ненападении между Германией и Советским союзом - Sputnik Latvija
Slepenas spēles: kā Lietuvas soļi noveda Baltijas valstis Padomju Savienībā

"Padomju Savienība okupēja Baltijas valstis Hitlera un Staļina vienošanās ietvaros. Pēc tam tās atjaunoja neatkarību un tagad ir mūsdienīgas, neatkarīgas un tiesiskas valsts. Ir meli, lieli meli un Krievijas ĀM tvīti," uzrakstīja Rinkēvičs, komentējot Krievijas ĀM publikāciju no 27.augusta, kurā teikts: "90.gadu sākumā Baltijas valstis ieguva neatkarību. Notikums dāvāja cerību, ka Padomju Savienības Baltijas republikas kļūs par mūsdienīgām un demokrātiskām tiesiskām valstīm, taču tas diemžēl nav noticis."

Rinkēvičs neaprobežojās ar vienu komentāru. Nākamajā dienā pēc savas publikācijas Twitter Rinkēvičs uzrakstīja izaicinošu komentāru Facebook. viņš pārpublicēja saiti uz rakstu portālā LSM angļu valodā ar virsrakstu "Russian foreign ministry takes far out pot shot at Baltics" – par to pašu KF ĀM publikāciju.

Komentārā Rinkēvičs apgalvoja: "Lai ko viņi pīpētu, tas ir kaut kas stiprs."

Kā redzam, ar angļu valodu Rinkēvičam nav problēmu, toties ar loģiku ir grūtāk. To atzīmēja Krievijas vēstniecība Latvijā – jautājumā par Rinkēviča pārliecību, ka Padomju Latvija nav pastāvējusi.

"Loģika ir zinātne. Šķita, ka šo tēzi nav iespējams apstrīdēt. Taču mūsu daudzkrāsainajā pasaulē viss ir iespējams. Latvijas PSRS nebija – bija "okupācija". Kā tad īsti saskaņā ar PSRS Konstitūciju un savienības līgumu Latvijas PSR izstājās no PSRS un kļuva par neatkarīgu valsti? Nav iespējams izstāties, vispirms neiestājoties..." teikts Krievijas diplomātiskās misijas publikācijā Facebook.

Baltijas valstīs regulāri izskan frāzes par "padomju okupāciju". Maskava šādai interpretācijai kategoriski nepiekrīt.

Сотрудница в хранилище периодики - Sputnik Latvija
Politika
"Krievu uts Baltijas kažokā": publicēts 1939.-1940. gadu Latvijas ĀM arhīvs

Krievijas vadība vairākkārt norādījusi, ka par Baltijas valstu okupāciju 1940.gadā no PSRS puses nevar būt ne runas. Krievijas ĀM paskaidroja, ka Baltijas pievienošana PSRS atbilda tālaika starptautiskajām normām.

Resors norādīja, ka termins "okupācija" nav piemērots, jo starp PSRS un Baltijas valstīm nenotika karadarbība, karaspēks tika ievests saskaņā ar līgumu un Baltijas republiku vadības spilgti izteiktu piekrišanu.

Pie tam Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, atrodoties Padomju Savienības sastāvā (izņemot Vācijas okupācijas laiku Lielā Tēvijas kara gados), darbojās nacionālās varas iestādes.

Ziņu lente
0