Jaunas iespējas un dizains: apstiprināta atjauninātu ID karšu izlaišana

© ODD ANDERSEN / AFPID-card
ID-card - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministru Kabinets apstiprinājis jaunu Personas apliecības paraugu, kuru sāks izsniegt jau no 2019. gada septembra; kas mainīsies ārējā izskatā un kādas jaunas funkcijas parādīsies.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. No 2019. gada 2. septembra Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sāks izsniegt jaunā parauga ID kartes, vēsta Tvnet.lv. Attiecīgo lēmumu Ministru Kabinets apstiprināja otrdien, 27. augustā.

Jaunā dokumenta derīguma termiņš palielināsies divas reizes, tāpat jaunajai ID kartei būs pilnvērtīgāka drošības sistēma, būs pieejams neierobežots elektronisko parakstu skaits, kartes turētāja fotogrāfija kļūs krāsaina, kā arī ID kartei tiks pievienots vārda pieraksts orģināla valodā.

Latvijas Iekšlietu ministrija savā Twitter lapā publicēja fotogrāfiju ar prognozējamo jaunās Personas apliecības izskatu.

​Plānots, ka ar laiku tiks ieviesta arī identifikācija un elektroniskais paraksta bezkontakta režīmā, tas pavērs plašākas iespējas viedtālruņu lietotņu izmantošanai.

Проверка документов на дороге - Sputnik Latvija
Latvijas Saeima atļāvusi vadītājiem braukt ar pasi un ID karti

Izņemot pārējo, mainīsies valsts nodevas, kuras tiek iekasētas par ID karšu izsniegšanu. Noteiktai iedzīvotāju kategorijai tā tiks samazināta. Atvieglojumu kategorijā ir bērni līdz 20 gadu vecumam, pensionāri un invalīdi. Tagad dokumenta izsniegšana viņiem izmaksās 5 eiro (iepriekš šis pakalpojums maksāja 7,11 eiro). Pārējiem nodevas summa nedaudz pieaugs, tagad ID kartes izsniegšana maksās 15 eiro, līdzšinējo 14,23 eiro vietā.

Sputnik Latvija iepriekš rakstīja, ka no 2023. gada elektroniskās identifikācijas kartes kļūs par obligātu personu apliecinošu dokumentu visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri būs sasnieguši 15 gadu vecumu. Šodien ID kartes ir vairāk nekā 800 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju.

Ziņu lente
0