Skopais Latvijas tranzīts un BelAES: Lietuvā noteikuši galvenos draudus

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasТрансформаторы электроподстанции
Трансформаторы электроподстанции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Lietuvas Augstākās padomes priekšsēdētājs Landsberģis aicināja nefinansēt savu bojāeju un nepirkt elektroenerģiju no BelAES.

RĪGA, 26. augusts – Sputnik. "Lietuvas demokrātijas patriarhs" Vitauts Landsberģis paziņoja, ka BelAES kļūs par Lietuvas bojāeju, savukārt stacijas dzīvotspēju noteiks Latvijas tranzīta biznesa skopums, raksta Sputnik Lietuva.

БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuvas ārlietu ministrs apsūdz Minsku par pārlieku ātriem BelAES būvdarbiem

Bijušais Lietuvas Augstākās padomes priekšsēdētājs Landsberģis savā paziņojumā saistībā ar BelAES norādīja, ka Krievijai un Baltkrievijai it kā maz rūp atomstacijas drošība.

"Krievijā un Baltkrievijā iepriekš tiek paziņoti nevis drošības standartu nosacījumu ievērošanas un atbilstības tiem datumi, bet gan degvielas uzlādes un tehniskās ekspluatācijas uzsākšanas datumi. Drošība tām nav pati galvenākā lieta… (…) Atbildes pasākums pagaidām ir mierīga ekonomiska aizsardzība, Lietuvas atteikšanās finansēt savu bojāeju," paziņoja politiķis.

Landsberģis uzskata, ka BelAES "dzīvotspēju" noteiks "Latvijas tranzīta biznesa skopums", savukārt tās palaišana kļūs par Lietuvas "bojāeju".

"Gaidāmā kodola, demogrāfijas katastrofa un globālās sasilšanas katastrofa var sagrozīt visu, līdzīgi dieva rokai, negaidītā veidā," paziņoja Landsberģis.

Atgādināsim, ka šobrīd elektroenerģijas tirdzniecība starp Baltijas valstīm un trešajām valstīm tiek īstenota tikai caur Lietuvu. Tā kā Lietuva grasās bloķēt elektroenerģijas importu no būvētās BelAES, to grasās importēt Latvijas elektroenerģijas padeves kompānija AST. Latvijas valdība pieņēma lēmumu pārcelt elektroenerģijas tirdzniecību ar trešajām valstīm pie Latvijas robežām.

Baltkrievijas AES tiek būvēta līdzās Astravjecas pilsētai Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tai izraudzīts AES-2006 projekts – Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas projekts "3+" ar uzlabotiem tehniskajiem un ekonomiskajiem rādītājiem, kas atbilst tā saucamajām "postfukusimas" drošības normām, vides aizsardzības un sanitārajām normām. BelAES pirmā bloka ekspluatācija tiks sākta šogad.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuvas ārlietu ministrs pastāstījis ASV kongresmenim par BelAES nestajiem "draudiem"

Neskatoties uz dialogu ar IAEA un konsekvento sadarbību projekta gaitā, Lietuva regulāri izvirza pretenzijas BelAES. Tās parlaments pieņēma lēmumu, ka elektrostacija apdraudot republikas nacionālo drošību. Lietuvā pieņemts likums, ar ko plānots ierobežot elektroenerģijas importu no Baltkrievijas. Pie tam Viļņa ierosina aizliegt elektroenerģijas iegādi no BelAES Eiropas Savienībā.

Lietuva jau 2016. gada sākumā vērsās pie Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ar ierosinājumu vienoties par BelAES ražotās elektroenerģijas neielaišanu ES tirgū, jo uzskata to par bīstamu, taču iniciatīvu atbalstīja tikai Polija.

Ziņu lente
0