Kas izraisīja sprādzienu "Rosatom" izmēģinājumos, vai somiem draud radiācija

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasXIV Всероссийский форум-выставка "Госзаказ - за честные закупки"
XIV Всероссийский форум-выставка Госзаказ - за честные закупки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts korporācijā "Rosatom" pastāstīja par detonācijas iemesliem un sekām raķetes izmēģinājumu laikā poligonā Arhangeļskas apgabalā.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. KF Aizsardzības ministrijas poligonā Arhangeļskas apgabalā, 30 kilometru attālumā no Severodvinskas, 10. augustā tika pabeigti upuru meklēšanas darbi pēc sprādziena ar uzliesmojumu, kurš notika 8. augustā, veicot dzinēja šķidruma reaktīvās iekārtas izmēģinājumus.

Traģiska apstākļu sagadīšanās

Saskaņā ar aktuālāko "Rosatom" sniegto informāciju aģentūrai RIA Novosti, bojā gājuši pieci KF valsts atomenerģijas korporācijas darbinieki, kuri nodarbojās ar izmēģinājuma darbiem, kas saistīti ar radioizotopu enerģijas avotu, kurš atradās raķetes sastāvā. Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija ziņoja par divu cilvēku bojāeju.

На территории воинской части в Красноярском крае произошел взрыв - Sputnik Latvija
Jauni sprādzieni Ačinskas rajonā: munīcijas noliktavā iespēra zibens

Raķetes izmēģinājumi notika uz jūras platformas, un pēc to pabeigšanas notika raķetes degvielas uzliesmojums ar sekojošu detonāciju. Sprādziena rezultātā vairākus darbiniekus izmeta jūrā, tādēļ atlika cerība atrast viņus dzīvus. Meklēšanas darbi turpinājās līdz brīdim, kamēr cerība zuda.

Pēc "Rosatom" pārstāvja sacītā, notika apstākļu sagadīšanās, kas ir bieža parādība jaunu tehnoloģiju izmēģinājumos. Valsts korporācijā jau apsolījuši sniegt finanšu palīdzību bojāgājušo ģimenēm: "Tā ir maza daļa tā, ko mēs varam darīt, lai izrādītu atzinību pašaizliedzīgajam izmēģinātāju darbam, kuri atdeva savas dzīvības mūsu visu drošības labā."

Kāds radiācijas fons ir sprādziena apkaimē

Pēc sprādziena speciālisti veica attiecīgu izmeklējumu kompleksu. Saskaņā ar Vienotās valsts radiācijas fona monitoringa sistēmas datiem, gamma starojuma spēks Arhangeļskas apgabalā atrodas pieļaujamās normas robežās.

Arī kaimiņu Somijā radiācijas fons atrodas ierastajā līmenī. Somijas Radiācijas un kodoldrošības centrs (STUK) pastāvīgi mēra gaisa radioaktivitāti astoņās dažādās vietās un kontrolē radiācijas fonu ar nepārtraukta mērījumu staciju tīkla palīdzību, kuri ietver visu valsti.

Šķidrās degvielas dzinējs parasti tiek izmantots ballistiskajās raķetēs, tostarp jūras bāzējuma raķetēs, jeb stratēģiskās kodolzemūdenēs.

Ziņu lente
0