Augstākā izglītība Latvijā kļuvusi dārgāka: Latvijas universitātes pacēla cenas

© Pixabay / schuldnerhilfeБедность, пустые карманы
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc trīs lielākās Latvijas universitātes paaugstinājušas studiju maksu 2019./2020. mācību gadā.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Tagad studijas Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), Latvijas Universitātē (LU) un Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) studentiem izmaksās dārgāk, vēsta Mixnews.lv.

Studiju maksa šajās universitātēs tika paaugstināta pēc tam, kad tika pārskatīts valsts finansējuma apmērs, kuru augstskolas saņem no valsts budžeta, kā arī pēc izglītības pakalpojumu sniegšanas pašizmaksu pārrēķināšanu atsevišķos mācību kursos.

Trūkst budžeta līdzekļu

RSU pārstāvis Edijs Šauers paskaidroja, ka vidēji par 12% paaugstinājusies studiju maksa sešās universitātes mācību programmās. Taču tas vēl nav viss, divas otrā līmeņa farmācija mācību programmas izmaksās vēl dārgāk. Pārējām programmām studiju maksas kāpums nepārsniegs 5%.

Lieta tāda, ka trūkst valsts finansējuma iekārtu iegādei un attiecīgas infrastruktūras izveidošanai. Tas viss prasa lielus ieguldījumus.

Преподаватель математики во время урока - Sputnik Latvija
Skolās novērojams būtisks latviešu valodas pedagogu trūkums

Savukārt LU nākamajā akadēmiskajā gadā paaugstinās studiju maksu bakalaura grāda pirmajam kursam un maģistratūras programmām. Par to paziņoja augstskolas pārstāve Sindija Iesalniece.

Taču, pēc viņas sacītā, cenu kāpums neskars visas mācību programmas. Studenti, kuri studē programmās, kas saistītas ar humanitārajām zinātnēm, datorzinātnēm un bioloģiju, var nepārdzīvot.

Jāraizējas vienīgi medicīnas studentiem. Universitātei trūkst līdzekļu attiecīgām programmām, jo, līdzīgi Stradiņa universitātei, augstskolai jāmaksā par praksi, inventāru un tehnoloģijām, kuras tiek izmantotas izglītības procesā.

Arī RTU nepacels cenas visām studiju programmām. Universitātes prorektors Uldis Sukovskis pastāstīja, ka augstskolā pacentušies maksimāli izvairīties no globālas cenu pacelšanas un pacēla studiju maksu tikai tādām izglītības programmām, kuru īstenošanai nepieciešams papildus maksāt par komunālajiem pakalpojumiem un informācijas tehnoloģiju nozares risinājumiem.

Taču vidējais gada maksas kāpums RTU sastādīs aptuveni 50 eiro.

Labākās augstskolas

Iepriekš ziņots, ka, saskaņā ar pasaules labāko augstskolu reitingu QS World University Rankings, Latvijas augstskolas ir labākās Baltijas valstīs. No Latvijas sarakstā iekļuvušas divas augstskolas: Latvijas Universitāte un Rīgas Tehniskā universitāte, turklāt pēdējā ieguva piecas reitinga zvaigznes.

Vērts atzīmēt, ka QS reitingi šobrīd ir pasaulē populārākais universitāšu efektivitātes datu salīdzināšanas avots.

Savukārt Krievijas augstskolu vidū QS reitingā iekļuvušas 25 mācību iestādes. Vērts atgādināt, ka Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja iegūt augstāko izglītību Krievijā. Piemēram, Krievijas Vienoto valsts eksāmenu skolu absolventi šogad varēja nokārtot Rīgā.

Ziņu lente
0