Latvijas universitāte uzskrūvējusi cenas un tagad plāno programmu samazināšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийский университет
Латвийский университет - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas universitātē parādīsies jaunas studiju programmas, bet vecās pamazām tiks slēgtas. Kāpēc?

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Kopš jaunā mācību gada Latvijas universitātē izaugusi studiju maksa. Tiesa, cenu pieaugums nav skāris visas izglītības programmas. Studenti, kuri studē programmās, kas saistītas ar humanitārajām zinātnēm, datorzinātnēm un bioloģiju, var būt mierīgi. Jāraizējas vienīgi medicīnas studentiem. Universitātei trūkst līdzekļu attiecīgām programmām, jo, līdzīgi Stradiņa universitātei, augstskolai jāmaksā par praksi, inventāru un tehnoloģijām, kuras tiek izmantotas izglītības procesā.

Taču tagad noskaidrojies, ka dažas studiju programmas universitāte plāno slēgt. Pie tam gaidāma iespaidīga samazināšana – par 30%. Par to pastāstīja LU rektors Indriķis Muižnieks.

Студенты на лекции - Sputnik Latvija
Cik maksā zinātnes granīts? Cik maksā studijas lielākajās augstskolās Krievijā

Viņš atklāja, ka programmas tiek slēgtas nevis ekonomisku apsvērumu dēļ, bet gan tālab, lai līdz 2022.gadam augstskolas doktorantūrā tiktu apvienotas vairākas programmas, konsolidēta virkne humanitāro programmu, kā arī īstenoti būtiski grozījumi pedagogu izglītības struktūrā.

Līdztekus izglītības programmām LU plāno ierobežot arī telpu platību – no 260 tūkstošiem līdz 150 tūkstošiem kvadrātmetru. Tas tiks veikts ar mērķi racionālāk izmantot resursus no saimnieciskā viedokļa.

Jāpiebilst, ka ir arī patīkami jaunumi. Universitātē parādīsies jaunas studiju programmas sporta, datorzinātņu un darba jomās.

Muižnieks pastāstīja, ka, viņaprāt, universitātes nākotne ir saulaina. Pēc viņa domām, LU kļūs par modernu, visā pasaulē atzītu universitāti, kuras reitings vēl pieaugs. Latvijas universitātē Muižnieks saskata valsts lepnumu.

Iepriekš vēstīts, ka, saskaņā ar pasaules augstskolu reitingu QS World University Rankings Latvijas augstākās mācību iestādes ir labākās Baltijas valstīs. No Latvijas reitingā iekļuvusi Latvijas universitāte un Rīgas tehnoloģiskā universitāte, turklāt RTU saņēmusi piecas zvaigznes reitingā.

Ziņu lente
0