Politika

Džons Boltons pastāstīja par vizītes rezultātiem Baltkrievijā

© AP Photo/Andrew HarnikСоветник президента США по национальной безопасности Джон Болтон во время выступления в Вашингтоне. 10 сентября 2018
Советник президента США по национальной безопасности Джон Болтон во время выступления в Вашингтоне. 10 сентября 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ceturtdien ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons pirmo reizi apmeklēja Baltkrieviju – viņš ir pirmais augsta ranga amerikāņu ierēdnis, kurš pēdējos gados apmeklējis republiku. Boltons tikās ar Baltkrievijas prezidentu un ārlietu ministru.

RĪGA, 30. augusts - Sputnik. ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons pastāstīja, ka ceturtdien, tiekoties ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko nav pieņemti nekādi konkrēti lēmumi problemātiskajos jautājumos abu valstu attiecībās, vēsta RIA Novosti.

"Tā bija ļoti svarīga tikšanās. Tās laikā mēs nenonācām ne pie kādiem konkrētiem lēmumiem, taču bija ļoti svarīgi apspriest visus šos jautājumus," teica Boltons žurnālistiem pēc pārrunām.

Padomnieks paziņoja, ka vairāk nekā divas stundas ilgajā sarunā ar Baltkrievijas prezidentu apspriesta virkne jautājumu, tostarp arī politika, ekonomika un drošības jautājumi reģionā un pasaulē.

Viņš piebilda, ka sarunā ar Lukašenko nav apspriedis jautājumu par abu valstu diplomātisko attiecību atjaunošanu vēstnieku līmenī.

"Šo jautājumu mēs neapspriedām," teica Boltons žurnālistiem un atgādināja, ka abu valstu starpā bijuši sarežģīti momenti.

"Mums ir jāredz progress noteiktās sfērās, lai būtu progress diplomātiskās pārstāvniecības atjaunošanas jautājumā (vēstnieku līmenī – red.)," atzīmēja padomnieks.

Boltons piebilda, ka pašreizējās vizītes laikā Minskā nav plānojis pieņemt lēmumu šajā jautājumā.

Viņš atzīmēja, ka starp valstīm ir noteiktas pretrunas cilvēktiesību ievērošanas un ieroču neizplatīšanas jautājumos, ko nepieciešams atrisināt. Turklāt, amerikāņu politiķis turpināja, tika apspriesti jaunās ģeopolitiskās realitātes jautājumi Austrumeiropas reģionā, kas jāņem vērā kopīgajā darbā.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Mediji: Tramps "iesaldējis" militārās palīdzības finansējumu Ukrainai

"Bez tādām sarunām un diskusijām šo (problemātisko – red.) jautājumu atrisināšana nav iespējama," uzsvēra Boltons.

Savukārt Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko uzdāvināja ASV prezidenta padomniekam Baltkrievijas vodku no avota ūdens, ko, pēc viņa vārdiem, augstu vērtē ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs un apliecināja, ka tā ir labāka nekā krievu vodka.

Lukašenko atzīmēja: "Antoniu Guterešš šo vodku vērtē visaugstāk. Ja iepatiksies, mēs jums nodosim vēl."

Tāpat Lukašenko uzdāvināja Boltonam baltkrievu saldumus no šokolādes. "Kad iekāpsiet lidmašīnā, nogaršojiet. Tie ir bez cukura un konservantiem, tāpēc jāapēd 10 dienu laikā, ne vēlāk," precizēja prezidents.

Ziņu lente
0