Mitrofanovs: grāmatvedis – augstākais amats krievvalodīgajam valsts dienestā

© Foto : pixabayРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta bijušais deputāts Miroslavs Mitrofanovs informēja par krievvalodīgo diskrimināciju, iekārtojoties darbā valsts iestādēs.

RĪGA, 14. augusts — Sputnik. Krievvalodīgie iedzīvotāji Latvijā karjerā valsts iestādēs var cerēt ne vairāk kā uz grāmatveža vai tehniskā speciālista amatu – sākot ar nodaļu vadītājiem, krievi nav atrodami, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

Politiķis uzsvēra, ka Latvijā nepārprotami vērojama krievvalodīgo diskriminācija, iekārtojoties darbā. Ja runa ir par vienkāršām profesijām, piemēram, kasieriem veikalā, autovadītājiem, celtniekiem, tajās krievvalodīgajiem iekārtoties ir viegli. Viņiem pat ir zināmas priekšrocības darba devēju acīs: līdztekus latviešu valodai viņi pārvalda krievu valodu un var labāk sazināties ar klientiem, atzīmēja Mitrofanovs.

Митинг против полного перевода билингвальных школ на латышский язык - Sputnik Latvija
Emigrācija vai Krievijas palīdzība: jurists uzskaitīja variantus Latvijas krieviem

Krievvalodīgajiem ir arī priekšrocība kā pilsētu iedzīvotājiem: atšķirībā no atbraucējiem no laukiem, viņiem nav jāmaksā par mājokļa īri, tāpēc viņi mierīgāk uztver zemu piedāvātās algas līmeni.

Pavisam citāda ir situācija, iekārtojoties darbā valsts iestādēs, it īpaši, ja runa ir par kaut cik augstu posteni. Šeit krievvalodīgie atduras pret "stikla griestiem", konstatēja politiķis.

"Ļoti nedaudziem krieviem izdodas pārvarēt nerakstīto noteikumu pretestību un iekļauties tīri latviskajos kolektīvos ministrijās un citās iestādēs. Tiem, kam brīnumainā kārtā tas izdevies, nāksies samierināties ar "stikla griestiem" – karjeras līmeni, kurā apstājas izaugsme nelatviešu izcelsmes darbiniekam," viņš paskaidroja.

Politiķis piebilda, ka krievvalodīgā robeža valsts dienestā Latvijā ir grāmatveža vai tehniskā eksperta amats.

"Sākot ar nodaļu vadītāju līmeni, valsts dienestā Latvijā nav gandrīz neviena krieva," atklāja politiķis.

Latvijā dzīvo nepilni divi miljoni cilvēku. Valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu valoda atzīta par svešvalodu, lai arī tā ir dzimtā aptuveni 40% valsts iedzīvotāju.

Ziņu lente
0