Graudu Latvijā pietiks eksportam un zemniekiem

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasВыгрузка вагона с зерном в порту
Выгрузка вагона с зерном в порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cena ir labāka nekā pērn, un krājumi ir pietiekami – neskatoties uz dabas niķiem, Latvijai izdevies sarūpēt labību.

RĪGA, 29. augusts - Sputnik. Labības raža Latvijā šogad nav ideāla, atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Oskars Balodis. Tomēr krājumu pietiks ne tikai zaimnieku atbalstam, kam pēdējā laikā kaitējumu nodarījušas dabas kataklizmas, vēsta Rus.lsm.lv.

Balodis informēja, ka valsts rietumu rajonos ziemāji ir novākti. Ražas ievākšana turpinās valsts austrumos, un jau tagad var teikt, ka raža šogad nav slikta – kopumā vasara bijusi laba, un sausums nav nodarījis nopietnu ļaunumu.

Balodis pastāstīja, ka rudzu un kviešu kvalitāte ir laba, pārtikai piemēroto šķirņu labības ir pietiekami, to būs iespējams arī eksportēt. Tas dāvā atelpu lauksaimniekiem, kuri pēdējos gados izjuta grūtības laikapstākļu dēļ.

Ziņots, ka īpaši apmierināti ir zemnieki Latgalē. "Rēzeknes dzirnavnieka" elevatorā pārstrādē nodoti ļoti augstas kvalitātes graudi. Tiesa, atzīmēts, ka graudu cena varētu būt augstāka.

Tomēr lauksaimniecības tehnika no rīta līdz vakaram strādā uz lauka. Pie "Rēzeknes dzirnavnieka" stājas rindā lauksaimnieki, kuri vēlas nodot graudus pārstādei.

"Rēzeknes dzirnavnieks" vadītājs Arvīds Zelčs pastāstīja, ka elevators pieņem 15-17 tehnikas vienības un strādā visu diennakti. Sezonas laikā "Rēzeknes dzirnavnieks" pieņem gandrīz 40 tūkstošus tonnu graudu. Aptuveni 2/3 kopējā apjoma sastāda kvieši.

Град - Sputnik Latvija
Valsts neatlīdzinās zaudējumus krusas dēļ cietušajiem zemniekiem

Speciālisti apgalvo, ka šogad kvieši ir pārsteidzoši kvalitatīvi: 64% ievesto kviešu atbilst četrām kvalitātes grupām. 45% kviešu atbilst pirmajai un otrajai klasei.

Jāpiebilst, ka bagātu ražu Balodis prognozēja jau jūnijā. Viņš atzīmēja, ka vidēji no gatra apsētā hektāra izdosies ievākt aptuveni trīs tonnas kviešu, rudzu vai auzu, bet kartupeļu raža var sasniegt 25 tonnas no hektāra.

Šis faktors skaidrojams ar labvēlīgajiem apstākļiem rudenī un ziemā. Tikai vasarāji, iespējams, mazliet cietuši sausuma rezultātā, kas tos terorizēja jau kopš pavasara. Taču Balodis atgādināja, ka lauki saņēmuši valgmi, un, iespējams, sausumu izdevies sekmīgi pārciest.

Ainu sabojājusi tikai krusa, kas izkrita vētras laikā jūlija vidū. Tobrīd Latvija pārcieta spēcīgāko negaisu pēdējo divu gadu laikā. Vietām krusa pilnībā iznīcināja graudaugu sējumus. Piemēram, Jaunpagastā vienā saimniecībā cieta ziemas sviešu sējumi vairāku desmitu hektāru platībā. Kurzemes ziemeļu daļā cieta ziemas kviešu un rapšu sējumi.

Ziņu lente
0